Τσίπρας: Η συμφωνία, καθαρός δρόμος εξόδου από την κρίση

«Η συμφωνία του Eurogroup δεν αποτελεί το τέλος της κρίσης αλλά ανοίγει έναν καθαρό διάδρομο εξόδου από την κρίση και από τα μνημόνια», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο.

Ακόμη, ανέφερε ότι «το μόνο που δεν χρειάζεται είναι ο εφησυχασμός». «Αντιθέτως», πρόσθεσε, «τώρα είναι που πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες, τώρα που βλέπουμε την έξοδο». Κατά τον κ. Τσίπρα, η συμφωνία αντιστοιχεί στους πολιτικούς στόχους που είχε θέσει η κυβέρνηση στην προηγούμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, λίγες μέρες πριν το Eurogroup, γιατί «προσδιορίζει με σαφή και καθαρό τρόπο τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που θα εφαρμοστούν αμέσως μετά τη λήξη του προγράμματος». Επίσης, πρόσθεσε, έγινε αποδεκτή η λεγομένη γαλλική πρόταση για συμπερίληψη στα μέτρα της ρήτρας ανάπτυξης. «Καθιστούμε τους εταίρους μας συνεταίρους μας στην αναπτυξιακή προοπτική της οικονομίας», ανέφερε χαρακτηρστικά. Στο σημείο αυτό ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η απόφαση περιλαμβάνει δέσμευση για συγκεκριμένες δράσεις και ειδικά προγράμματα που θα τονώσουν την ανάπτυξη, όπως και ότι έγινε δεκτό το πάγιο αίτημα της ελληνικής πλευράς για την ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας. Τέλος, τόνισε ότι στη συμφωνία υπάρχει συγκεκριμένη δέσμευση για την επιτυχή ολοκλήρωση του 3ου προγράμματος.

Εξάλλου, σημείωσε ότι «ορθώς δηλώσαμε ότι ίσως είναι η πρώτη φορά μετά τον δύσκολο συμβιβασμό του καλοκαιριού του 2015 που αισθανόμαστε δικαιωμένοι».

«Τρεις εβδομάδες πριν πήραμε το ρίσκο και απορρίψαμε μια πρόταση που δεν εγγυείτο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την προοπτική εξόδου στις αγορές με ασφάλεια», συνέχισε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε: «Ό,τι και να λένε όσοι επιμένουν σε στείρα και αδιέξοδη αντιπολιτευτική τακτική, το αποτέλεσμα της συμφωνίας κρίνεται πέραν ημών από τους καθ’ ύλην αρμόδιους. Από αυτούς που θα κληθούν να ξαναεμπιστευτούν την ελληνική οικονομία και να επενδύσουν στα ελληνικά ομόλογα».Επ’ αυτού υπογράμμισε ότι «τα ελληνικά δεκαετή ομόλογα σημείωσαν χθες τις καλύτερες επιδόσεις τους από την αρχή της κρίσης με επιτόκιο περίπου στο 5,5%». «Αυτό», συμπλήρωσε, «αποτελεί ένα ασφαλές κριτήριο, έναν ποσοτικοποιημένο δείκτη εμπιστοσύνης, με βάση τον οποίο μπορεί να επαληθεύσει κανείς αν λένε αλήθεια κάποια στρατευμένα μέσα ενημέρωσης και η αντιπολίτευση που μιλούν για αποτυχία».

Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε μάλιστα βέβαιος ότι «το επόμενο διάστημα η καθοδική πορεία των επιτοκίων θα συνεχιστεί, ώστε σύντομα να έχουμε τη δυνατότατη με πολύ κάλους όρους να κάνουμε δοκιμαστική έξοδο στις αγορές».Πάντως, διευκρίνισε ότι η έξοδος στις αγορές αποτελεί έναν από τους βραχυπρόθεσμους στόχους και όχι τον κύριο στόχο της κυβέρνησης. Ο κύριος στόχος της, εξήγησε, σχετίζεται «με την πλήρη κινητοποίηση όλων των δυνάμεων, προκειμένου να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία και να δώσουμε μια προοπτική δυναμικής επανεκκίνησης».

