Τυφώνας Μπόρις σαρώνει την Ευρώπη

Πανηγυρίζει ο Ντόναλντ Τραμπ για την εκλογή του ομοϊδεάτη του – Τρέμει το ιερατείο των Βρυξελλών το Brexit χωρίς συμφωνία

 

Με την εκλογή του Μπόρις Τζόνσον ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πατάει πόδι στην Ευρώπη, σκορπώντας τον τρόμο στο Ιερατείο των Βρυξελλών.

Η απόφαση του νέου πρωθυπουργού της Αγγλίας να προχωρήσει σε BREXIT ακόμα και χωρίς συμφωνία και η ταύτισή του σε ζητήματα στρατηγικής με τον Ντόναλντ Τραμπ αποδομούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ενδέχεται πολύ σύντομα να αντιμετωπίσει επικίνδυνους κλυδωνισμούς.

Η Άνγκελα Μέρκελ έχει πλέον να αντιμετωπίσει έναν ηγέτη, ο οποίος σε όλη του τη διαδρομή μάχονταν την Ευρωπαϊκή Ένωση την οποία χαρακτήριζε γερμανικό προτεκτοράτο, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που θα προκαλέσει η ρήξη ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες.

Εχοντας ως σύμμαχο την παγκόσμια υπερδύναμη που λέγεται Αμερική, ο Μπόρις Τζόνσον θα αλλάξει ριζικά το σκηνικό και τις ισορροπίες, απελευθερώνοντας και άλλες δυνάμεις ιδιαίτερα στην Ιταλία που θεωρούν την Ευρωπαϊκή Ένωση ξοφλημένη υπόθεση.

Στις Βρυξέλλες επικρατεί έντονος προβληματισμός τόσο για τις συνέπειες ενός άτακτου BREXIT όσο και την επίδραση που θα έχει σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες η αντιευρωπαϊκή ρητορική του νέου ηγέτη της Μεγάλης Βρετανίας.

Οι απόψεις που διατυπώνει ο Μπόρις Τζόνσον βρίσκουν ανταπόκριση στην πανίσχυρη ιταλική Λέγκα του Βορρά αλλά και σε αντισυστημικές δυνάμεις στην Γαλλία, την Αυστρία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το σίγουρο είναι ότι διαμορφώνεται μια νέα πραγματικότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία βαίνει ολοταχώς για ακρωτηριασμό.

Αλλωστε δεν εννοείται Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς τη νικήτρια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου που είναι η Μεγάλη Βρετανία.

Ο Μπόρις Τζόνσον είναι ο νέος ηγέτης του Συντηρητικού κόμματος της Βρετανίας και άρα ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, βάσει των αποτελεσμάτων της εσωκομματικής ψηφοφορίας που ανακοινώθηκαν πριν από λίγο.

Ο 55χρονος πρώην δήμαρχος του Λονδίνου και πρώην υπουργός Εξωτερικών, αναμετρήθηκε στην τελική φάση της διαδικασίας με τον 52χρονο Τζέρεμι Χαντ, νυν υπουργό Εξωτερικών της χώρας.

Ο νικητής αναλαμβάνει την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και θα παρουσιαστεί σήμερα Τετάρτη στην βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία θα του αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο Μπόρις Τζόνσον, όπως αναμενόταν επικράτησε του αντιπάλου του και υπουργού εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ με ευρεία διαφορά στην εσωκομματική εκλογή των Συντηρητικών στη Μεγάλη Βρετανία.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα βρετανικά ΜΜΕ, ο Μπόρις Τζόνσον συγκέντρωσε 92.153 ψήφους και ο αντίπαλός του 46.656. Το αποτέλεσμα κάθε άλλο παρά αναπάντεχο είναι, καθώς από την αρχή της εβδομάδας τα βρετανικά ΜΜΕ προεξοφλούσαν την άνετη επικράτηση του πρώην ΥΠΕΞ, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος έγινε ο ηγέτης των υπέρμαχων του Brexit εντός του κόμματος των Συντηρητικών.

Συγχαρητήρια στον Μπόρις Τζόνσον έδωσε η Τερέζα Μέι

Αμέσως, η απερχόμενη πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, έσπευσε να συγχαρεί τον νεοεκλεγέντα επικεφαλής των Τόρις και νέο πρωθυπουργό της χώρας με tweet.

«Πολλά συγχαρητήρια στον Μπόρις Τζόνσον που εκλέχτηκε ηγέτης των Συντηρητικών – τώρα χρειάζεται να δουλέψουμε μαζί για να φέρουμε ένα Βrexit που να λειτουργεί και να κρατήσουμε τον Τζέρεμι Κόρμπιν μακριά από την κυβέρνηση. Θα έχει την πλήρη στήριξή μου από τα αποδυτήρια» έγραψε.

