Υποψήφιος και τυπικά ο Φιγιόν

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ

Η Γαλλία εισέρχεται πλέον σε προεκλογική περίοδο με τους υποψηφίους των κομμάτων για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές τον Απρίλιο και Μάιο να λαμβάνουν θέσεις «μάχης» παρουσιάζοντας στόχους και προεκλογικά προγράμματα. Στο πλαίσιο αυτό ο πρώην υπουργός Οικονομίας και υποψήφιος για την γαλλική προεδρία Εμμανουέλ Μακρόν ασκεί μέσω της γερμανικής εφημερίδας Welt am Sonntag κριτική στην καγκελάριο Α. Μέρκελ με αφορμή την προσφυγική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.

Από την πλευρά του ο Μπρουνό λε Μερ, εντεταλμένος ευρωπαϊκής και διεθνούς πολιτικής του πρώην πρωθυπουργού και υποψηφίου των γάλλων συντηρητικών Φρανσουά Φιγιόν στις προεδρικές εκλογές, δήλωσε σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Bild ότι σε περίπτωση επικράτησης των Ρεπουμπλικανών «η Γαλλία δεν θα δεχθεί μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων, διότι, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν είναι σε θέση να το πράξει ούτε πολιτικά, αλλά ούτε και οικονομικά».

Θα αναζητήσει τον συμβιβασμό;

Όπως μεταδίδει από το Παρίσι η ανταποκρίτρια της DW Ολυμπία Τσίπηρα, η σημερινή επικύρωση της υποψηφιότητας Φιγιόν για τις προεδρικές εκλογές από τα 2.000 στελέχη μέλη του εθνικού συμβουλίου του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων, θεωρείται μια ευκαιρία για τον πρώην πρωθυπουργό του Σαρκοζί για να κατευνάσει τα πνεύματα και τις κριτικές που έχουν εκφρασθεί για την αυστηρότητα του προγράμματός του και κυρίως γύρω από τα θέματα περίθαλψης και κοινωνικής ασφάλισης.

Πριν από δύο μήνες, μετά την εκπληκτική του νίκη στις προκριματικές του κόμματος, κανείς δεν μπορούσε να φαντασθεί ότι η κοινωνική ασφάλιση θα αναδεικνύονταν σε κυρίαρχο θέμα. Με την προγραμματική του δήλωση όμως, ότι η κοινωνική περίθαλψη θα αφορά μόνο στις σοβαρές και μακροχρόνιες ασθένειες, οι δε υπόλοιπες, τις οποίες χαρακτήρισε ως «ελαφρές», θα πρέπει να περιέλθουν στην ιδιωτική πρωτοβουλία και ασφάλιση, προκάλεσε σύγχυση και αντιδράσεις από πολλά στελέχη του κόμματος, ενώ ξεσήκωσε και την Αριστερά που τον κατηγορεί για μεθόδευση του παροπλισμού της κοινωνικής ασφάλισης.

Έτσι οι πάντες περιμένουν να δουν σήμερα εάν ο Φρανσουά Φιγιόν σκοπεύει να βάλει «νερό στο κρασί του» στην ομιλία του, παρ’ ότι επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι δεν αλλάζει την πορεία που έχει χαράξει: «Είμαι υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές που δεν είναι η εκλογή ενός κόμματος αλλά η συνάντηση ενός ανθρώπου με τον γαλλικό λαό και μη διαπραγματεύσιμη με τον πολιτικό κόσμο» δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...