Υπ.Υποδομών:Σκληρές διαπραγματεύσεις για επανεκκίνηση της ''Ολύμπιας οδού''

 

Σε επανεκκίνηση των εργασιών στην «Ολυμπία Οδό», μέσα από μια διαδικασία διαπραγματεύσεων με την Κοινοπραξία που κατασκευάζει το έργο και τις τράπεζες που το χρηματοδοτούν, προσβλέπει το υπουργείο Υποδομών.

Ο υφυπουργός ΥποδομώνΓιάννης Μαγκριώτης, στη διάρκεια της ευρείας σύσκεψηςπου συνεκλήθη χθες στο υπουργείο, περιέγραψε στους εκπροσώπους αρχών και φορέων από την Δυτική Ελλάδα τον σχεδιασμό του υπουργείου και τα επόμενα βήματα ώστε το έργο να μπει ξανά σε κανονικούς ρυθμούς υλοποίησης.

Μαγκριώτης: Αναζητούνται συμφέρουσες λύσεις για το Δημόσιο

Ο υφυπουργός ανέφερε ότι οι πολύπλοκες συμβάσεις που έχουν συναφθεί γύρω από το έργο δυσχεραίνουν τις κινήσεις του υπουργείου, ωστόσο η κυβέρνηση θεωρώντας την «Ολυμπία Οδό» έργο υψηλής προτεραιότητας αναζητεί μέσα από τις διαπραγματεύσεις την πιο συμφέρουσα λύση για το δημόσιο.

Επίσης, τόνισε ότι το ζήτημα της «Ολυμπίας Οδού» συζητήθηκε και κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής όπου κατατέθηκε και το προσωπικό ενδιαφέρον του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για την πορεία του έργου.

Στη διάρκεια της σύσκεψης, ο Γιάννης Μαγκριώτης αναφέρθηκε και στη μονομερή καταγγελία, εκ μέρους των εταιρειών, του Μνημονίου Αμοιβαίας Κατανόησης που είχε συναφθεί με το υπουργείο ενώ επεσήμανε ότι η «Ολυμπία Οδός» είναι ένας αυτοκινητόδρομος εθνικής σημασίας, με καταφανή αναπτυξιακό ρόλο για τη Δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο.

Κατσιφάρας: «Κόκκινη γραμμή» η ολοκλήρωση του έργου

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, στην εισήγηση του, υπενθύμισε ότι ο δρόμος σήμερα θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο και τόνισε ότι το έργο δεν μπορεί να μείνει νεκρό.

«Εμείς, δεν πρόκειται να δεχθούμε καμία αλλαγή στο φυσικό και τεχνικό αντικείμενο του έργου. Είναι ένα έργο που θα βγάλει την Δυτική Ελλάδα από την απομόνωση, η δε αναπτυξιακή του διάσταση και αναγκαιότητα είναι αυταπόδεικτη. Συνεπώς, πρέπει να βρεθεί άμεσα οριστική λύση, να μην κλείσουν τα εργοτάξια και να προχωρήσουν κανονικά οι εργασίες», πρόσθεσε ο περιφερειάρχης.

Ο ΑπόστολοςΚατσιφάρας αναφέρθηκε και στην α

πόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου σημειώνοντας ότι «για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας η ολοκλήρωση του έργου σε όλο το μήκος του αποτελεί “κόκκινη γραμμή”. Είμαστε αμετακίνητοι, δεν μπαίνουμε σε καμία συζήτηση αλλαγής του φυσικού και τεχνικού αντικειμένου της “Ολυμπίας Οδού”, με μόνες εξαιρέσεις την πρόβλεψη που πρέπει να υπάρξει για την περιοχή Καϊάφα στην Ηλεία και το κομμάτι νοτιότερα της Πάτρας».

Επίσης, ο Περιφερειάρχης έκανε ειδική αναφορά στην εκβιαστική τακτική των τραπεζών και στην απόφαση τους να θέσουν προσκόμματα στη χρηματοδότηση του έργου και πρότεινε στις διαπραγματεύσεις με την Κοινοπραξία και τις τράπεζες να μετάσχει και το υπουργείο Οικονομικών ώστε οι εγγυήσεις που θα δοθούν να είναι ακόμη μεγαλύτερες.

Ο περιφερειάρχης, επίσης, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αναληφθεί πρωτοβουλία και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση δοθέντος του διεθνούς χαρακτήρα του έργου.

Οι μετέχοντες στη σύσκεψη

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, επίσης, οι υφυπουργοί Εθνικής ΆμυναςΚώστας Σπηλιόπουλος και Εργασίας και Κοινωνικής ΑσφάλισηςΓιάννης Κουτσούκος, οι βουλευτές Αχαΐας Θανάσης ΠαπαδόπουλοςΑνδρέας ΤριανταφυλλόπουλοςΜαρία ΚυριακοπούλουΝίκος Τσούκαλης και Αλέκος Χρυσαναθακόπουλος, οι βουλευτές Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης,Τάκης ΔημητρουλόπουλοςΤάκης ΑντωνακόπουλοςΚώστας Τζαβάρας και Γιώργος Κοντογιάννης, οι αντιπεριφερειάρχες Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος και Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας, οι δήμαρχοι Πατρέων Γιάννης Δημαράς, Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος και Δυμαίων Ανδρέας Παναγιωτόπουλος και ο πρόεδρος του ΤΕΕ/Τμήμα Δυτικής Ελλάδας Θανάσης Γιανναδάκης.

 



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...