Λίγο πριν τις 14.00 το μεσημέρι ο προεδρεύων του Συντηρητικού κόμματος ανέβηκε στο βήμα προκειμένου να ανακοινώσει τα αποτελέσματα ενός «δίκαιου και αποτελεσματικού» εκλογικού αγώνα. Στη συνέχεια, οι Τζέρεμι Χαντ και Μπόρις Τζόνσον εισήλθαν στην αίθουσα όπου λίγα λεπτά αργότερα ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

«Μεγάλη μου τιμή και προνόμιο» λέει ο Μπόρις Τζόνσον

«Είναι μεγάλη μου τιμή και προνόμιο», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον στα πρώτα λεπτά μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος που τον θέτει επικεφαλής στο κόμμα των Τόρις αλλά και πρωθυπουργό της χώρας σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για τη Μεγάλη Βρετανία.

Ο νικητής των εσωκομματικών εκλογών είχε μια καλή κουβέντα και για τον αντίπαλό του, Τζέρεμι Χαντ, ο οποίος όπως είπε έχει «εξαιρετικές ιδέες», πολλές από τις οποίες θα θελήσει να κλέψει κατά την θητεία του στην πρωθυπουργία.

Ενθουσιώδης υποδοχή σε Μπόρις Τζόνσον από τον Ντόναλντ Τραμπ

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνεχάρη τον Μπόρις Τζόνσον, που εξελέγη ηγέτης του κυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος στη Βρετανία και θα αναλάβει την πρωθυπουργία της χώρας.

«Θα είναι καταπληκτικός!», ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Μισέλ Μπαρνιέ: Προσβλέπουμε σε εποικοδομητική συνεργασία με τον Μπόρις Τζόνσον

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι το ευρωπαϊκό μπλοκ είναι έτοιμο να συνεργασθεί με τον επερχόμενο πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον με αντικείμενο ένα συντεταγμένο Brexit.

«Προσβλέπουμε σε μία εποικοδομητική συνεργασία με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον όταν αναλάβει καθήκοντα, ώστε να διευκολύνουμε την επικύρωσης της συμφωνίας αποχώρησης και να επιτύχουμε ένα συντεταγμένο Brexit», έγραψε στο Twitter ο Μισέλ Μπαρνιέ.

«Είμαστε έτοιμοι επίσης να επανασυζητήσουμε την συμπεφωνημένη διακήρυξη για μία νέα σύμπραξη», δηλώνει ο Μπαρνιέ αναφερόμενος στην πολιτική διακήρυξη για την μελλοντική σχέση που συνοδεύει την συμφωνία διαζυγίου και είναι το μόνο κείμενο που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δηλώσει διατεθειμένη να επαναδιαπραγματευθεί.

Το δύσκολο έργο του Brexit για τον Μπόρις Τζόνσον

Ο Μπόρις Τζόνσον θα αθετήσει ταχύτατα τις υποσχέσεις του για το Brexit, δήλωνε νωρίτερα ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ.

Ένα νέο δημοψήφισμα –και επομένως μια θεαματική πολιτική στροφή– είναι πιθανή, λέει σε κοινή συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» και άλλα ευρωπαϊκά ΜΜΕ.

Ο νέος ηγέτης των Συντηρητικών έχει δηλώσει πως επιθυμεί την αποχώρηση από την ΕΕ με κάθε κόστος ως τον Οκτώβρη, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει πως η Βρετανία θα προχωρήσει σε Βrexit χωρίς συμφωνία. Ωστόσο, πριν από μερικές ημέρες, το Βρετανικό Κοινοβούλιο ψήφισε τροπολογία που απαγορεύει μια τέτοια εξέλιξη.

Το κόμμα ανακοινώνει τα αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών που ανακηρύσσουν νικητή των Μπόρις Τζόνσον

Τα σενάρια του Μπόρις Τζόνσον για το Brexit

Η στάση του Μπόρις Τζόνσον δημιουργεί μεγάλη ανησυχία που τροφοδοτείται από πρόσφατες δηλώσεις.

Ο Τζόνσον διαβεβαίωσε ότι μία αποχώρηση από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, ακόμη και χωρίς συμφωνία, δεν θα επέφερε αμέσως την επιβολή νέων δασμών! Όμως, αυτό θα προϋπέθετε σχετική συμφωνία ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες.

Και αυτό δεν το γνώριζε (!) ο Μπόρις Τζόνσον και το παραδέχθηκε.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...