Υπ. Εργασίας: Διαστρέβλωση, τα δημοσιεύματα περί κατάρρευσης του ΕΤΕΑ

Η απάντηση του υπουργείου Εργασίας για το ΕΤΕΑ

 

Δεν καταρρέει το ΕΤΑΑ, ξεκαθαρίζει το υπουργείο Εργασίας, απαντώντας σε δημοσιεύματα, που τόνιζαν την ρευστοποίηση περιουσίας του  Ταμείου ύψους 205 εκατ. ευρώ, για να πληρωθούν οι συντάξεις από τον Ιούλιο, μέχρι τον Ιανουάριο.  «Κάθε αναφορά σε κατάρρευση σήμερα διαστρεβλώνει την πραγματικότητα επιχειρώντας να προκαλέσει κλίμα φόβου και ανασφάλειας των πολιτών και ιδιαίτερα των συνταξιούχων», τονίζουν από την οδό Σταδίου.

Δημοσιεύματα, ανέφεραν ότι Το ΕΤΕΑ, «σπάει» ομόλογα για να πληρώσει τις συντάξεις, με το μεγαλύτερο αξίας 205 εκατ. ευρώ να είχε ρευστοποιηθεί, όταν είχαν  ξεκινήσει οι περικοπές. Σύμφωνα με τον ελεύθερο τύπο, η Διοίκηση του ΕΤΕΑ αποφάσισε το σπάσιμο των ομολόγων αξίας 205 εκατ. ευρώ, για να πληρωθούν με τα  55 εκατ. ευρώ οι συντάξεις του Ιουλίου, 30 εκατ. ευρώ για να πληρωθούν οι συντάξεις του Αυγούστου, 50 εκατ. ευρώ για να πληρωθούν οι συντάξεις του Νοεμβρίου, 70 εκατ. ευρώ με νέα απόφαση για να πληρωθούν οι επικουρικές συντάξεις του Δεκεμβρίου και οι συντάξεις του Ιανουαρίου του 2017 (εκεί λείπουν 25 εκατ. ευρώ)!

Σύμφωνα με το υπουργείο, η κυβέρνηση, για να μην χρειαστούν νέες επιπλέον περικοπές επικουρικών συντάξεων, κάτι στο οποίο  τονίζεται ότι «είχαν δεσμευτεί η ΝΔ και το ΠΑΣOΚ», ακολούθησε διαφορετικό δρόμο και  «πέτυχε τη συμφωνία των δανειστών για την κάλυψη των ελλειμμάτων του ΕΤΕΑ από την αύξηση των εισφορών, την μικρότερη δυνατή αναπροσαρμογή των συντάξεων (για το 20% των συνταξιούχων που λαμβάνουν επικουρική σύνταξη) και την αξιοποίηση των αποθεματικών του».

 Σχετικά με τις επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ, το υπουργείο σε ανακοίνωσή του εξηγεί ότι η πολιτικής της «για να καλυφθούν τα ελλείμματα ήταν η πιστή εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος που θεσμοθετήθηκε το 2012».

 Μάλιστα, σύμφωνα με τα νούμερα που δίνει το υπουργείο, σε εφαρμογή της ρήτρας το ΕΤΕΑ είχε προχωρήσει τον Ιούλιο του 2014 σε οριζόντια μείωση 5,2% και είχε ήδη δρομολογήσει άλλη μία οριζόντια περικοπή 8% στις αρχές του 2015 και μία επιπλέον περικοπή 7% τον Ιούλιο του 2015.

 Από την άλλη πλευρά, τονίζεται ότι η πρακτική της ρευστοποίησης, κοινού κεφαλαίου , εξάλλου, «έχει γίνει και για τις ανάγκες φορέων κύριας ασφάλισης. Ενδεικτικά το 2014 ο Τομέας Ασφάλισης Νομικών προχώρησε σε ρευστοποίηση κοινού κεφαλαίου συνολικού ποσού 29.800.000 ευρώ».

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...