Τσίπρας: Στοίχημα η συμμετοχή των πολιτών στο διάλογο για την αναθεώρηση

Ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Επιτροπή Διαλόγου για την Αναθεώρηση του Συντάγματος

Η συμμετοχή των πολιτών στον διάλογο για τη συνταγματική αναθεώρηση είναι στοίχημα για την ποιότητα της Δημοκρατίας, μια συζήτηση για θεσμική τομή, για τη νέα μεταπολίτευση, για το πώς θέλουμε να είναι η Ελλάδα μετά το 2021, επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην Επιτροπή Διαλόγου για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

«Ο διάλογος και η αντιπαράθεση δεν πρέπει να μας φοβίζουν» σημείωσε και πρόσθεσε πως με τη συνταγματική αναθεώρηση πρέπει να κατοχυρωθεί η διαφάνεια, να υπάρξουν νέοι θεσμοί λαϊκής συμμετοχής και να αποκτήσει νέο περιεχόμενο ο όρος της λαϊκής κυριαρχίας, ιδιαίτερα τώρα που η χώρα μας έχει βρεθεί σε ένα καθεστώς αναγκαστικής οικονομικής επιτροπείας, όπως ανέφερε. Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, ο στόχος είναι, εκτός από την επιστροφή της κανονικότητας στην οικονομία, να βγει η χώρα από την κρίση και να ενισχυθούν τα «τρία δέλτα», που είναι τα Δικαιώματα, η Διαφάνεια και η Δικαιοσύνη.Αφού σημείωσε πως η συζήτηση για το Σύνταγμα είναι η πιο άμεση και η πιο ουσιαστική για την ίδια τη δημοκρατία και το περιεχόμενό της, υπογράμμισε ότι οι πρώτοι που πρέπει να έχουν λόγο στη συζήτηση αυτή είναι οι ίδιοι οι πολίτες και πως από τη συμμετοχή των πολιτών θα κριθεί η επιτυχία του εγχειρήματος της διαβούλευσης για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.Όπως εξήγησε, «οφείλουμε να εμπλέξουμε στη συζήτηση και την ίδια την κοινωνία», όχι για να δεσμεύσουν οι πολίτες τους βουλευτές, αλλά για να έχουν οι βουλευτές εικόνα των απόψεων που υπάρχουν στο κοινωνικό σύνολο.Η δημοκρατία δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τους πολίτες, από αυτούς αντλεί τη θεμελιακή της δύναμη, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η Βουλή πρέπει να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα του προβληματισμού και των απόψεων που υπάρχουν στην κοινωνία, ειδικά όταν στην Συνταγματική Αναθεώρηση θα τεθούν ζητήματα που αφορούν τις κοινοβουλευτικές λειτουργίες, όπως η ευθύνη των Υπουργών.Τόνισε παράλληλα ότι η δημοκρατία δεν είναι ένας όρος κενός περιεχόμενου, αλλά συνδεέται με όρους όπως τα δικαιώματα, η διαφάνεια και η δικαιοσύνη. Επίσης υπογράμμισε την ανάγκη να βρεθεί «η κατάλληλη ισορροπία ανάμεσα στην άποψη ότι ο λαός έχει πάντα δίκιο και στην άποψη που λέει ότι ο λαός μπορεί να εκφράζει την άποψή του μία φορά στα τέσσερα χρόνια», αλλά και να τεθούν ερωτήματα όπως η επαναθεμελίωση της δημοκρατίας, η κατοχύρωση και διεύρυνση των δημοκρατικών ελευθεριών, η ενίσχυση του κύρους της κοινοβουλευτικής λειτουργίας και η εδραίωση της διαφάνειας.

«Καλούμαστε να συζητήσουμε για τη νέα μεταπολίτευση»

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ακόμη ότι σήμερα, 40 και πλέον χρόνια μετά την Μεταπολίτευση, η συζήτηση αφορά την επαναθεμελίωση της Δημοκρατίας, ειδικά όταν -με αφορμή και την καταστροφική κρίση που αντιμετώπισε η χώρα από το 2010- ολοένα και πληθαίνουν άλλου είδους απόψεις, όπως το να εκχωρούνται σημαντικά κομμάτια της πολιτικής σε τεχνοκράτες και να απομονωθούν από την λαϊκή κυριαρχία.
Ειδικότερα, ανέφερε ότι καλούμαστε να συζητήσουμε για τη νέα μεταπολίτευση, δηλαδή σε τι θεσμικό πλαίσιο θέλουμε να είναι η Ελλάδα μετά το 2020 και επισήμανε ότι στόχος πρέπει να είναι η συζήτηση να καλύψει όσο το δυνατό περισσότερα θέματα. Η διεξαγωγή ενός πραγματικά ανοιχτού δημοκρατικού διαλόγου γύρω από τη συνταγματική αναθεώρηση συνιστά μία πολύ μεγάλη πρόκληση, συνέχισε, προσθέτοντας ότι στην πρόκληση αυτή καλείται να ανταποκριθεί η Επιτροπή, ώστε η προσπάθεια να δώσει ώθηση σε μια πραγματικά ευρεία συνταγματική αναθεώρηση και να μην καταλήξει σε μικρές αλλαγές τεχνικού χαρακτήρα. Συμπλήρωσε ότι είναι ουσιαστικό να ξέρει ο πολίτης ότι η άποψή του θα ληφθεί υπ’ όψιν.Σημείωσε ακόμη ότι χρειάζονται και οι ανοιχτές συζήτησεις με την κοινωνία των πολιτών, επισημαίνοντας ότι ο διάλογος πρέπει να οργανωθεί και σε επίπεδο τοπικό, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη «να βρούμε τον τρόπο να ακουστεί και η φωνή των αποκλεισμένων από την εξουσία, ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων».Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, πρότεινε, εάν είναι εφικτό, να γίνει με έναν ορίζοντα μέχρι το τέλος του καλοκαιριού

