Τσίπρας: Συμφωνία ως την Παρασκευή αλλιώς πάμε σε Σύνοδο Κορυφής

“Αμετανόητοι ορισμένοι δανειστές”

Στην σαφή προειδοποίηση πως ο ίδιος και η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένοι να παρακολουθούν για πολύ ακόμη παιχνίδια σε βάρος του ελληνικού λαού και παιχνίδια σε βάρος της ενότητας της ΕΕ προχώρησε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τουσκ στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Αλέξης Τσίπρας διεμήνυσε ευθέως,  πως αν η συμφωνία δεν επιτευχθεί στο Eurogroup της Παρασκευής («αυτό το άτυπο διευθυντήριο της ΕΕ», όπως το αποκάλεσε), τότε θα πρέπει να υπάρξουν πρωτοβουλίες σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο ώστε να επιτευχθεί λύση πριν από το Πάσχα και πάντως εντός του Απριλίου. Μάλιστα, ζήτησε να πραγματοποιηθεί και έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, αν απαιτηθεί κάτι τέτοιο. Αν και δεν διευκρίνισε περαιτέρω την ευθεία προειδοποίηση-απειλή, ωστόσο εμφανίστηκε έντονα ανήσυχος για την πορεία της διαπραγμάτευσης.
Ο πρωθυπουργός, βάλλοντας εμμέσως πλην σαφώς κατά του ΔΝΤ και του Β. Σόιμπλε, χαρακτήρισε «αμετανόητους» ορισμένους εκ των πιστωτών και έριξε όλη την ευθύνη επάνω τους για την καθυστέρηση του κλεισίματος της αξιολόγησης, υποστηρίζοντας ότι κωλυσιεργούν σκοπίμως. Όπως υποστήριξε, «κάποιοι με τεχνητό τρόπο θέτουν εμπόδια για την ανάπτυξη που θα οδηγήσει στην έξοδο από το πρόγραμμα σε έναν χρόνο από σήμερα», για να προσθέσει: «Η αίσθηση που έχουμε στην Ελλάδα είναι πως κάθε φορά που πλησιάζουμε σε συμφωνία κάποιοι έρχονται τελευταία στιγμή να βάλουν επιπρόσθετες απαιτήσεις, επιχειρούν να ροκανίσουν τον χρόνο, να βλάψουν την ανάκαμψη και να επαναφέρουν στο τραπέζι αρνητικά σενάρια, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για όλη την Ευρώπη». Όπως πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, που δεν έκρυβε την ανησυχία του, «αν παρά τις προβλέψεις αυτή η συμφωνία δεν επιτευχθεί στο πλαίσιο του άτυπου διευθυντηρίου της ΕΕ, του Eurogroup, θα πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες σε ανώτερο επίπεδο, ώστε να έχουμε θετική εξέλιξη πριν από το Πάσχα. Σε κάθε περίπτωση εντός του Απριλίου, ακόμη κι αν χρειαστεί να γίνει έκτακτη Σύνοδος ηγετών»

 «Είναι αμετανόητοι ορισμένοι πιστωτές. Μετά από τις αχρείαστες απαιτήσεις που προέβαλαν για το 2018, σήμερα επαναλαμβάνουν την τακτική κωλυσιεργίας. Η αξιολόγηση έπρεπε να ολοκληρωθεί από τον Δεκέμβριο του 2016, όμως με δική τους ευθύνη και κωλυσιεργία τίθεται σε κίνδυνο η διαδικασία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας», είπε με έμφαση ο Αλ. Τσίπρας.
Μηχανισμός πρόβλεψης στα σκαριά

