Φοροαπαλλαγές – σκάνδαλο για τους βουλευτές

Πληρώνουν πέντε φορές μικρότερο φόρο από τους πολίτες

Προκλητικά φορολογικά προνόμια, όπως αφορολόγητο που αγγίζει ακόμη και το εξωφρενικό 77%, φαίνεται ότι εξακολουθούν να απολαμβάνουν οι Έλληνες βουλευτές, την ώρα που όλος ο υπόλοιπος λαός έχει γονατίσει από τους φόρους στα χρόνια της κρίσης.

Σάλο προκαλεί η αποκάλυψη ότι ποσά που αντιστοιχούν σε ποσοστά 25% έως και 77% των καθαρών ετήσιων αποδοχών τους απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος, με αποτέλεσμα τα μέλη του Κοινοβουλίου να  πληρώνουν πολύ λιγότερα από οποιονδήποτε άλλο φορολογούμενο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για το ίδιο ετήσιο εισόδημα ένας απλός πολίτης πληρώνει έως και 4,9 φορές υψηλότερο φόρο από ένα βουλευτή.

Ειδικότερα, το ποσό της βουλευτικής αποζημίωσης ανέρχεται σε 69.360 ευρώ ετησίως (5.780 ευρώ το μήνα) συν 35 ευρώ μηναίο επίδομα γάμου (420 ευρώ το χρόνο). Από αυτά αφαιρείται το ποσό των κρατήσεων για υγειονομική περίθαλψη και κοινωνική ασφάλιση, καθώς και τυχόν ποσά που αποδίδονται στο κόμμα.

Το συνολικό ποσό των κρατήσεων αυτών μπορεί να φθάσει μέχρι και τα 24.250 ευρώ και το υπόλοιπο που απομένει, είναι το συνολικό καθαρό εισόδημα του βουλευτή.

Κατά την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος, αφαιρείται από το καθαρό αυτό εισόδημα το 25% του ακαθάριστου ποσού της βουλευτικής αποζημίωσης ως τεκμαρτή ετήσια δαπάνη για την κάλυψη των αναγκών μίσθωσης των πολιτικών γραφείων και λοιπών αναγκών άσκησης του βουλευτικού λειτουργήματος.

Το ποσό που εκπίπτει ανέρχεται συγκεκριμένα σε 17.445 ευρώ (69.360 ευρώ x 25% = 17.445 ευρώ)!

Επιπλέον, κατά την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος, από την ετήσια καθαρή φορολογητέα αποζημίωση του βουλευτή αφαιρείται, ως επιπλέον αφορολόγητο, ένα ποσό ύψους 10.868 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο μηνιαίο επίδομα βιβλιοθήκης ύψους 905,66 ευρώ το μήνα.

Εκτός, όμως, της βουλευτικής αποζημίωσης, σε κάθε βουλευτή χορηγούνται και άλλα επιδόματα, τα οποία είναι επίσης αφορολόγητα.

Μεταξύ αυτών είναι το επίδομα οργάνωσης γραφείου ύψους 11.230 ευρώ το χρόνο, αποζημίωση εξόδων μετακίνησης 4.368 ευρώ το χρόνο, ταχυδρομικά τέλη 13.632 ευρώ το χρόνο, αποζημίωση συμμετοχής σε κοινοβουλευτικές επιτροπές, θερινά τμήματα, επιτροπές ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων, βουλευτών και δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης.

Αν προστεθούν όλα τα παραπάνω, τότε το συνολικό καθαρό ποσό του ετήσιου εισοδήματος από την κοινοβουλευτική δραστηριότητα κάθε βουλευτή μπορεί να φθάσει τα 74.760 ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζεται η αποζημίωση για τη συμμετοχή σε επιτροπές, θερινά τμήματα κ.λπ.

Την ίδια ώρα το τελικό φορολογητέο ποσό μπορεί να περιοριστεί μόλις στα 17.217 ευρώ και το αφορολόγητο αντίστοιχα να φθάσει στα 57.543 ευρώ. Δηλαδή το φορολογητέο ποσό μπορεί να αναλογεί μόλις στο 23% του συνολικού ετήσιου καθαρού εισοδήματος και το αφορολόγητο να φθάσει στο 77%!

Αντιθέτως, για ετήσιο καθαρό εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες ύψους 74.760 ευρώ ένας πολίτης πληρώνει σήμερα φόρο εισοδήματος και ειδική εισφορά αλληλεγγύης συνολικού ύψους 29.190,37 ευρώ…

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι σε κανέναν άλλο φορολογούμενο δεν αναγνωρίζεται ως αφορολόγητο κάποιο τμήμα του εισοδήματός του, παρά το γεγονός ότι κάθε φυσικό πρόσωπο καταβάλλει σημαντικό τμήμα από το ετήσιο εισόδημά του για την κάλυψη αναγκών άσκησης του επαγγέλματός του παρομοίων με αυτών που έχουν οι βουλευτές στο πλαίσιο άσκησης του λειτουργήματός τους.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/274698-PHoroapallages-skandalo-gia-toys-boyleytes ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...