«ΠΥΡΑ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού εξαπέλυσε η Νέα Δημοκρατία με αφορμή τον διάλογο για την αναθεώρηση του Συντάγματος, τονίζοντας ότι οι θεσμοί δεν είναι παιχνίδι στην πολιτική του φαρέτρα, ούτε όχημα για τη δημιουργία εντυπώσεων, αλλά θεμέλιο του Κράτους και της Δημοκρατίας. «Αφού εξευτέλισε τους συνταγματικούς θεσμούς, επιχειρώντας να χειραγωγήσει τη Δικαιοσύνη, να υποκλέψει τις αρμοδιότητες του Ε.Σ.Ρ., να περιορίσει την ελευθερία ενημέρωσης και να υποβαθμίσει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, ο κ. Τσίπρας επαναφέρει το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης. Το πράττει για προφανείς λόγους, ώστε να συγκαλύψει τα τραγικά λάθη που οδήγησαν εκ νέου την οικονομία σε τέλμα και την κοινωνία στα όρια της εξαθλίωσης» αναφέρει.Υπογραμμίζει σε σχετική ανακοίνωση ότι η αναθεώρηση συνιστά διαδικασία που καταγράφεται στο ίδιο το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής και «δεν ανήκει στην αυθαίρετη βούληση οποιασδήποτε συγκυριακής πλειοψηφίας».

Σκληρή κριτική για τις διαδικασίες αναθεώρησης του Συντάγματος που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, άσκησε και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατήγγειλε εξωθεσμικές διαδικασίες και παιχνίδια με τους θεσμούς κατηγορώντας τον Πρωθυπουργό ότι ακολουθεί τις χειρότερες πρακτικές σκοτεινών χρόνων της πολιτικής μας ιστορίας.Όχι όπως το επιθυμούν και το σχεδιάζουν οι μηχανισμοί προπαγάνδας του Μαξίμου! «Ένα εικοσιτετράωρο μετά το φιάσκο της δήθεν Ανάπτυξης, που ήρθε για να διαψευσθεί επισήμως μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας από την ΕΛΣΤΑΤ, ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ ανεβάζουν τη νέα αποτυχημένη θεατρική τους απόπειρα με τον τίτλο «Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος» σχολίασε η Φώφη Γεννηματά.

Όπως καταγγέλλει «ο Πρωθυπουργός, εξαγγέλλει διαδικασίες παράτυπες, εξωθεσμικές, ακολουθώντας τις χειρότερες πρακτικές σκοτεινών χρόνων της πολιτικής μας ιστορίας». Προειδοποιεί τον Αλέξη Τσίπρα ότι «σε πείσμα των προθέσεών του, η πραγματικότητα και η θεσμική νομιμότητα θα τον διαψεύσουν ξανά» και πως «το Σύνταγμα πρέπει να αναθεωρηθεί όπως το ίδιο προβλέπει και προνοεί».Ακόμη, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι «ο λαός πλέον τους γνωρίζει καλά, οι πολίτες δεν «αγοράζουν» το παραμύθι τους» και εκτιμά ότι «κάθε φορά που η αξιολόγηση παγιδεύεται σε νέο αδιέξοδο, κάθε φορά που η περήφανη «διαπραγμάτευση» των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ οδηγείται σε νέα άτακτη υποχώρηση, σε νέα αντιλαϊκά αντιαναπτυξιακά μέτρα, επιστρατεύουν την πρωταρχική μέθοδο προπαγάνδας: τον αποπροσανατολισμό
Τη στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ποδοπατά τα λαϊκά δικαιώματα, μόνο ως κακόγουστο αστείο μπορεί να θεωρηθεί το να εγκαινιάζει ο Πρωθυπουργός διαδικασίες δήθεν «λαϊκής συμμετοχής» για τη συνταγματική αναθεώρηση, σχολιάζει το ΚΚΕ, με αφορμή την εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα στην Επιτροπή Διαλόγου για το Σύνταγμα. Σύμφωνα με το ΚΚΕ, στην πραγματικότητα η κυβέρνηση, μέσω προκαθορισμένων ερωτημάτων κι απαντήσεων, έχει στόχο να ντύσει με δημοκρατικό περιτύλιγμα την προσπάθεια αναμόρφωσης και θωράκισης του αστικού πολιτικού συστήματος σε ακόμη πιο αντιδραστική κατεύθυνση.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/273984-Tsipras-Stoichema-e-symmetoche-ton-politon-sto-dialogo-gia-ten-anatheorese ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...