Υποχρεωτική η προσωπική συνέντευξη στη διαδικασία ασύλου

Υποχρεωτική η προσωπική συνέντευξη στη διαδικασία ασύλου
Υποχρεωτική η προσωπική συνέντευξη στη διαδικασία ασύλου


14/02/2020 – 13:15

Να γίνει η συνέντευξη που παρέλειψε η υπηρεσία Ασύλου κατά την πρωτοβάθμια εξέταση του αιτήματος ασύλου 28 Αφρικανών στα τέλη Νοεμβρίου στη Λέσβο αποφάσισαν οι δευτεροβάθμιες επιτροπές που εξέτασαν την προσφυγή δύο από τους 28 Αφρικανούς.

Φαίνεται ότι οι δευτεροβάθμιες επιτροπές βρήκαν την κατά το δυνατόν χρυσή τομή ανάμεσα στις επιταγές της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και τον ελληνικό νόμο που δεν επιτρέπει να επιστρέφεται μια υπόθεση για νέα εξέταση σε πρώτο βαθμό.

Σύμφωνα με την οργάνωση HIAS Ελλάδας που εκπροσωπεί νομικά κάποιους από τους 28 Αφρικανούς, η Αρχή Προσφυγών έκρινε ότι, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, δεν είναι δυνατή η παράλειψη της προσωπικής συνέντευξης.

Αλλωστε, έμμεση αλλά σαφή προειδοποίηση στην Ελλάδα σχετικά με την πληρότητα της διαδικασίας ασύλου είχε στείλει πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Αρβανίτη.

Η Αρχή Προσφυγών ζητά από το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Λέσβου να προχωρήσει στη συνέντευξη που παρέλειψε. Οπως άλλωστε επισήμαιναν νομικοί σε εφημερίδα, δεν έχει νομικό έρεισμα η παράλειψη της συνέντευξης επειδή δεν μπορούσε τάχα να βρεθεί διερμηνέας, αλλά και μοιάζει τελείως προσχηματική, καθώς οι αρχές ούτε χρόνο αφιέρωσαν ούτε τήρησαν το πρωτόκολλο αναζήτησης διερμηνέα, ενώ ο ένας από τους απορριφθέντες μιλούσε πορτογαλικά, γλώσσα της Ε.Ε. («Απορρίφθηκαν τα αιτήματα ασύλου 28 Αφρικανών χωρίς την καθιερωμένη συνέντευξη», 25/11/2019).

Στη συνέχεια η Αρχή Προσφυγών ζητά από την υπηρεσία Ασύλου να της στείλει το πρακτικό των συνεντεύξεων, προκειμένου να το αξιολογήσει και να βγάλει την απόφαση σχετικά με το αίτημα ασύλου. Κι αυτό επειδή ο νόμος δεν προβλέπει να ξαναστέλνονται οι υποθέσεις για εξέταση στον πρώτο βαθμό, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία.

«Ευελπιστούμε ότι οι εν λόγω αποφάσεις θα αποτελέσουν αφενός πρόκριμα για τις υπόλοιπες υποθέσεις που εκκρεμούν στον δεύτερο βαθμό και αφετέρου γνώμονα συμμόρφωσης της Διοίκησης, ώστε να μη λάβουν τέτοιες παραβιάσεις μόνιμο και γενικό χαρακτήρα. Ωστόσο, εκφράζουμε τον έντονο προβληματισμό μας για την απώλεια στην πράξη ενός βαθμού δικαιοδοσίας για τους ως άνω αιτούντες, αφού η πρώτη απόφαση κατόπιν της συνέντευξης ασύλου των αιτούντων θα εκδοθεί απευθείας από το δευτεροβάθμιο όργανο. Καίτοι η λύση αυτή φαίνεται να προκρίθηκε ως η μόνη δυνατή, λόγω της άστοχης γενικής και άνευ εξαιρέσεων απαγόρευσης από τον νέο Νόμο 4636/2019 της αναπομπής των υποθέσεων από την Αρχή Προσφυγών στο πρωτοβάθμιο όργανο, καταστρατηγεί στην πράξη θεμελιώδεις διαδικαστικές εγγυήσεις των διαδικασιών ασύλου», σημειώνει η HIAS Ελλάδας.

 

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...