Εξάλλου, ο Πρωθυπουργός είπε ότι με την άρση της αβεβαιότητας θα εισρεύσει ζεστό χρήμα στην αγορά και στην οικονομία το επόμενο διάστημα και εκτίμησε ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης θα είναι ενδεχομένως και πιο υψηλοί από τους στόχους που έχουν τεθεί.

«Θα ξεχάσουμε τις εφιαλτικές αναφορές σε κόφτες και ανάγκη λήψης μέτρων, καθώς η πορεία της οικονομίας θα εγγυάται την εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος», πρόσθεσε. Εστίασε επιπλέον στην ανάγκη να εγγυηθεί η κυβέρνηση ότι «η δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας και η ανάπτυξη δεν θα είναι μια ανάπτυξη για τους λίγους, δεν θα είναι δείκτες και νούμερα χωρίς αντίκρισμα στην κοινωνία, αλλά τα οφέλη της θα τα καρπωθούν οι πολίτες». Για αυτό δεσμεύθηκε για παρεμβάσεις υπέρ των ομάδων που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.

«Να ανεβάσουμε ταχύτητα»

Απευθυνόμενος προς τους υπουργούς, ο Πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει χρόνος για εφησυχασμό και για ξεκούραση». «Να ανεβάσουμε ταχύτητα» είπε για να προσθέσει ότι «πρέπει να μιλούν όχι τα λόγια αλλά τα έργα». Κάλεσε ταυτόχρονα όλους τους υπουργούς να εντείνουν τις προσπάθειές τους, αλλά και να επιδείξουν «προσωπικό ενδιαφέρον ώστε φάκελοι που υπάρχουν στα συρτάρια να ξεκολλήσουν». «Από σήμερα θεωρώ ότι εκκινεί για τη χώρα μία νέα περίοδος, αλλά και για τη σημερινή κυβέρνηση, που έχει στόχο να βγάλει τη χώρα από την κρίση μία νέα περίοδος. Με έναν ορίζοντα δύο ετών διακυβέρνησης με την παρούσα εντολή και άλλων τεσσάρων με τη εντολή που θα διεκδικήσουμε στο τέλος της θητείας μας από τον ελληνικό λαό, συγκρίνοντας τα πεπραγμένα μας με τα πεπραγμένα των προηγούμενων κυβερνήσεων», πρόσθεσε.

Δίκαιη ανάπτυξη

Σημείωσε στη συνέχεια ότι στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η άναρχη, αλλά η δίκαιη ανάπτυξη. Όπως είπε, σε μία δημοκρατική κοινωνία δεν είναι δυνατό να μην υπάρχει σχέδιο για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας που να δημιουργεί συνθήκες ευημερίας για τους πολλούς.Ανέφερε ακόμη ότι «ήδη έχουμε αποφασίσει και προχωράμε άμεσα στη διενέργεια 13 περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων» ώστε να αναδειχθούν οι προτεραιότητες της κάθε περιοχής με έμφαση στα πλεονεκτήματά τους.

«Διακηρυγμένος στόχος» η καταπολέμηση της διαφθοράς

Σε άλλο σημείο της εισήγησής του, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης είναι «όχι μόνο η έξοδος από την κρίση» αλλά και «η καταπολέμηση της διαφθοράς, η ανάδειξη των σκοτεινών υποθέσεων των προηγούμενων ετών και των σημαντικών ευθυνών του πολιτικού προσωπικού».«Δεν θα υποχωρήσουμε στις δυνάμεις εκείνες που υπονόμευσαν το δημόσιο συμφέρον, που δωροδόκησαν και δωροδοκήθηκαν, που ξέπλυναν μαύρο χρήμα, είτε πρόκειται για την υπόθεση της Siemens, είτε για την υπόθεση της Novartis, είτε για τα εξοπλιστικά και το μεγάλο σκάνδαλο του Ερρίκος Ντυνάν που φέρνει στην επιφάνεια τις σκοτεινές πρακτικές του παλιού πολιτικού συστήματος», είπε.Το ίδιο, πρόσθεσε, ισχύει «και για εγκληματικές ενέργειες που ξεπερνούν κάθε όριο ανοχής, όπως η άθλια υπόθεση του Noor1 με τους δύο τόνους ηρωίνης και τους θανάτους μαρτύρων της υπόθεσης».
Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση «θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της ώστε η δικαιοσύνη να αφεθεί απερίσπαστη να εξετάσει αυτές τις υποθέσεις και οι υπεύθυνοι να βρεθούν και να τιμωρηθούν».

