Φεστιβάλ Επιστημών στη Μόσχα

Φεστιβάλ Επιστημών στη Μόσχα
Μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας επιστήμης, μεταξύ των άλλων και Νομπελίστες, άκρως ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις θεμάτων, όπως το γνωστό πλέον σωματίδιο, μποζόνιο, και πολλά χάπενινγκς, είναι στην ημερήσια διάταξη του Φεστιβάλ Επιστημών, που γίνεται στη Μόσχα.

Το Φεστιβάλ της Μόσχας, όπως γράφει το rbth.gr, θα συγκεντρώσει επιφανείς επισκέπτες από το εξωτερικό, μεταξύ αυτών και κατόχους του βραβείου Νόμπελ, όπως τον καθηγητή φυσικής Κλοντ Κοέν-Τενοτζί που είχε λάβει το βραβείο το 1997, και τον Τζορτζ Φιτζέραλντ Σμουτ τον Τρίτο που είχε βραβευτεί το 2006. Θα πραγματοποιηθούν άκρως ενδιαφέρουσες διαλέξεις και σεμινάρια. Για παράδειγμα, ρώσοι επιστήμονες θα μιλήσουν με προσιτό για τους ακροατές τρόπο για το ανακαλυφθέν νέο θεμελιώδες σωματίδιο, μποζόνιο Higgs, δηλαδή για το τι ακριβώς αντιπροσωπεύει αυτό, ποιά είναι η σημασία του, και για το αν θα πρέπει να αναμένουμε νέες θεμελιώδεις ανακαλύψεις στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων.

Ο βραβευμένος με τον τίτλο του «Ήρωα της Ρωσίας», Ανατόλι Σαγκαλέβιτς, ο οποίος είναι υποδιευθυντής του εργαστηρίου επανδρωμένων βαθυσκάφων του Ινστιτούτου Ωκεανολογίας «Π.Π.Σιρσόφ» της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, καθώς και χειριστής των σκαφών Mir, θα μιλήσει για τη μοναδική κατάδυση στο βαθύτερο σημείο του πλανήτη, την «Τάφρο των Μαριανών», για τον βυθό του Βορείου Πόλου, για τα γυρίσματα της ταινίας «Τιτανικός» κ.α.

Το ρομπότ ΝΑΟ

Κορυφαία πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα θα πραγματοποιήσουν 1000 εκθέσεις και παρουσιάσεις με τα επιτεύγματά τους. Για παράδειγμα, το κρατικό πανεπιστήμιο Νοτίων Ουραλίων θα κάνει μια παρουσίαση μη επανδρωμένων ελικοπτέρων και αεροσκαφών, καθώς και ρομπότ. Όσον αφορά τα τελευταία, το «αστέρι» ανάμεσά τους δεν είναι άλλο από το ρομπότ «ΝΑΟ» που έχει τη δυνατότητα να ακούει, να μιλά, να αναγνωρίζει ανθρώπους και αντικείμενα. Ο «σταθμός» των νεαρών τεχνικών του Βολγκοντόνσκ και το Ινστιτούτο Μηχανικής και Φυσικής της Μόσχας παρουσιάζει μια ολόκληρη ομάδα από ρομπότ, ειδικά κατασκευασμένων για την εξάλειψη των συνεπειών ατυχημάτων σε πυρηνικούς σταθμούς.

Ταμπέλες με την επιγραφή «Μην αγγίζετε», δεν υπάρχουν. Αντίθετα, μπορείτε όχι μόνο να αγγίξετε κάθε έκθεμα, αλλά και να προσπαθήσετε να κάνετε κάτι οι ίδιοι. Υπάρχει για παράδειγμα το «Μηχανικό αμμοδοχείο», το οποίο περιλαμβάνει παιχνίδια ιδιαίτερου τύπου, όπως γυροσκόπια, παιχνίδια με μαγνήτες, ηλεκτρομαγνητικές ιπτάμενες συσκευές και σκεύη που «κρύβουν ένα μυστικό». Στο «Εργαστήριο Ψυχοφυσικής» μπορείτε να παρακολουθήσετε τον σχηματισμό των βλαστοκυττάρων, τη λειτουργία των νευρώνων στον εγκέφαλο των ποντικιών, τον οποίο οι επιστήμονες κατάφεραν να αναπαραστήσουν διαφανή. Στη μίνι έκθεση του Πολυτεχνείου της Μόσχας μπορείτε να κάνετε χημικό πείραμα, ακόμη και να προσπαθήσετε να κατασκευάσετε ένα όχημα Land Rover για τον Άρη.

Εκδηλώσεις

Στον χώρο μπροστά από την κεντρική βιβλιοθήκη του Κρατικού Πανεπιστημίου Μόσχας έχει τοποθετηθεί κινηματογράφος, καλυπτόμενος από θόλο. Το εσωτερικό του θόλου, με διάμετρο 15 μέτρων, παίζει το ρόλο πανοραμικής οθόνης, ιδανικής για την προβολή ταινιών επιστημονικού περιεχομένου νέας γενιάς. Τα σύγχρονα γραφικά των ηλεκτρονικών υπολογιστών, τα εντυπωσιακά ειδικά εφέ και η συναρπαστική μουσική, θα μετατρέψουν τις ιστορίες για τη Μεγάλη Εκρηξη, και την προέλευση και εξέλιξη της ζωής σε ένα αξέχαστο σόου.

Στις 13 και 14 Οκτωβρίου στο κτίριο «Σουβάλοφ» του Κρατικού Πανεπιστημίου Μόσχας, επιχειρηματίες και καθηγητές σεμιναρίων επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου, θα πραγματοποιήσουν μια σειρά από σεμινάρια με θέμα τη «Δημιουργία της επιχειρηματικής δραστηριότητας». Σύμφωνα με τον συμπροεδρεύοντα του Ρωσικού Πανεθνικού Φεστιβάλ Επιστημών, πρύτανη του Κρατικού Πανεπιστημίου Μόσχας, Βίκτορ Σαντόβνιτσι, το Φεστιβάλ Επιστημών θα κάνει τους επισκέπτες του να γνωρίσουν τόσο τα διεθνή, όσο και εγχώρια επιστημονικά επιτεύγματα, θα συμβάλλει ώστε να πληροφορηθούν από πρώτο χέρι τις εξελίξεις στα πλέον σύγχρονα πεδία των επιστημονικών ερευνών. Πρόκειται για ένα ακόμη Φεστιβάλ, το οποίο πραγματοποιείται υπό τον εύστοχο τίτλο «Άγγιξε την επιστήμη». Κάθε επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει πλήρως στα όσα συμβαίνουν στα πλαίσια του Φεστιβάλ.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...