Η διαφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών αφορά τις διαφορετικές προβλέψεις των Θεσμών σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019. Αυτό αναφέρουν από την κυβέρνηση και σημειώνουν πως αυτό που επιδιώκεται είναι να υπάρξει ένας μηχανισμός, ο οποίος θα ενοποιεί τις προβλέψεις των Θεσμών, την ίδια στιγμή που θα τηρεί τα συμφωνηθέντα του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου. Επισημαίνεται ότι στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδωσε ιδιαίτερο βάρος στο γεγονός της θετικής ανατροπής των αρχικών δυσοίωνων προβλέψεων των δημοσιονομικών στόχων, τόσο για το 2015 όσο και για το 2016.Είπε ειδικότερα ότι τόσο οι προβλέψεις για τον δημοσιονομικό στόχο για το 2015 διαψεύστηκαν θετικά για την ελληνική οικονομία, όσο και ότι το 2016 «παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις ως συνήθως του ΔΝΤ και παρά την αβεβαιότητα που το ίδιο προκάλεσε στη διαπραγμάτευση» με τις παράλογες απαιτήσεις του, «το 2016 κλείνει με ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα», δηλαδή με πρωτογενές πλεόνασμα πολύ πάνω του 3%, εξηγώντας ότι ήδη έχει επιτευχθεί από το 2016 ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος που θέτει το πρόγραμμα για το 2018.

Λύση για μέτρα 1+1%

Με φόντο τα παραπάνω και τις διαβουλεύσεις να είναι διαρκείς μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών,  βλέπει το φως της δημοσιότητας ένα σενάριο συμβιβασμού το οποίο δεν διαψεύδει το Μαξίμου.Το εν λόγω σενάριο, προβλέπει να έρθουν μπροστά τα μέτρα που αφορούν στο ασφαλιστικό και να κρατηθεί για το 2020 η μείωση του αφορολόγητου ορίου φαίνεται πως αντιμετωπίζεται θετικά από την ελληνική κυβέρνηση.Η συγκεκριμένη λύση φαίνεται πώς είναι το σενάριο που επεξεργάζονται οι δανειστές με το οικονομικό επιτελείο και όπως κατέγραψε το Bloomberg προβλέπει:Οι περικοπές στις συντάξεις (προσωπική διαφορά) να τρέξουν το 2019.Η μείωση στο αφορολόγητο όριο (επίσης 1% του ΑΕΠ) να μεταφερθεί για το 2020.Αν διαπιστωθεί το 2018 ότι δεν πιάνονται οι στόχοι για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ τα φορολογικά μέτρα θα λειτουργήσουν ως δικλείδα ασφαλείας και θα έρθουν ένα χρόνο νωρίτερα, δηλαδή το 2019.

Παυλόπουλος: Δεν διανοούμαστε την πορεία μας εκτός ΕΕ

Η Ελλάδα συνεχίζει αταλάντευτη τον ευρωπαϊκό της δρόμο, με τεράστιες θυσίες του λαού της, που δεν οφείλονται μόνο σε δικά της λάθη, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ, υπογραμμίζοντας παράλληλα, ότι η Ευρώπη δεν θα ήταν ποτέ ίδια χωρίς την Ελλάδα και αυτό πρέπει να ληφθεί αναλόγως υπόψη, κατά την τρέχουσα κρίσιμη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

 Όπως επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος, οι Έλληνες δεν διανοούμεθα την πορεία μας στο μέλλον εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης, και επανέλαβε την ανάγκη η Ευρώπη να γίνει και πάλι ισχυρή και ελκυστική και να διαψεύσει στην πράξη εκείνους που έσπευσαν να την εγκαταλείψουν, επηρεασμένοι από την τρέχουσα ευρωπαϊκή και διεθνή συγκυρία. Όπως σημείωσε, για να γίνει αυτό, «η Ευρώπη πρέπει να ολοκληρώσει την ενοποίησή της και πρωτίστως να προχωρήσει μέσα από την θεσμική εμβάθυνση, ώστε, όντας ισχυρή, να μπορέσει να διαδραματίσει και τον παγκόσμιο ρόλο της που είναι η εμπέδωση της Ειρήνης, του Ανθρωπισμού, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης». Ειδικότερα, για το πνεύμα της Αλληλεγγύης, υπενθύμισε ότι, κατά το ευρωπαϊκό δίκαιο, πρέπει να επιδεικνύεται μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών σε όλους τους τομείς, ιδίως της οικονομίας και, επιπλέον, του ανθρωπισμού, και υπογράμμισε της ανάγκη επίδειξης αλληλεγγύης στην επίλυση του υπαρξιακού -για την ΕΕ- προσφυγικού ζητήματος.

