Φέσσας: Καλό το κλίμα, με φιλεπιχειρηματική πολιτική θα έχουμε ανάπτυξη

Το 68% των επιχειρηματιών θεωρούν  την οικονομική κατάσταση ως πολύ άσχημη, αλλά τέσσερεις στους δέκα, βλέπουν έξοδο από την κρίση, μέσα στα επόμενα πέντε έτη, σύμφωνα με την έρευνα «Ο σφυγμός του επιχειρείν», μία πανελλαδική έρευνα από τον ΣΕΒ, που καταγράφει το σύγχρονο  ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Μεγάλο ενδιαφέρον, παρουσιάζουν τα ευρήματα, που παρουσιάστηκαν  από τον ΣΕΒ, σε συνέντευξή Τύπου, παρουσία και του προέδρου του Συνδέσμου Θεόδωρο Φέσσα. Ο ίδιος, δήλωσε ότι η περίοδος της αξιολόγησης φέρνει κλίμα σταθερότητας και αν συνοδευτεί με μια φιλεπιχειρηματική πολιτική θα έχουμε ανάπτυξη. Όχι όμως στα επίπεδα που έχει προσδιορίσει η κυβέρνηση, αλλά σε χαμηλότερα κι αυτό λόγω των αγκυλώσεων που ταλαιπωρούν το επιχειρείν

Η παρουσίαση  και ξεκίνησε από τα εμπόδια που υπάρχουν στην ελληνική αγορά, με τις απαντήσεις να είναι μοιρασμένες  σχετικά με τις εκτιμήσεις των επιχειρηματιών για το αύριο, το πότε θα μπει τέλος  στην κρίση, αλλά και  μεγάλα θέματα που παραμένουν άλλα όπως τα εργασιακά.

Ο Δημήτρης Α. Μαύρος, Διευθύνων Σύμβουλος, της MRB τόνισε ότι το δείγμα είναι τερατώδες, καθώς η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 706 επιχειρήσεις. 

Το ανησυχητικό  είναι ότι οι επιχειρήσεις θεωρούν ότι το μέλλον θα είναι χειρότερο από τα σημερινά επίπεδα. Το 72% θεωρεί ότι το προσωπικό  της επιχείρησής του θα παραμείνει  σταθερό, δηλαδή δεν σχεδιάζει απολύσεις. Την ίδια εικόνα  έχουν από την πλευρά τους και οι εργαζόμενοι. 

Η έρευνα φτάνει στο συμπέρασμα ότι το εμπόριο νοσεί, όπως και οι κατασκευές. Οι κλάδοι που έχουν πρόβλημα είναι κυρίως το εμπόριο οι κατασκευές και η μεταποίηση. Γεωγραφικά σε δυσχερέστερη θέση βρίσκεται η κεντρική Ελλάδα.

Σχετικά με το πότε πιστεύουν οι επιχειρηματίες ότι η Ελλάδα θα βγει από την κρίση, το 20,4% πιστεύει ότι θα γίνει μετά από 8 χρόνια, ενώ σε 1 με 5 έτη απάντησε το 40,7%.

Χωρίζοντας το δείγμα σε ομάδες- φυλές επιχειρήσεων έχουμε ομάδες όπως τους αισιόδοξους και τους ζορισμένους . Οι πρώτοι ανήκουν  στην μεγάλη ομάδα της ανάπτυξης και οι δεύτεροι  στους αδύναμους που ακόμα αντέχουν. Προφανώς όσοι ανήκουν στην δεύτερη ομάδα φυλών, έχουν δεχτεί μεγαλύτερο βάρος της κρίσης και είναι πιο απαισιόδοξοι για τις προοπτικές.

Σε ένα συνολικό Δείκτη macro-δυσκολιών, με χειρότερο βαθμό το δέκα, αυτός βρίσκεται στο 7. Σχετικά με το τί ζητούν οι επιχειρήσεις, υπάρχουν πολλά κοινά σημεία, στις απαντήσεις επιχειρηματιών ασχέτως το μέγεθος της επιχείρησης  του. Σε γενικές γραμμές, ενώ σχεδόν όλες αναζητούν χρηματοδότηση,  οι μεσαίες θέλουν καινοτομία και οι μεγάλες ελεύθερη αγορά.

Τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν είναι πολλά και μεγάλα, όπως η πολυνομία και το ακριβό κόστος ενέργειας και πρώτων υλών. Στα αγκάθια  που αναντιμετωπίζουν  μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις, είναι οι δυσκολίες της γραφειοκρατίας, του κόστους και της αχρείαστης πολυπλοκότητας του νομικού συστήματος. Σε αυτή τη βάση ζητούν αναγκαίες αλλαγές στην αγορά όπως την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, η μείωση εκκρεμών  υποθέσεων στη δικαιοσύνη και το  ξεκαθάρισμα των κόκκινων δανείων. 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/291495-PHessas-Kalo-to-klima-me-philepicheirematike-politike-tha-echoyme-anaptyxe ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...