1. Α1. Η ισχύς μιας δύναμης : α. είναι μέγεθος διανυσματικό β. έχει μονάδα στο S.I. το 1Joule γ. υπολογίζεται από τον τύπο P=F u δ. είναι πάντοτε σταθερή

 Α2. Κατά την ελεύθερη πτώση ενός σώματος α. η κινητική του ενέργεια παραμένει σταθερή. β. η δυναμική του ενέργεια παραμένει σταθερή. γ. η μηχανική του ενέργεια παραμένει σταθερή. δ. η δυναμική του ενέργεια αυξάνεται και η κινητική του ελαττώνεται.

Α3. Μαθητής σπρώχνει ένα θρανίο μέσα στην τάξη. Αν η κίνηση του θρανίου είναι επιταχυνόμενη, η χημική ενέργεια που δαπανά ο μαθητής είναι ίση με α. το έργο της τριβής. β. το έργο της δύναμης που ο ίδιος ασκεί. γ. το έργο της συνισταμένης των δυνάμεων που ασκούνται στο θρανίο. δ. τη θερμότητα που εκλύεται λόγω τριβής.

Α4. Ένας αλεξιπτωτιστής πέφτει με σταθερή ταχύτητα, από κάποιο ύψος προς τη Γη. Τι από τα παρακάτω ισχύει; α. Η μεταβολή της κινητικής του ενέργειας ισούται με το συνολικό έργο των δυνάμεων που ασκούνται πάνω του. β. Το έργο της αντίστασης του αέρα είναι ίσο με μηδέν. γ. Διατηρείται σταθερή η μηχανική ενέργεια του αλεξιπτωτιστή. δ. Η δυναμική του ενέργεια παραμένει σταθερή.

 Α5. Ένας εργάτης σπρώχνει ένα κιβώτιο σε οριζόντιο επίπεδο με το οποίο παρουσιάζει τριβή. Ποιες από τις επόμενες προτάσεις είναι σωστές και ποιες λανθασμένες. α. Το έργο της τριβής είναι ίσο με την παραγόμενη θερμική ενέργεια β. Το έργο της δύναμης που ασκεί ο εργάτης είναι ίσο με την κινητική ενεργεία του κιβωτίου γ. Η αύξηση της κινητικής ενέργειας του κιβωτίου είναι ίση με το έργο της συνισταμένης δ. Η ενέργεια που προσφέρει ο εργάτης στο κιβώτιο είναι ίση με το έργο της συνισταμένης ε. Το έργο της συνισταμένης είναι ίσο με την παραγόμενη θερμική ενέργεια

  • Β1. Δυο σώματα Α και Β με μάζες m και 2m αντίστοιχα αφήνονται να πέσουν ελεύθερα από ύψη 2h και h αντίστοιχα, όπως στο σχήμα. i) Στο έδαφος θα φτάσει με μεγαλύτερη κινητική ενέργεια: α) Το σώμα Α, β) Το σώμα Β γ) Θα φτάσουν με ίσες κινητικές ενέργειες. Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση

 Να δικαιολογήσετε την απάντησή σας.

 ii) Μεγαλύτερη ταχύτητα θα αποκτήσει α) Το σώμα Α, β) Το σώμα Β, γ) θα αποκτήσουν την ίδια ταχύτητα. Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση  Να δικαιολογήσετε την απάντησή σας.

 Β2. Ένα σώμα αφήνεται να εκτελέσει ελεύθερη πτώση από ύψος h από το έδαφος. Αν ως επίπεδο μηδενικής δυναμικής ενέργειας θεωρήσουμε το έδαφος, η κινητική ενέργεια Κ θα ισούται με τη δυναμική UB , (Κ=UB) σε ύψος από το έδαφος:

(α) h/2 β) 2h/3 γ) 0. Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση

 Να δικαιολογήσετε την απάντησή σας.

  • Ένα σώμα μάζας m=4kg ηρεμεί στο έδαφος. Σε κάποια στιγμή ασκείται πάνω του μια σταθερή κατακόρυφη δύναμη με φορά προς τα πάνω και μέτρο F=50Ν. Όταν το σώμα φτάσει σε ύψος h=5m, η δύναμη μηδενίζεται. i) Να υπολογιστεί: α) το έργο της δύναμης F και  β) το έργο του βάρους  μέχρι τη θέση που μηδενίζεται η δύναμη.

 ii) Να βρεθεί η μηχανική ενέργεια του σώματος τη στιγμή μηδενισμού της δύναμης, θεωρώντας μηδενική τη δυναμική ενέργεια του σώματος στο έδαφος. (

iii) Να βρεθεί το μέτρο της ταχύτητα

Βασιλικη Θεοφανη



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...