«Δεν είναι νοητό να αντιμετωπίζουμε το ζήτημα αυτό με το να έχουμε εταίρους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν φοβικά σύνδρομα. Πρέπει όλοι πάνω σε αυτό το θέμα να πορευθούμε από κοινού με πνεύμα Αλληλεγγύης» ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος.

«Πυρά» από την αντιπολίτευση κατά Τσίπρα

Ανησυχία εκφράζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης . Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση στο γραφείο του με τον πρόεδρο της ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη. Κατά τη διάρκεια της συνάντηση οι δύο αρχηγοί συζήτησαν για τη σημαντική υποχώρηση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων, απόρροια του κλίματος αβεβαιότητας στην πραγματική οικονομία της χώρας, επιρρίπτοντας ευθύνες στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, επισημαίνοντας παράλληλα, το δυσβάσταχτο κόστος που πληρώνουν καθημερινά οι πολίτες από την μεγάλη καθυστέρηση στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Η συζήτηση των δύο επικεντρώθηκε κυρίως στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα η ελληνική κοινωνία και η ελληνική οικονομία και συμφώνησαν στην ανάγκη υλοποίησης ενός εθνικού σχεδίου μεταρρυθμίσεων στην Οικονομία, στη Δημόσια Διοίκηση, στην Παιδεία.Μάλιστα, έγινε λόγος για μεταρρυθμίσεις που θα υπερβαίνουν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Μνημόνιο και θα επεκτείνονται σε όλους τους τομείς και για ένα εθνικό σχέδιο που θα περιλαμβάνει βαθιές τομές στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος.

Μπαράζ αντιδράσεων για την κυβέρνηση, υπήρξε και από τα υπόλοιπα κόμματα. «Ο Τσίπρας έχει πει ΝΑΙ στο 4ο μνημόνιο και παίζει θέατρο με τον Τουσκ για λόγους ψηφοθηρίας, την ώρα που ο Ελληνικός Λαός εξοντώνεται από την εθνοκτόνο πολιτική του», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Χρυσή Αυγή.

«Οι δραματικοί τόνοι του πρωθυπουργού και οι αναφορές του στις ευεργετικές συνέπειες που θα έχει το κλείσιμο της αξιολόγησης, δεν έχουν κύριο αποδέκτη τους λεγόμενους θεσμούς, αλλά το λαό, με στόχο να καλλιεργήσουν κλίμα ανοχής για το νέο πακέτο μέτρων, που από κοινού ετοιμάζουν κυβέρνηση, κεφάλαιο. Η μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ την Παρασκευή, μπορεί να στείλει ένα μήνυμα αντίστασης, κλιμάκωσης του αγώνα ενάντια στη νέα αντιλαϊκή συμφωνία», ανέφερε ο Περισσός.

Αντίδραση τέλος υπήρξε και από το Ποτάμι. «Ο κ.Τσίπρας κατάλαβε, στα λόγια τουλάχιστον, αυτό που του λέμε εδώ και καιρό: ότι κάθε μέρα αβεβαιότητας επιβαρύνει την ελληνική οικονομία. Κέρδος από την παράταση της αβεβαιότητας δεν υπάρχει. Μόνο ζημιές. Ο κ.Τσίπρας διαπραγματεύεται μόνο με το κόμμα του και οι πολίτες πληρώνουν το κόστος. Και τώρα ζητάει Σύνοδο Κορυφής», αναφέρει μεταξύ άλλων.

 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/278104-Tsipras-Symphonia-os-ten-Paraskeye-allios-pame-se-Synodo-Koryphes ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...