Τσίπρας: Μοχλός ανάπτυξης η συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ

ΣΤΑ ΑΔΥΤΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΟΥ ΤΑΦΟΥ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Μηνύματα  από το Ισραήλ μετά τη συνάντηση που είχε με τον ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανιάχου έστειλε ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας στρατηγική επιλογή τη συνεργασία του τριμερούς σχήματος Ελλάδος-Ισραήλ-Κύπρου.

Σε δηλώσεις του ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «ουσιαστικό μοχλό ανάπτυξης» τη συνεργασία των τριών χωρών και μίλησε για ένα τριμερές σχήμα στη βάση των αρχών καλής γειτονίας. Όπως γνωστοποίησε άλλωστε ο πρωθυπουργός, συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί το επόμενο ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη. 

Αναφερόμενος στη συνέχεια στο μνημόνιο συνεργασίας, που υπεγράφη, ο Πρωθυπουργός είπε ότι στον τομέα της οικονομίας η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της έρευνας και της τεχνολογίας και των νεοφυών επιχειρήσεων. Και σε ότι αφορά στα ενεργειακά είπε ότι στόχος της Ελλάδας είναι να μετατραπεί σε διαμετακομιστικό ενεργειακό κέντρο του ισραηλινού και κυπριακού φυσικού αερίου στην Ευρώπη και για αυτόν τον λόγο συζητήθηκε το θέμα του αγωγού East Med.

Εξάλλου, χαιρέτισε την ιδέα του κ. Νετανιάχου για διαμόρφωση μιας πολυεθνικής δύναμης επειγουσών αναγκών, προς αντιμετώπιση πυρκαγιών, σεισμών και πλημμυρών και πρόσθεσε ότι μπορούν να συμμετάσχουν και άλλες χώρες σε αυτήν την πρωτοβουλία.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στη Συρία σημείωσε ότι «το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι επιθετικές φωνές που υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα». Ακόμη, τάχθηκε εκ νέου υπέρ μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού επί τη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και εξέφρασε την υποστήριξή του στον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και στις προσπάθειες που καταβάλει.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας έκανε αναφορά και στο Μεσανατολικό και συγκεκριμένα είπε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη άμεσων και αξιόπιστων συνομιλιών που θα οδηγήσουν σε μια λύση ειρηνικής συμβίωσης δύο κρατών. Όπως τόνισε, είναι αναφαίρετο το δικαίωμα των πολιτών του Ισραήλ να ζουν με ασφάλεια, αλλά και το δικαίωμα των Παλαιστινίων να έχουν το δικό τους βιώσιμο κράτος.

Στα άδυτα του Πανάγιου Τάφου ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε από την καθηγήτρια Αντωνία Μοροπούλου στα έργα αναστήλωσης του Πανάγιου Τάφου, για τα οποία έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας  έχει προσωπική σχέση με την κ. Μοροπούλου δεδομένου ότι την είχε καθηγήτρια στο Πολυτεχνείο.

Όπως είπε στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο, «αυτό το έργο θα μείνει στην ιστορία», για να προσθέσει ότι «είναι ευλογία που έγινε επί των ημερών σας αλλά κι εγώ είμαι πολύ χαρούμενος που συνδράμαμε όσο μπορούσαμε. Και πάρα πολύ χαρούμενος είμαι για το πολυτεχνείο και την ανάδειξή του ως ένα από τα κορυφαία επιστημονικά ιδρύματα με διάσταση διεθνή».

Τέλος, η επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του ΕΜΠ, καθηγήτρια κ. Αντωνία Μοροπούλου τους εξήγησε ότι χρησιμοποιούνται οι πλέον εξελιγμένες μέθοδοι και χρησιμοποιείται ως υλικό το τιτάνιο, ενώ ο κ. Τσίπρας έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον διότι, πέραν των άλλων, όπως είπε και ο ίδιος, είναι και μηχανικός.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...