Φορολογικός καύσωνας ξεκινάει τέλος Ιουλίου!

Να εισπράττει 4,5 δις ευρώ κάθε μήνα θέλει η εφορία μέχρι το τέλος του 2017!

 Βαρύς ο λογαριασμός της εφορίας το β’ εξάμηνο του 2017! Έρχονται φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, να «εξαφανίσουν» σχεδόν 6,5 δις ευρώ από την τσέπης μας! Τέλος Ιουλίου, ξεκινούν οι δόσεις του φόρου εισοδήματος και από τον Σεπτέμβριο οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ, το φορολογικό καλεντάρι συνεχίζει να φορτώνεται με την εξαντλημένη φορολογική βάση να μην θέλει ούτε καν δήλωση να υποβάλει! Ακόμα και σήμερα που έχει δοθεί παράταση κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος, μέχρι τις 17 Ιουλίου, εκκρεμούν πάνω από 1,2 εκατ. δηλώσεις!

Τα έσοδα από τους φόρους, θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την επίτευξη των στόχων του μνημονίου, που για το 2017, προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,75% του ΑΕΠ. Όμως όσο σημαντικός και αν είναι ο στόχος, πολλοί φορολογούμενοι που είδαν το εκκαθαριστικό τους να έχει «φουσκώσει» έως και 30%,  λένε στην εφορία, «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος».

Για να πιάσει τους στόχου της η εφορία, θα πρέπει να εισπράττει περίπου 4,5 δις ευρώ κάθε μήνα μέχρι το τέλος του έτους, δηλαδή συνολικές εισπράξεις έμμεσων και άμεσων φόρων 48,243 δις ευρώ.  Μία σειρά από δόσεις και τέλη που ξεκινούν από τις τρεις δόσεις του φόρου εισοδήματος (Ιούλιος –Σεπτέμβριος- Νοέμβριος) συνεχίζουν με τις πέντε δόσεις του ΕΝΦΙΑ (από Σεπτέμβριο και κάθε μήνα έως και τον Δεκέμβριο) και κλείνουν τον κύκλο τα τέλη κυκλοφορίας (1,1 δις ευρώ) που πρέπει να πληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους.

Προς το παρόν τα διαθέσιμα στοιχεία, δείχνουν ότι περισσότεροι από 1,2 εκατ. φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλει ακόμη τη φορολογική τους δήλωση. Από αυτούς που την έχουν υποβάλλει οι τέσσερεις  στους δέκα θα πληρώσουν μέσο φόρο 1.100 ευρώ.

Όμως γιατί είναι πιο μεγάλος ο λογαριασμός φέτος;

Σημαντική επιπλέον επιβάρυνση θα δουν στο εκκαθαριστικό τους φορολογούμενοι από όλες τις ομάδες, μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες , επιχειρήσεις, καθώς κάθε ένας έχει τον δικό του σταυρό να σηκώσει το 2017.  Αναλυτικά:

Μισθωτοί και συνταξιούχοι

Πρώτοι στη σειρά της εφορίας, είδαν πέρσι την παρακράτηση φόρου να αυξάνεται, αλλά να ξεκινά από την 1η Ιουλίου. Οι αυξήσεις από την πρωτοχρονιά του 2016 έως τον Ιούλιο, μπήκαν ολόκληρες στον τελικό λογαριασμό!

Μπλοκάκια – ελεύθερα εισοδήματα

Ο νέος τρόπος της αθροιστικής φορολόγησης του εισοδήματος από μισθωτές υπηρεσίες με αυτό από ελεύθερα επαγγέλματα. Τώρα το μπλοκάκια, το οποίο φορολογούνταν µε συντελεστή έως 33% θα φορολογηθεί µε συντελεστή έως και 45%. Επίσης, όσοι ελ. επαγγελματίες έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των περίπου 28.000 ευρώ λόγω της κατάργησης της αυτοτελούς φορολόγησης του εισοδήματος από ελευθέριο επάγγελμα και της φορολόγησης µε την κλίµακα των μισθωτών, χωρίς, αφορολόγητο όριο.

Εισφορά αλληλεγγύης

Με την καθιέρωση της νέας κλίμακας για τον υπολογισμό της εισφοράς αλληλεγγύης,  έρχονται επιβαρύνσεις για εισόδημα άνω των περίπου 30.000 ευρώ.

