«Τρώικα» (από το «τρώω») και «πετρέλεο» (από το «έλεος»)…

«Τρώικα»  (από το «τρώω») και «πετρέλεο» (από το «έλεος»)…
Τώρα που αρχισε  η νέα χρονιά  σκέφτομαι με τι εφόδια μπαίνουμε ως χώρα  στο πιο σκληρό χρόνο του “MNHMONIOY 3” .

Tου Κ. Αϊβαλιώτη, πρ.Βουλευτή Β΄Αθηνών

Ας μου επιτραπεί μια προσωπική αναφορά: Σταδιοδρόμησα στα Όργανα της ΕΕ με πολλές αντιξοότητες.”Φταίει το αγύριστο το κεφάλι σου”  μου έλεγε φίλος που είχε μπει το 1984 (“από το παράθυρο”…) στην ΚΟΜΙΣΙΟΝ. Μπήκα με διαγωνισμό στο Ευρωκοινοβούλιο, αφού είχα δει  να με κόβουν στη συνέντευξη (στο τελευταίο στάδιο δηλαδή) και να προσλαμβάνουν αντί για μένα πότε  έναν Ιταλό,  πότε έναν Άγγλο, πότε έναν Γερμανό (παντρεμένο π.χ. όλως τυχαίως  με την κόρη του Τούρκου πρέσβυ στις Βρυξέλλες…)Εμπαιναν, δηλαδή, όσοι είχαν  “βύσματα” .

Ούτε μια στιγμή δεν σκέφτηκα,όμως, αυτά τα 14 χρόνια να σταματήσω  να μιλώ και να μάχομαι στα Κοινοτικά Οργανα για τα πετρέλαια στο Αιγαίο, για την Κύπρο ή τα Σκόπια, κι ας ήξερα ότι αυτή ήταν η αιτία που δεν ήμουν αρεστός.Τελικά τα κατάφερα χωρίς κανένας Έλληνας Επίτροπος ή καμία Ελληνική κυβέρνηση να με βοηθήσει στο παραμικρό.

Από το 1993 πάλευα στις Βρυξέλλες για να φέρω στο προσκήνιο τα πετρέλαια του Αιγαίου και έμπαινα έτσι στο “ρουθούνι” πολλών. Ετοίμαζα αναφορές, εκθέσεις,  παρεμβάσεις, ερωτήσεις, τροπολογίες, ομιλίες, επιστολές, εκπομπές, ανταποκρίσεις,  ημερίδες και εκδηλώσεις στο Στρασβούργο και τις Βρυξέλλες  για να ευαισθητοποιηθούν τα Κοινοτικά όργανα . Αρθρογραφούσα όπου και όπως μπορούσα. Θυμάμαι  το αισχρό τηλέφωνο που έλαβε το 2003 ο τότε Ευρωβουλευτής ( και κορυφαία μορφή του πολιτισμού μας ) Σταύρος Ξαρχάκος από τα κεντρικά της ΝΔ για να σταματήσει να κάνει  παρεμβάσεις στην ΚΟΜΙΣΙΟΝ για τα πετρέλαια του Αιγαίου και να “συνεφέρει” τον Αϊβαλιώτη, επειδή – λέει – ο Επίτροπος ΠATTEN διαμαρτυρήθηκε στον Κώστα Καραμανλή…“Διαμαρτυρήθηκε” – λέει – ο βρετανός Επίτροπος στον τότε αρχηγό της αντιπολίτευσης γιατί ο ενοχλητικός Ξαρχάκος (και ο δύστροπος  συνεργάτης του, ο Αϊβαλιώτης ) αναστάτωναν τον κόσμο για τα πετρέλαια.Αντρίκεια  η απάντηση του Ξαρχάκου πάγωσε κυριολεκτικά την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής. Όμως στις επόμενες  Ευρωεκλογές ο Ξαρχάκος δεν ήταν στην ευρωλίστα της ΝΔ. Τυχαίο; Δεν νομίζω…

