1) Διαθέτουμε μια πηγή με ΗΕΔ E και εσωτερικής αντίστασης r=1Ω. Η τάση που επικρατεί στα άκρα της όταν δεν είναι συνδεδεμένη με κάποια συσκευή ισούται με V1=16V. Συνδέουμε στα άκρα της πηγής έναν αντιστάτη που έχει αντίσταση R=3Ω. Να υπολογίσετε:
α) την νέα τάση στα άκρα της πηγής
β) την ενέργεια που προσφέρει η πηγή σε ολόκληρο το κύκλωμα σε χρονική διάρκεια t=10s

2)Τρεις αντιστάτες με αντιστάσεις R1 = 10Ω, R2 = 20Ω και R3 = 70Ω συνδέονται σε σειρά. Η τάση στα άκρα του αντιστάτη R2 είναι V2 = 40 V.
Να βρείτε:
α. Την τάση τροφοδοσίας
β. Τις τάσεις στα άκρα των άλλων δύο αντιστατών

3) Δύο αντιστάσεις R1 = 4Ω και R2 = 6Ω συνδέονται σε σειρά και στα άκρα της συνδεσμολογίας εφαρμόζεται τάση V = 100V. Να βρεθούν:
α) Η ισοδύναμη αντίσταση.
β) Η ένταση του ρεύματος που διαρρέει κάθε αντίσταση.
γ) Η τάση στα άκρα κάθε αντίστασης.

4) Δίνονται δύο αντιστάτες (1) και (2). Ο αντιστάτης (1) έχει αντίσταση R1 = 6 Ω. Όταν συνδέσουμε τους αντιστάτες (1) και (2) παράλληλα έχουν ισοδύναμη αντίσταση 2,4 Ω.
α) Να υπολογίσετε τη τιμή της αντίστασης R2 του αντιστάτη (2).
Δημιουργούμε ένα ηλεκτρικό κύκλωμα που αποτελείται από τους δύο αντιστάτες (1) και (2) συνδεδεμένους σε σειρά και μία ηλεκτρική πηγή που είναι συνδεδεμένη σε σειρά με τους δύο αντιστάτες.
β) Δίνεται ότι η ηλεκτρική πηγή έχει ηλεκτρεγερτική δύναμη Ε = 30 V και αμελητέα εσωτερική αντίσταση (r = 0). Να υπολογίσετε τη θερμική ισχύ του αντιστάτη (1).

4Τρείς αντιστάτες με αντιστάσεις R1 = 2 Ω, R2 = 5 Ω, και R3 = 10 Ω συνδέονται παράλληλα μεταξύ τους και το σύστημά τους τροφοδοτείται με ηλεκτρική πηγή ηλεκτρεγερτικής δύναμης ε = 12 V και εσωτερικής αντίστασης r. Αν η ένταση του ηλεκτρικού ρεύματος που διαρρέει τον αντιστάτη με αντίσταση 5 Ω είναι 1,5 Α , να υπολογίσετε:
α) την ηλεκτρική τάση στους πόλους της ηλεκτρικής πηγής.
β) την ένταση του ηλεκτρικού ρεύματος που διαρρέει την ηλεκτρική πηγή.
γ) την εσωτερική αντίσταση της ηλεκτρικής πηγής.
δ) την ισχύ που παρέχει η ηλεκτρική πηγή σε όλο το κύκλωμα

Βασιλικη Θεοφανη
Φυσικος
[email protected]



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...