Τimes: Οι Κύπριοι ψάχνουν για τρόφιμα στα σκουπίδια !

Τimes: Οι Κύπριοι ψάχνουν για τρόφιμα στα σκουπίδια !
Για ανησυχητικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην Κύπρο κάνει λόγο ανταπόκριση της εφημερίδας “Τάιμς” από τη Λευκωσία, με αναφορά στη διανομή τροφίμων και σε οικογένειες που αναζητούν απελπισμένα βοήθεια.

Μια 18χρονη μαθήτρια που συνδράμει τη συλλογή και διανομή τροφίμων από το σχολείο της δηλώνει στην εφημερίδα πως η δασκάλα της λέει ότι για πρώτη φορά έχει δει ανθρώπους να ψάχνουν για τρόφιμα στα σκουπίδια.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στην επιστολή Αναστασιάδη προς την Τρόικα, στην οποία όπως σημειώνεται ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφραζε την απογοήτευσή του για τη μεταχείριση της οποίας έχει τύχει η Κύπρος. Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου δηλώνει με αφορμή την επιστολή ότι η Κύπρος ωθήθηκε να συμφωνήσει όρους υπό καθεστώς εκβιασμού. «Δεν ήταν συμφωνία, ήταν εντολή», είναι η δήλωση που αποδίδεται στον κ. Προδρόμου.

Η εφημερίδα εξηγεί στους αναγνώστες της κάποιους από τους όρους της κυπριακής διάσωσης, δίνοντας έμφαση στον περιορισμό διακίνησης κεφαλαίων και στις περικοπές στις καταθέσεις, με τη σημείωση ότι οι καταθέτες της Τράπεζας Κύπρου αναμένουν την έκθεση της KPMG για να μάθουν το ακριβές ποσοστό του τελικού κουρέματος. Ο κ. Προδρόμου αναφέρει ότι οι περικοπές στις καταθέσεις δεν επηρέασαν μόνο «τους πλουσίους και τους Ρώσους μεγιστάνες» αλλά και τις κυπριακές επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες έχουν κλείσει τους τελευταίους μήνες.

Κατά τον κ. Προδρόμου υπήρχαν ενδείξεις από νωρίς ότι οι πιστωτές δε χειρίζονταν υπευθύνως τη διάσωση. «Υπήρξε διαφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με το πότε θα έπρεπε να ανοίξουν οι τράπεζες. Τότε έγινε σαφές ότι δε γνώριζαν τι έκαναν», δηλώνει ο βουλευτής.

Το δημοσίευμα μεταφέρει δηλώσεις και του Χριστόφορου Πισσαρίδη. Ο Νομπελίστας οικονομολόγος είπε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προσπαθεί να συμμορφωθεί προς τα αιτήματα της Τρόικας για να αποφύγει να τους δώσει αφορμή για ένα δεύτερο μνημόνιο, προσθέτοντας ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν είναι υπό συζήτηση. «Δεν μπορείς να πεις ότι δε θα συμβεί, αφού ούτε το κούρεμα νομίζαμε ότι ήταν πιθανό. Είναι κάτι στο πίσω μέρος του μυαλού μας, όμως κανείς δεν το αναφέρει», δηλώνει ο κ. Πισσαρίδης.

Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας λέει ότι η τραπεζική του δήλωση αναφέρει πως έχουν πάρει το 40% των καταθέσεών του και μέχρι το 90% τα χρήματα είναι παγωμένα, αφήνοντας διαθέσιμο το 10% αυτών.

Γίνεται επίσης αναφορά στα επενδυτικά κίνητρα που έχει εξαγγείλει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και στις ενέργειες για την προσέλκυση Κινέζων που έχουν αρχίσει να εμφανίζουν αποτελέσματα. Σημειώνεται χαρακτηριστικά η «δέσμευση της China Glory National Investment να επενδύσει €1.5 δισ. σε θέρετρο της Πάφου». Δήλωση που αποδίδεται στο υπουργείο Οικονομικών και παρουσιάζεται ως ένδειξη των «τεταμένων» σχέσεων με την Τρόικα αναφέρει πως όταν προτείνονται λύσεις η Τρόικα τις απορρίπτει.

Αναφέρεται επίσης η θέση του ΑΚΕΛ υπέρ της εξόδου από την ευρωζώνη. Ο κ. Πισσαρίδης σχολιάζει ότι η έξοδος από τη νομισματική ένωση θα ήταν καταστροφική για τη χώρα.

ΚΥΠΡΟΣ

Πηγή: http://www.briefingnews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...