Φυλακτή: Η Ελβετία της Ελλάδας στα Άγραφα όρη! (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Φυλακτή: Η Ελβετία της Ελλάδας στα Άγραφα όρη! (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)
Το χιονισμένο τοπίο είναι μια συνηθισμένη εικόνα για  όσους επισκέπτονται το χωριό Φυλακτή στα Άγραφα όρη. 
Ένα χωριό που μπορεί να ονομαστεί κάλλιστα το στολίδι της περιοχής μιας και παρόλο που είναι πολύ κοντά στην λίμνη Πλαστήρα το βασικό της χαρακτηριστικό είναι η ηρεμία. Τέτοια εποχή συνήθως γίνεται ακόμη πιο αγαπημένος προορισμός λόγω του κάτασπρου ενδύματος που της προσφέρει απλόχερα η φύση . Στην Φυλακτή φτ’ανουν πια και από άλλες χώρες για να θαυμάσουν το χιονισμένο τοπίο να αναπνεύσουν καθαρό αέρα και να απολάυσουν το κλίμα για το οποίο πολύς λόγος έχει γίνει.

Από τα παλαιότερα χρόνια ως σήμερα φημολογείται ότι το κλίμα της Φυλακτής έχει θεραπευτικές ιδιότητες.

Εξάλλου οι ασθενείς από τις γύρω περιοχές φρόντιζαν να μένουν για ένα διάστημα στην Φυλακτή γιατί γινόταν καλά από τις αρρώστιες.

Ακόμη και σήμερα το χωριό φιλοξενεί και το καλοκαίρι κόσμο για να αποθηκέυσει στα πνευμόνια του αυτόν τον καθαρό αέρα.

Αν και ο προορισμός είναι απότομα ανηφορικός οι αρμόδιοι φορείς φροντίζουν πάντα να είναι ανοικτοί οι δρόμοι όχι μόνο για τους ντόπιους αλλά και για τους επισκέπτες οι οποίοι πάντα θέλουν να φτάνουν μέχρι την κορφή του χωριού.

Ο προορισμός αυτός ,τα μονοπάτια του οι εκκλησίτσες του αλλά και τα ντόπια παραδοσιακά του ταβερνάκια είναι πάντα στο πρόγραμμα των επισκεπτών . Άλλωστε πολλά γνωστά ονόματα της σόου μπιζ έχουν επισκεφθεί την περιοχή για την ομορφιά της αλλά και για τα νόστιμα φαγητά των ντόπιων απολαμβάνοντας την ποιότητα και την ηρεμία. 

Η Φυλακτή είναι ορεινό χωριό του νομού Καρδίτσας. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1200 μέτρων στις πλαγιές των Αγράφων, πολύ κοντά στην λίμνη Πλαστήρα και αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Θεσσαλίας.  Απέχει 32 χιλιόμετρα από την Καρδίτσα. Η παλαιά ονομασία του χωριού, η οποία διατηρήθηκε μέχρι το 1928, είναι Σερμένικο (Σιρμινίκ).

Σε αυτό το χωριό βρίσκουν καταφύγιο όσοι θέλουν να απολαύσουν την ομορφιά της φύσης όλες τις εποχές, μέσα στην απόλυτη ηρεμία και μακριά από τον συνωστισμό ακόμη και αν διαμένουν σε άλλα κοντινά χωριά.

Η ιστορία του χωριού ανάγεται στα προβυζαντινά χρόνια, όταν βρισκόταν στη θέση Άγιοι Απόστολοι και είχε την ονομασία Μεγάλη Πολιάνα, οι κάτοικοι όμως λόγω αρρώστιας μετακινήθηκαν στη σημερινή θέση.

Στο χωριό σώζεται η μονή της Αγίας Τριάδας, η οποία χρονολογείται από το 17ο αιώνα και διαθέτει ξυλόγλυπτο τέμπλο και τοιχογραφίες.

Οι φωτογραφίες που βλέπεται άλλωστε είναι πρόσφατες τις ημέρες των Χριστουγέννων όπου το briefingnews.gr  βρέθηκε εκεί και αποτύπωσε τη μοναδική ομορφιά της Φυλακτής πραγματικό δώρο της Φύσης.

Περίπατος στο χιόνι, ανάβαση σε ανηφορικά δρομάκια για να απολαύσεις τις πλαγιές ντυμένες στα λευκά χιονάνθρωποι για τα μικρά φωτογραφίες για τους μεγάλους και μετά ζεστή σουπίτσα ή ντόπιες συνταγές στα ταβερνάκια της περιοχής του Ηλία Κορκοτάρα και του Γιάννη Μαγαλιού.

Εκεί απολαμβάνεις την φιλοξενία την ζεστασιά τους μεζέδες και  μαθαίνεις από τους ντόπιους από πρώτο χέρι την ιστορία της περιοχής.

Βασίλης Κορκοταράς

Ηλίας Κορκοταράς

 

ΤΑΞΙΔΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...