Φτώχια και δυστυχία! Τα στοιχεία που παρουσίασε η ΓΣΕΕ στο Στρασβούργο!

Μισθοί

ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΜΙΣΟ ΜΙΣΘΟ ΜΑΣ ΣΤΟΙΧΗΣΑΝ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 2010!

 «Μαύρη» εικόνα της ελληνικής Οικονομίας, δείχνουν τα σοκ για την ανεργία και τους εργαζόμενους στην Ελλάδα, που η μοίρα τους εξελίχθηκε από το κακό στο χειρότερο μέσα στα μαύρα χρόνια των μνημονίων! Την Πέμπτη, η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ), παρουσίασε στοιχεία υπέρ της προσφυγή της ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Μία προσφυγή κατά των ελληνικών κυβερνήσεων από το 2010 μέχρι σήμερα. Ανάμεσα σε άλλα, η προσφυγή βασίζεται στις εκτεταμένες παραβιάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, μέσα στην μνημονιακή εξαετία.

Η λίστα με τα στοιχεία  που έριξαν ακόμα πιο κάτω, το βιοτικό επίπεδο των πολιτών είναι μακρά. Ανάμεσα σε άλλα, η  απασχόληση έχει μειωθεί στο 53%, η ανεργία εκτινάχθηκε στο 25%, ο ένας στους δύο ανέργους, είναι άνεργος, για περίοδο άνω του χρόνου, ενώ από αυτή την αδύναμη οικονομικά ομάδα, μόνο το 20% λαμβάνει επίδομα ανεργίας!

Όπως αναφέρει η Συνομοσπονδία σε σχετικό δελτίο Τύπου, «αιχμή της προσφυγής της ΓΣΕΕ, που είχε ασκηθεί το 2014 και επικαιροποιηθεί το 2016, αποτέλεσαν συγκεκριμένες νομοθετικές παρεμβάσεις και προβλέψεις και των 3 Μνημονίων, που αγνοώντας και παραβιάζοντας αλλεπάλληλα το θεμελιώδες αυτό διεθνές κείμενο για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, εκμηδένισαν το εισόδημά τους, υποδόμησαν τις εργασιακές σχέσεις και τα κοινωνικά κεκτημένα, υποβάθμισαν δραματικά το βιοτικό επίπεδο του λαού και διεύρυναν το κοινωνικό χάσμα, απειλώντας πλέον με πλήρη διάρρηξη τον κοινωνικό ιστό».

Ανάμεσα στα σκληρά στοιχεία που παρουσίασε η ΓΣΕΕ, περιλαμβάνονται:

Ότι, 500.000 ημιαπασχολούμενοι ιδιωτικοί υπάλληλοι, αμείβονται καθαρά με λιγότερο από το επίδομα ανεργίας  (κάτω από 360 ευρώ), ενώ από τις 200 κλαδικές συμβάσεις το 2010, σήμερα διατηρούνται μόνο οι 16 και οι δανειστές πιέζουν για κατάργησή τους

«Νυστέρι» στους μισθούς

-Οι μειώσεις μισθών από το 2010 και μετά, φτάνουν το 40% – 50%.

-343.760 εργαζόμενοι έχουν μεικτούς, μηνιαίους μισθούς, από 100 έως και 400 ευρώ.

-126.956 εργαζόμενοι έχουν μεικτό μηνιαίο μισθό έως 100 ευρώ. 

-Ο κατώτατος μισθός μειώθηκε 24,7% και κατά 34,3% για τους νέους, την περίοδο 2010-2015.

-Είμαστε η μόνη χώρα της ΕΕ όπου ο ελάχιστος μισθός μειώθηκε το 2015 σε σχέση με το 2008, κατά 14%. Από 794 ευρώ στα 684 ευρώ.

Πάνω από 1 εκατ. εργαζόμενοι βρίσκονται σε «απλήρωτη εργασία».

Μαρασμός της πλήρους απασχόλησης

-Μια στις δύο νέες προσλήψεις αφορά μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση και όχι σε πλήρη εργασία.

-Τον Σεπτέμβριο 6 στις 10 προσλήψεις αφορούσαν ευέλικτη εργασία.

-Η φτώχεια των εργαζομένων, από 30,1% το 2009, εκτινάχθηκε στο 52%!

-Η απόλυτη φτώχειας των μισθωτών πλήρους απασχόλησης, από 7,6% το 2009, τώρα φτάνει το 20%.

-Η «μαύρη» εργασία φτάνει στο 30%.

-Η ανεργία, διατηρείται σε πολύ υψηλά επίπεδα, τα υψηλότερα στην ΕΕ

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...