“Υπάρχουν κίνδυνοι στην υλοποίηση του κυπριακού μνημονίου” επισημαίνει το ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επισήμανε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για αποκλίσεις από το κυπριακό μνημόνιο, δεδομένων των σημαντικών κινδύνων που συνεχίζουν να υπάρχουν στην υλοποίησή του.
Στη δεύτερη αξιολόγηση της εκτέλεσης του προγράμματος της Κύπρου, το ΔΝΤ –σύμφωνα με το ΡΙΚ– τονίζει ότι, παρά την πρόοδο και τα καλύτερα από τα αναμενόμενα δημοσιονομικά αποτελέσματα, μια παρατεταμένη ύφεση, με αλυσιδωτές επιπτώσεις στο δημοσιονομικό και χρηματοπιστωτικό τομέα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες και να θέσει την βιωσιμότητα του κυπριακού δημόσιου χρέους σε κίνδυνο.

Επισημαίνεται ότι ο αντίκτυπος της τραπεζικής κρίσης στην οικονομία παραμένει αβέβαιος και ότι η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα παραμένει αδύναμη και μπορεί να πάρει χρόνο για να αποκατασταθεί, καθυστερώντας την αύξηση των καταθέσεων και συνεπώς την δυνατότητα δανεισμού.

Ανάμεσα στους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν, συγκαταλέγονται σύμφωνα με το ΔΝΤ οι παρατεταμένες εντάσεις μεταξύ της κυβέρνησης και της Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε καθυστερήσεις στην εφαρμογή της πολιτικής στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Το Ταμείο βλέπει, επίσης, νομικά εμπόδια, όπως τις αξιώσεις αποζημίωσης για τις απώλειες από την Λαϊκή Τράπεζα και την Τράπεζα Κύπρου και τις νομικές αξιώσεις που σχετίζονται με την ανακεφαλαιοποίηση της Ελληνικής Τράπεζας, οι οποίες αν γίνουν δεκτές μπορεί να αυξήσουν το δημοσιονομικό κόστος αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα.

Ως θετικά καταγράφει την πλήρη ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής Τράπεζας, ενώ θεωρεί κρίσιμο βήμα, την αναδιάρθρωση του Συνεργατισμού.

Θετική αναφορά γίνεται και στις δημοσιονομικές πολιτικές της κυβέρνησης, οι οποίες στοχεύουν σε χαμηλότερα ελλείμματα.

ΚΥΠΡΟΣ

Πηγή: http://www.briefingnews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...