1) Σε µετωπική κρούση δύο σωµάτων Α και Β που έχουν µάζας m και 2m, αντίστοιχα , δηµιουργείται συσσωµάτωµα που παραµένει ακίνητο στο σηµείο της σύγκρουσης. Ο λόγος των µέτρων των ορµών των δυο σωµάτων πριν από την κρούση είναι :

(α) 1 /2

(ϐ) 2

(γ) 1

2) .΄Ενα αυτοκίνητο Α µάζας Μ ϐρίσκεται σταµατηµένο σε κόκκινο ϕανάρι. ΄Ενα άλλο αυτοκίνητο Β µάζας m ο οδηγός του οποίου είναι απρόσεκτος, πέφτει στο πίσω µέρος του αυτοκινήτου Α. Η κρούση µπορεί να ϑεωρηθεί κεντρική και πλαστική. Αν αµέσως µετά την κρούση το συσσωµάτωµα έχει κινητική ενέργεια ίση µε το 1/3 της κινητικής ενέργειας που είχε το αυτοκίνητο Β πριν την κρούση τότε ϑα ισχύει :

(α) m /M = 1/ 6

(ϐ) m /M = 1/ 2

(γ) m /M = 1/ 3

3) ΄Ενα ξύλινο σώµα µάζας m2 = 960g είναι ακίνητο πάνω σε λείο οριζόντιο επίπεδο. ΄Ενα ϐλήµα µάζας m1 = 40g κινείται οριζόντια µε ταχύτητα µέτρου υ1 = 200m/s και σφηνώνεται στο σώµα, σε ϐάθος d = 7, 68cm. Να υπολογιστεί :

 (α) το µέτρο της ταχύτητας του συσσωµατώµατος µετά την κρούση.

 (ϐ) το ποσοστό της µηχανικής ενέργειας που µετατρέπεται σε ϑερµότητα (να ϑεωρήσετε ότι όλη η απώλεια της µηχανικής ενέργειας του συστήµατος γίνεται ϑερµότητα και ότι το επίπεδο µηδενικής δυναµικής ενέργειας είναι το οριζόντιο επίπεδο). (γ) η µέση δύναµη που ασκεί η σφαίρα στο ξύλο καθώς εισχωρεί σε αυτό. (δ) η µετατόπιση του συστήµατος ξύλο-ϐλήµα µέχρι να σφηνωθεί το ϐλήµα στο ξύλο.

4)Δυο σωματα με μαζες m=10 kgr και ταχυτητα u=36 km/h το δευτερο m’=15 kgr ταχυτητα u’= 72km/h με διευθυνση καθετη στην άλλη ταχυτητα.

  • Υπολογιστε την κινητικη ενεργεια του συστηματος
  • Την ολικη ορμη του συστηματος

Βασιλικη Θεοφανη

Φυσικος

vatheofa@gmail.com



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...