ΤτΕ: Έλλειμμα 1,3 δις στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

Η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών, η οποία υπεραντιστάθμισε την άνοδο του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών, έφερε έλλειμμα 1,3 δις ευρώ, το Μάρτιο του 2017, κατά 551 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από εκείνο του Μαρτίου του 2016. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, η  συνολική αξία των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασε άνοδο κατά 23,2%, αλλά οι αντίστοιχες εισαγωγές αυξήθηκαν περισσότερο σε απόλυτους όρους, με αποτέλεσμα την επιδείνωση του συνολικού ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών. 

 

Την ίδια περίοδο, το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών σημείωσε άνοδο σε σχέση με εκείνο του Μαρτίου του 2016, κυρίως ως αποτέλεσμα της αύξησης του ελλείμματος του ισοζυγίου καυσίμων, που οφείλεται στην άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου.  Παράλληλα και το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασε μικρή αύξηση, καθώς οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν περισσότερο από τις αντίστοιχες εξαγωγές.  Οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασαν άνοδο κατά 14,6% σε τρέχουσες τιμές και κατά 11,5% σε σταθερές τιμές.

 

Σύμφωνα με την ΤτΕ, το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών παρουσίασε άνοδο κατά 92 εκατ. ευρώ σε σχέση με το Μάρτιο του 2016, λόγω της βελτίωσης όλων των επιμέρους ισοζυγίων.

 

Συγκεκριμένα, η βελτίωση του ταξιδιωτικού ισοζυγίου οφείλεται στο γεγονός ότι η μείωση των σχετικών δαπανών κατοίκων στο εξωτερικό ήταν μεγαλύτερη από τη μείωση των δαπανών μη κατοίκων στην Ελλάδα. Οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες περιορίστηκαν κατά 7,8% και οι αφίξεις δεν μεταβλήθηκαν σημαντικά (-0,2%).

 

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων μειώθηκε κατά 172 εκατ. ευρώ σε σχέση με εκείνο του ίδιου μήνα του 2016, κυρίως λόγω της πτώσης των καθαρών εισπράξεων στην κατηγορία των λοιπών πρωτογενών εισοδημάτων, τα οποία περιλαμβάνουν φόρους και επιδοτήσεις επί των προϊόντων και της παραγωγής.  Το πλεόνασμα του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων παρουσίασε μείωση κατά 45 εκατ. ευρώ λόγω της επιδείνωσης του ισοζυγίου του τομέα της γενικής κυβέρνησης.

 

Αυξήθηκε κατά 160 εκατ. ευρώ το έλλειμμα στο α’ τρίμηνο

 

Έλλειμμα ύψους 2,5 δις ευρώ, κατά 160 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016 παρουσίασε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το α΄ τρίμηνο του 2017. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από την άνοδο των πλεονασμάτων στα ισοζύγια υπηρεσιών, πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων.

1

 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/285015-TtE-Elleimma-1-3-dis-sto-isozygio-trechoyson-synallagon ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...