Ενοίκια – Αύξηση συντελεστών

Θα δουν το φόρο να αυξάνεται οι ιδιοκτήτες ακινήτων μετά την αύξηση των συντελεστών φορολόγησης του εισοδήματος από ενοίκια. Για εισόδημα έως 12.000 ευρώ ο συντελεστής αυξήθηκε από το 11% στο 15%, από 12.000 έως 35.000 ευρώ αυξήθηκε από το 33% στο 35% και για εισόδημα πάνω από 35.000 ευρώ ο συντελεστής αυξήθηκε από το 33% στο 45%.

Ο φόρος των επιχειρήσεων

Σε 6 μηνιαίες δόσεις θα εξοφληθεί ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο, ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Οικονομικών. Κατόπιν της παράτασης της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής της δήλωσης φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων μέχρι τις 17 Ιουλίου, επίκειται η κατάθεση διάταξης με την οποία θα διασφαλίζεται η διατήρηση της καταβολής του φόρου σε 6 δόσεις. Έτσι, και για δηλώσεις που θα υποβληθούν έως τις 17 Ιουλίου, η πρώτη δόση θα καταβάλλεται μέχρι τις 31 Ιουλίου και οι υπόλοιπες πέντε μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των 5 επόμενων μηνών, η οποία δεν μπορεί να εκτείνεται πέραν του ίδιου φορολογικού έτους.

Εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ

Ο ΕΝΦΙΑ, θα έρθει στα τέλη Αυγούστου, όταν και θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά στο Taxis.  Μπουγιουρντί, αναμένεται να λάβουν περίπου επτά εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, που συνολικά θα ξεπερνάει τα 3,1 δις ευρώ. Από αυτά ο εισπρακτικός στόχος της κυβέρνησης έχει «παγώσει» στα 2,65 δις ευρώ και θα παραμείνει σταθερός ακόμα και με τις νέες αντικειμενικές.  

 

Βαρύς ο λογαριασμός των φόρων και το 2017

 

  • Στόχος η είσπραξη 4,5 δις ευρώ κάθε μήνα μέχρι το τέλος του 2017.

     

  • 48,243 δις ευρώ  είναι ο στόχος των συνολικών φορολογικών εισπράξεων

ΕΝΦΙΑ

  • Ανάρτηση εκκαθαριστικών στο Taxisnet, τέλη Αυγούστου

  • 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων

  • Σύνολο βεβαιωμένου φόρου  3,1 δις  ευρώ

  • Εισπρακτικός στόχος παραμένει στα 2,65 δις ευρώ

  • 5 δόσεις  από Σεπτέμβριο  έως Ιανουάριο

 

Φόρος Εισοδήματος – Φυσικών προσώπων

  • Σε τρεις ισόποσες, διμηνιαίες δόσεις – 3,7 δις ευρώ

     

  • Ιούλιος – Σεπτέμβριος – Νοέμβριος

     

  • 1,2 εκατ. φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλει ακόμη φορολογική δήλωση

     

  • 4 στους 10 πληρώνουν φόρο που φθάνει τα 1.100 ευρώ

 

Φόρος Εισοδήματος – Επιχειρήσεων

  • Σε 6 ισόποσες, μηνιαίες δόσεις – 3 δις ευρώ

  • 1η δόση μέχρι τέλος Ιουλίου και οι υπόλοιπες 5, κάθε μήνα έως και τον Δεκέμβριο

 

Τα «καυτά» ραντεβού με την εφορία

 

31 Ιουλίου: Πληρωμή 1ης  δόσης φόρου εισοδήματος – 1,2 δις ευρώ  
 
31 Αυγούστου: Ανάρτηση στο Taxisnet εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ, με λογαριασμό πάνω από 3,1 δις ευρώ.  
 

29 Σεπτεμβρίου: Πληρωμή 1ης  δόσης ΕΝΦΙΑ (530 εκατ.) και 2ης  δόσης φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων 1,2 δις ευρώ  
 
31 Οκτωβρίου: Καταβολή 2ης  δόσης ΕΝΦΙΑ (530 εκατ.)
 
30 Νοεμβρίου: 3ης  δόσης φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων (1,2 δις ευρώ )και 3ης  δόσης ΕΝΦΙΑ (530 εκατ.).
 
29 Δεκεμβρίου: Πληρωμή 4ης  δόσης ΕΝΦΙΑ (530 εκατ. ) και τελών κυκλοφορίας 2018 (1,1 δις ευρώ).   

31 Ιανουαρίου:  Πληρωμή 5ης δόσης* ΕΝΦΙΑ (530 εκατ. ευρώ)

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/291262-PHorologikos-kaysonas-xekinaei-telos-Ioylioy ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...