Τσαβούσογλου: Η γεώτρηση του δεύτερου γεωτρύπανου θα γίνει στη Μεσόγειο

Τσαβούσογλου: Η γεώτρηση του δεύτερου γεωτρύπανου θα γίνει στη Μεσόγειο

Στη Μεσόγειο και όχι στη Μαύρη Θάλασσα θα ξεκινήσει μέσα στον Ιανουάριο γεώτρηση το δεύτερο γεωτρύπανο που αγόρασε η Τουρκία, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ανέφερε, επίσης, ότι για να μην υπάρξει «στρίμωγμα», θα ξεκινήσουν γεώτρηση στις περιοχές της τουρκικής ΑΟΖ, αν και υπάρχουν και εκείνες οι περιοχές στις οποίες τους προσκάλεσε το ψευδοκράτος της Κύπρου. Ανακοίνωσε ακόμη ότι το επόμενο διάστημα θα επισκεφθεί τα κατεχόμενα για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό.

Σε ενημέρωσή του στους Τούρκους δημοσιογράφους, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε «έχουμε πραγματοποιήσει δύο σημαντικές διασκέψεις για το Κυπριακό το 2017, συναντόμαστε με όλες τις πλευρές. Στόχος μας είναι να υπάρξει μια διαπραγμάτευση επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα», ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε πως το επόμενο διάστημα θα επισκεφθεί και ο ίδιος τα κατεχόμενα και «όπως πάντοτε θα καθορίσουμε μαζί με την ‘κυβέρνηση’ της βόρειας Κύπρου τα βήματα που θα κάνουμε».

Ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε ακόμη ότι «πότε – πότε υπάρχει ένταση με την Ελλάδα στο Αιγαίο. Παρόλο που δεν έχουν εκδώσει τους γκιουλενιστές, προσπαθούμε να φέρουμε σε θετική πορεία τις σχέσεις μας.

Θα πραγματοποιήσουμε Συνάντηση Ανώτατης Συνεργασίας. Και ο Τσίπρας θα έρθει στην Άγκυρα», ανέφερε.

Αναφερόμενος στην ανατολική Μεσόγειο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι «για να μην υπάρξει στρίμωγμα ξεκινάμε κι εμείς τις γεωτρήσεις σε εκείνες τις περιοχές που βρίσκονται μέσα στη δική μας ΑΟΖ, την οποία έχουμε καταχωρήσει στα Ηνωμένα Έθνη. Υπάρχουν και οι περιοχές που μας έχει προσκαλέσει η ‘τδβκ’, βορείως της ‘τδβκ’. Ξεκινάει από την περιοχή της Καρπασίας και μάλιστα από τα βόρεια κατεβαίνει προς την πλευρά της Τουρκίας και από τα ανατολικά προς τα κάτω. Και υπάρχει και η δική μας ΑΟΖ», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι η ΑΟΖ της Τουρκίας συγκρούεται με ένα μέρος των οικοπέδων που έχει καθορίσει η Ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου, όπως είπε, ωστόσο ανέφερε ότι το οικόπεδο 10 στο οποίο η Exxon Mobil κάνει γεώτρηση αυτή τη στιγμή δεν συγκρούεται.

«Επομένως, σε εκείνες τις περιοχές θα ξεκινήσουμε τώρα κι εμείς γεώτρηση. Μέσα στον Ιανουάριο γνωρίζετε ότι έρχεται και το δεύτερο γεωτρύπανό μας», ανέφερε.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι «υπό κανονικές συνθήκες προγραμματιζόταν αυτό το γεωτρύπανο να ξεκινήσει γεώτρηση στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά μετά για να μην υπάρξει μπέρδεμα λάβαμε την απόφαση να ξεκινήσουμε γεώτρηση σε αυτή τη περιοχή». Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι η Τουρκία δεν είναι εναντίον των γεωτρήσεων, αλλά η μόνη της έγνοια είναι «να τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων όσον αφορά τα έσοδα από το πετρέλαιο και φυσικό αέριο που θα εξορυχθεί».

Πηγή: https://www.kontranews.gr/KOSMOS/350013-Tsaboysogloy-E-geotrese-toy-deyteroy-geotrypanoy-tha-ginei-ste-Mesogeio ΚΟΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...