«Προτεραιότητα οι θέσεις εργασίας»

Αναφέρθηκε ακόμη στα «αξιοσημείωτα αποτελέσματα» που έχει να επιδείξει η κυβέρνηση στον τομέα τη εργασίας και της απασχόλησης, αν και αναγνώρισε ότι «δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να καλύψουμε το χαμένο έδαφος της καταστροφικής περιόδου 20010-2015», επικρίνοντας παράλληλα όσους έχουν το «θράσος να μας κουνάνε και το δάχτυλο». Επισήμανε πάντως ότι η απασχόληση αποτελεί την «κύρια και απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης». Επιτάχυνση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Ο κ. Τσίπρας επισήμανε την ανάγκη επιτάχυνσης της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης ώστε να δημιουργηθεί το «νέο σχολείο», ένα νέο σχολείο «γνώσης και ίσων ευκαιριών» που δεν θα είναι «προθάλαμος των φροντιστηρίων».Υπογράμμισε τέλος την ανάγκη να βρεθεί η «βέλτιστη λύση» στο θέμα των συμβασιούχων του Δημοσίου, ένα θέμα που «δεν δημιουργήθηκε επί των ημερών μας» όπως είπε. «Αυτή η απαράδεκτη συνθήκη ομηρίας» στην οποία βρίσκονται πολλοί εργαζόμενοι πρέπει να σταματήσει, τόνισε.

Μπαράζ αντιδράσεων από την αντιπολίτευση

«Ο κ. Τσίπρας μίλησε σήμερα στο μοναδικό ακροατήριο που έχει απομείνει να τον χειροκροτεί: στους Υπουργούς του», δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας.Ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ πρόσθεσε ότι «είναι προφανές ότι η απόστασή του από τους πολίτες, τα προβλήματά τους και την ελληνική πραγματικότητα διαρκώς μεγαλώνει. Μεταρρυθμίσεις και ανάπτυξη με τις ιδεοληψίες του χθες δεν μπορούν να υπάρξουν».
Μέσω του προσωπικού λογαριασμού του στο Twitter, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης υπογράμμισε: «από την ομιλία του Πρωθυπουργού, στο υπουργικό συμβούλιο, επιβεβαιώνεται οτι ο κ. Τσίπρας έχει αλλεργία στην αλήθεια και στην κριτική».

«Η χώρα βρίσκεται σε μόνιμη επιτροπεία» επεσήμανε το γ.γ της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος υποστήριζε ότι «έρχονται νέα μέτρα σε βάρος του Λαού».«Οι πολέμιοι των επενδύσεων καλούνται τώρα να τις προωθήσουν», τονίζει το Ποτάμι και προσθέτει ότι «ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι η συμφωνία δεν σηματοδοτεί το τέλος της κρίσης, όπως έσπευσαν να πανηγυρίσουν κάποιοι υπουργοί του. Για να βγούμε από την κρίση, είναι ανάγκη να τεθούν άλλες προτεραιότητες κι όχι να γίνονται επιλογές που μας γυρίζουν πίσω». Τέλος, η Ένωση Κεντρώων προσάπτει σητν κυβένρηση ότι «η εμμονή της στην τακτική ότι μόνη της θα τα καταφέρει, πολώνει το ήδη τεταμένο πολιτικό κλίμα και μαζί με το μόνιμο αίτημα της ΝΔ για εκλογές, καθιστούν τη χώρα εντελώς αφιλόξενη για επενδύσεις.«Με τις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο επιβεβαίωσε, τονίζει η Χρυσή Αυγή, ότι έχει υπογράψει την υποδούλωση της Ελλάδος μέχρι το 2060 χωρίς καμία απολύτως ελάφρυνση χρέους και με μηδενικές προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας και προσθέτει ότι συνένοχη είναι και η Νέα Δημοκρατία, η οποία έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει όλα τα εθνοκτόνα μνημονιακά μέτρα».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/289563-Tsipras-E-symphonia-katharos-dromos-exodoy-apo-ten-krise ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...