Η 1η ομιλία μου στην Βουλή ήταν στις 26 Σεπτεμβρίου 2007. Φυσικά μίλησα για τα πετρέλαια. Σήμερα χαιρόμαστε που όλοι εμείς που μιλούσαμε για το θέμα,  δικαιωνόμαστε. Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι πρόσφατες έρευνες νοτίως της Κρήτης απεκάλυψαν  κοίτασμα φυσικού αερίου – κρατηθείτε  – 9 ΤΡΙΣ ΚΥΒΙΚΩΝ  ΜΕΤΡΩΝ ! Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι μόνο στην Κρήτη έχουμε το μισό φυσικό αέριο που έχει σήμερα η Ρωσία  και 3 φορές τα αποθέματα της Αλάσκας !
Η Ελλάδα βρίσκεται,λοιπόν, πάνω σε έναν «ωκεανό» πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως άλλωστε και η Κύπρος που είναι επίσης πάμπλουτη. Ίσως, τελικά να ισχύει η φράση κορυφαίου πολιτικού ο οποίος έχει πει :«Ευτυχώς που ο Θεός είναι φιλέλληνας…» Κι αλήθεια,ποιά άλλη χώρα θα είχε υποστεί τόσες  καταστροφές και θα είχε σταθεί όρθια ;..

Ασύλληπτη δυστυχία, 2 εκατομμύρια πρόσφυγες και 500.000 νεκροί από τη Μικρασιατική καταστροφή ενώ είχαμε φτάσει στα πρόθυρα της Άγκυρας και μας πολεμούσαν συγχρόνως Τούρκοι, Μπολσεβίκοι, Γάλλοι και Ιταλοί. Δεν χρεοκοπήσαμε, όμως. Μόλις 18 χρόνια μετά η Ελλάδα επανέκαμψε και είπε  «ΟΧΙ» στους (τότε παντοδύναμους) Ιταλούς, σκορπίζοντάς τους.

Περάσαμε τη ναζιστική κατοχή και τον σκληρό εμφύλιο και μετά  είχαμε την εποποιία  της ΕΟΚΑ και του Γρίβα-Διγενή  στην Κύπρο . Η Ελλάδα άρχισε να αναπτύσσεται και μέχρι το ’73 ήταν 2η σε ρυθμό ανάπτυξης ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ. Πάθαμε την καταστροφή της Κύπρου το ’74, αλλά δεν χρεοκοπήσαμε ούτε τότε . Η μεν Κύπρος έγινε μια από τις πιο πλούσιες χώρες του κόσμου και εμείς μπήκαμε το ’81 στην τότε ΕΟΚ. Το 2004 καταφέραμε να βάλουμε και την Κύπρο στην ΕΕ και οι Τούρκοι έκτοτε «το φυσάνε και δεν κρυώνει» .

Ο ιδρώτας των Ελλήνων έχει  καταστήσει την Ελλάδα πάνοπλη αφού διαθέτει πανάκριβα και σύγχρονα οπλικά συστήματα (F-16,  MIRAGE, ελικόπετρα APACHE και SUPER PUMA φρεγάτες ΜΕΚΟ, πυραύλους PATRIOT, άρματα LEOPARD, υπερσύγχρονα πυροβόλα PANZER 2000GR, έναν σύγχρονο δορυφόρο και τόσα άλλα). Μια χώρα με άφθονο ηλιακό και αιολικό δυναμικό , με ορυκτό πλούτο , σε ένα πολύτιμο γεωστρατηγικό σημείο και με έναν λαό δημιουργικό  που «πιάνει την πέτρα και τη στίβει». Γιατί, όμως, ενώ είμαστε πάμπλουτοι, χρεοκοπήσαμε; Μήπως άραγε ακριβώς επειδή  είμαστε όντως πάμπλουτοι βρέθηκαν εδώ  και στην Κύπρο  τρόϊκες και ΔΝΤ;… Λέω μήπως…

ΣΚΕΨΕΙΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...