Υπερηχογράφημα σε ζώα: Η εξέταση που σώζει

Υπερηχογράφημα σε ζώα: Η εξέταση που σώζει
Όσοι έχουμε ζώα συντροφιάς, σκύλους, γάτες, δενόμαστε μαζί τους σε απίστευτο βαθμό. Τα προσέχουμε και όποτε είναι αναγκαίο τα πηγαίνουμε στον κτηνίατρο για τις απαραίτητες εξετάσεις τους.

Υπάρχουν όμως κάποιες παθήσεις που χρειάζονται κάτι περισσότερο, κάτι βαθύτερο για να εντοπιστούν. Αυτό, γίνεται όπως και στους ανθρώπους, με το υπερηχογράφημα.  Το υπερηχογράφημα αποτελεί στις μέρες μας μια σημαντική εξέταση στην ιατρική των ζώων συντροφιάς, που μπορεί να προσφέρει πολύ χρήσιμες διαγνωστικές πληροφορίες, με καθοριστικό ρόλο για την υγεία του μικρού μας φίλου και χωρίς ιδιαίτερα υψηλό οικονομικό κόστος.

Αν και αποτελεί μια σχετικά πρόσφατη επιστημονική πρακτική για την ελληνική κτηνιατρική πραγματικότητα, η εξέταση του υπερηχογραφήματος στα ζώα συντροφιάς τα τελευταία 4-5 χρόνια πραγματοποιείται σχεδόν σε επίπεδο ρουτίνας.

Η εξέταση γίνεται και σε άγρια ζώα, αφού πρώτα ναρκωθούν.

Ο υπέρηχοι αποτελούνται από υψίσυχνα κύματα του ήχου που μεταδίδονται στους ιστούς και στη συνέχεια μετατρέπονται μέσω ειδικής επεξεργασίας σε εικόνα, που αποτυπώνει τα εσωτερικά όργανα και τις παθολογικές μεταβολές τους. Όπως και στην ιατρική του ανθρώπου, με τους υπερήχους ελέγχουμε κατά κύριο λόγο παθήσεις των οργάνων της κοιλίας και της καρδιάς, ενώ πρόσφατα βρίσκουν εφαρμογή και στη διερεύνηση των παθήσεων του θώρακος, των υποδόριων ιστών και του μυοσκελετικού συστήματος.

Οι βασικές αιτίες για τις οποίες χρειάζεται ένα ζώο να υποβληθεί σε υπερηχογράφημα αφορούν προβλήματα που σχετίζονται με το ουροποιητικό, γεννητικό και καρδιο-αναπνευστικό σύστημα, ενώ αρκετά συχνά πραγματοποιείται και ο υπέρηχος εγκυμοσύνης, με στόχο τον έλεγχο της ομαλότητας μιας κύησης και του επικείμενου τοκετού, του αριθμού και του μεγέθους των εμβρύων.

 Η εξέταση του υπερηχογραφήματος, όμως, κρίνεται πολύ συχνά απαραίτητη προκειμένου να αναζητηθεί η απάντηση σε πολύπλοκα παθολογικά περιστατικά για τα οποία προκύπτει δίλημμα ή δυσκολία διάγνωσης.
Συνηθέστερα, η εξέταση των υπερήχων πραγματοποιείται σε σκύλους και γάτες, ενώ σπανιότερα σε κουνέλια ή άγρια ζώα.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...