Φορολογικές δηλώσεις: Τι αλλάζει φέτος

Την Πέμπτη 30 Μαρτίου είναι η επικρατέστερη ημέρα για την ενεργοποίηση του Taxisnet, ώστε να ξεκινήσει η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Όπως είχε προαναγγείλει σχετικά ο Χρήστος Σταϊκούρας, στόχος της ΑΑΔΕ ήταν να ξεκινήσει φέτος νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά η κατάθεση στοTaxisnet.

Η βασική διαφορά που θα δουν φέτος, λογιστές και φορολογούμενοι, είναι στο έντυπο Ε3, το οποίο φέτος θα είναι προσυμπληρωμένο με τα έσοδα και τα έξοδα που έχουν δηλώσει επιχειρήσεις και επαγγελματίες στα ηλεκτρονικά βιβλία τα myData. Ωστόσο, οι υπόχρεοι θα έχουν τη δυνατότητα διορθώσεων στα ποσά που έχουν προσυμπληρωθεί.

Η προθεσμία που θα δοθεί για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης είναι η 30η Ιουνίου 2023, ενώ η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 31 Ιουλίου 2023.

Αξίζει να σημειωθεί πως και φέτος θα ισχύσει η έκπτωση σε όσους φορολογούμενους επιλέξουν να πληρώσουν εφάπαξ το ποσό του φόρου εισοδήματος. Συγκεκριμένα, έκπτωση 3% στο συνολικό ποσό του φόρου εισοδήματος θα έχουν και φέτος οι φορολογούμενοι που θα τον καταβάλουν εφάπαξ μέχρι τις 31 Ιουλίου, σύμφωνα με τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Οι φορολογούμενοι που δεν καταβάλουν τον φόρο εισοδήματος στο σύνολό του, εφάπαξ, η τροπολογία προβλέπει ότι μπορεί να καταβληθεί σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Απόστολου Βεσυρόπουλου, που δημοσιεύθηκε στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως», προβλέπεται η παράταση της προθεσμίας υποβολής του εντύπου Ε9 για το έτος 2023. Η προθεσμία, η οποία έληγε κανονικά στις 31 Μαρτίου 2023, παρατάθηκε για 12 ακόμη ημέρες, μέχρι τις 12-4-2023. Υπόχρεοι να υποβάλουν μέχρι τις 12-4-2023 αρχική ή τροποποιητική δήλωση Ε9 για το έτος 2023 είναι όσοι φορολογούμενοι απέκτησαν κατά τη διάρκεια του 2022 εμπράγματα δικαιώματα ή ποσοστά συνιδιοκτησίας σε ακίνητα, είτε με αγορά είτε με δωρεά-γονική παροχή είτε με κληρονομιά, όσοι μεταβίβασαν ακίνητα με πώληση, δωρεά ή γονική παροχή και όσοι είχαν άλλου είδους μεταβολές, όπως για παράδειγμα αύξηση του αριθμού των τετραγωνικών μέτρων των κύριων ή και των βοηθητικών χώρων των κτισμάτων τους εξαιτίας της αποκάλυψης ξεχασμένων τετραγωνικών.

Στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε στις 23 Μαρτίου στη Βουλή, προστέθηκε διάταξη με την οποία δίνεται η δυνατότητα τροποποίησης των στοιχείων δηλώσεων Ε9 έτους 2023 έως τις 30/06/2023.

Τα «SOS» για τις φορολογικές δηλώσεις

Κοινές δηλώσεις συζύγων: Στην περίπτωση που γίνεται κοινή δήλωση των συζύγων, πραγματοποιείται ξεχωριστή βεβαίωση του φόρου και εν συνεχεία εκδίδονται δύο ξεχωριστές πράξεις προσδιορισμού φόρου, μία για τον κάθε σύζυγο. Πιστωτικά ποσά του ενός συζύγου δεν συμψηφίζονται με τυχόν χρεωστικά του άλλου και στην περίπτωση που έχουν και οι δύο πιστωτικά ποσά επιστρέφονται στον κάθε δικαιούχο χωριστά. Ο φόρος των συζύγων που προκύπτει από την κοινή τους δήλωση βεβαιώνεται στη Δ.Ο.Υ. του υπόχρεου, ακόμη και στις περιπτώσεις που οι σύζυγοι έχουν διαφορετική Δ.Ο.Υ. λόγω του ότι ένας εκ των δύο (ή και οι δύο) ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα ή λόγω διαφορετικής φορολογικής κατοικίας. Έτσι, οι πράξεις προσδιορισμού φόρου που εκδίδονται με την υποβολή κοινής δήλωσης αναγράφουν και στους δύο συζύγους τη Δ.Ο.Υ. του υπόχρεου συζύγου.

Σύμφωνο συμβίωσης: Τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δύνανται να υποβάλλουν κοινή δήλωση για τα εισοδήματά τους και έχουν την ίδια φορολογική αντιμετώπιση με τους έγγαμους.
Κάτοικοι εξωτερικού: Σε περίπτωση που φορολογικός κάτοικος Ελλάδας μετέφερε την κατοικία του στο εξωτερικό εντός του 2022, η δήλωση υποβάλλεται εμπρόθεσμα καθ’ όλη τη διάρκεια του φορολογικού έτους και το αργότερο έως τις 31.12.2023.

Δηλώσεις αποβιωσάντων: Υποβάλλονται για τα εισοδήματα που απέκτησαν το έτος 2022 μέχρι την ημερομηνία του θανάτου τους από τους νόμιμους κληρονόμους τους στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. εμπρόθεσμα έως 31.12.2023.

Ανήλικο τέκνο: Στην περίπτωση που ανήλικο άγαμο τέκνο υποβάλλει ξεχωριστή φορολογική δήλωση και παράλληλα αποκτά και εισοδήματα άλλης κατηγορίας, όπως για παράδειγμα εισόδημα από ακίνητη περιουσία, αυτά αναγράφονται στη δήλωση του υπόχρεου γονέα.

Τροποποιητικές δηλώσεις: Για αναδρομικά ποσά μισθών, συντάξεων, επιδομάτων και λοιπών αναδρομικών ποσών φορολογικού έτους 2015 και επόμενων, για την καταβολή των οποίων αποστέλλεται σχετική πληροφορία στη φορολογική διοίκηση από τον καταβάλλοντα αυτά, υποβάλλονται μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE.  

πηγη protothema.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...