ΥΠΕΣ: Δίνει άδεια παραμονής στα θύματα της Μανωλάδας

kathimerinΣτην χορήγηση άδειας  παραμονής στα θύματα της Μανωλάδας, προσανατολίζεται το υπουργείο Εσωτερικών, μετά από πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα Γ. Ιωαννίδη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της κυβέρνησης, με αφορμή ένα ακόμη επεισόδιο που έκανε το γύρο του κόσμου εκθέτοντας διεθνώς τη χώρα μας, είναι να δείξει την επιμονή και αποφασιστικότητα στο σχέδιο «νόμος και τάξη». Αυτό συμβολίζει σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η παρουσία του υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Δένδια στη Μανωλάδα.

Το δεύτερο βήμα της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει, μέσω της Δικαιοσύνης, στην επιβολή κυρώσεων. Για το σκοπό αυτό, σκοπεύει να παραχωρήσει άδεια παραμονής στα θύματα τα οποία βρίσκονται παράνομα στη χώρα μας. Το επιτρέπει ο νόμος 3386/05. Σύμφωνα με αυτόν τα θύματα εμπορίας, ρατσιστικής βίας κλπ μπορούν να αιτηθούν άδεια παραμονής για ειδικούς λόγους, αρκεί όπως αναγράφεται σε μια από τις προϋποθέσεις να «προσκομίσουν έγγραφο της αρμόδιας εισαγγελικής αρχής ότι έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για τέλεση εγκληματικής πράξης, προβλεπόμενης από τις διατάξεις των άρθρων 1και 2 του ν.927/1979 και της παραγράφου 1του άρθρου 16 του ν. 3304/2005, κατά υπηκόου τρίτης χώρας.»

Η κυβέρνηση στην πρόθεση της αυτή έχει ήδη τη σύμφωνη γνώμη του ΠΑΣΟΚ, ενώ ανάλόγη και δεδομένη θεωρείται η στάση της ΔΗΜΑΡ. Ήδη, το ΠΑΣΟΚ δια της εκπροσώπου του κάλεσε σε «λήψη μέτρων για την προστασία των θυμάτων που είναι ουσιώδεις μάρτυρες για τη δίκη που θα ακολουθήσει» διευκρινίζοντας: « αυτό αφορά και αυτούς που δεν έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα. Στην περίπτωση της Νέας Μανωλάδας δεν πρέπει να γίνουν δεύτερη φορά θύματα. Οι αιτήσεις υποβάλλονται στο Υπουργείο Εσωτερικών στην Αθήνα. Ο Υπουργός έχει υποχρέωση, κατ εξαίρεση, να στείλει κλιμάκιο στην περιοχή που επί τόπου θα προβεί στις απαραίτητες διαδικασίες. Σε κάθε άλλη περίπτωση το έργο της απόδοσης ευθυνών εκεί που αναλογούν θα παραμείνει ημιτελές».

Αρχική σελίδα



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...