«Φιλιά εις τα παιδιά», και πάλι

«Φιλιά εις τα παιδιά», και πάλι
Το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ του Βασίλη Λουλέ για πέντε Ελληνοεβραίους που διέφυγαν του Ολοκαυτώματος προβάλλεται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Τη δεκαετία του 1940, η Ροζίνα, ο Σήφης, η Ευτυχία, η Σέλλυ και ο Μάριος υπήρξαν πέντε από εκείνα τα παιδιά που εκτίθενται σε δυσθεώρητες τραγωδίες, με αποτέλεσμα να μεγαλώσουν απότομα. Ή, ίσως, να μη μεγαλώσουν ουσιαστικά ποτέ… Κι όταν το τραυματικό βίωμα της παιδικής σου ηλικίας είναι το ίδιο το ναζιστικό Ολοκαύτωμα, τότε οι ατομικές τραγωδίες γίνονται πανανθρώπινη ιστορία που νοιάζει τον καθένα.

Το εξαιρετικό πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ «Φιλιά εις τα παιδιά» του Βασίλη Λουλέ, που θα προβάλλεται για λίγες μέρες στο Μιχάλης Κακογιάννης, εστιάζει στα παιδικά χρόνια των πέντε προρρηθέντων Ελλήνων-Εβραίων, οι οποίοι διέφυγαν της ναζιστικής θηριωδίας μόνο και μόνο επειδή βρήκαν καταφύγιο και αρωγή στα σπίτια Χριστιανών συμπατριωτών τους.

Μέσα από τις αφοπλιστικά εξομολογητικές αφηγήσεις που κατάφερε να τους αποσπάσει ο σκηνοθέτης –οι οποίες πηγαινοέρχονται από το σπαρακτικό στο ανάλαφρο, κι από το μινυνθάδιο στο διαχρονικό– οι πέντε ενήλικοι πια «επιζήσαντες» θυμούνται περιστατικά, αναζητούν ετεροχρονισμένες απαντήσεις στα μεγάλα «γιατί;» της ζωής τους, μα, πάνω απ’ όλα, επιδεικνύουν μιαν απερίγραπτη ψυχοσυναισθηματική ανωτερότητα απέναντι, εν τέλει, στην ίδια την Ιστορία.

Μέρες πονηρές που διανύουμε, μια ακόμη προβολή αυτού του αποκαλυπτικότατου, συγκλονιστικού, μα χαμηλότονου και καθόλου «διδακτικού» ντοκιμαντέρ, λειτουργεί  ως γιατρικό –και μπούσουλας.

Info
24 Οκτωβρίου 2013
Έως 27 Οκτωβρίου. Στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος, Τ.Κ. 177 78), στις 20:00. Εισιτήρια 5€.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...