Μία μπάλα μάζας m = 0.25 Kg που κινείται με οριζόντια ταχύτητα v 1 = 25 m/s χτυπάει σε τοίχο και ανακλάται με ταχύτητα αντίθετης κατεύθυνσης μέτρου v 2 = 20 m/s. Η κρούση διαρκεί χρόνο 0.02 s. Να βρεθούν:

(αʹ) Η μεταβολή της ορμής της μπάλας.

(βʹ) Η μέση δύναμη που δέχθηκε από τον τοίχο.

  • Μία μπάλα μάζας m = 0.5 Kg κινείται με κατακόρυφη ταχύτητα v 1 = 12 m/s την στιγμή που χτυπάει στο έδαφος και αναπηδά με ταχύτητα αντίθετης κατεύθυνσης μέτρου v 2 = 10 m/s. Η κρούση διαρκεί χρόνο 0.02 s. Να βρεθούν:

(αʹ) Η μεταβολή της ορμής της μπάλας.

(βʹ) Η μέση δύναμη που δέχθηκε από το έδαφος.

 (γʹ) Η θερμότητα που παράχθηκε κατά την κρούση.

  • Ένα σώμα κινείται με ταχύτητα μέτρου 10 m/s. Ξαφνικά διασπάται σε δύο ίσα κομμάτια που κινούνται σε κάθετες διευθύνσεις.

 (αʹ) Να βρεθούν οι ταχύτητες των δύο μισή της ταχύτητας του άλλου. κομματιών αν η ταχύτητα του ενός κομματιού είναι 5  

(βʹ) Αν η μάζα m του σώματος είναι 2 Kg να βρεθεί η ενέργεια που απελευθερώθηκε από την έκρηξη.

  • Δύο σώματα, M = 2 Kg και m = 1 Kg, βρίσκονται στις άκρες ενός οριζόντιου ελατηρίου που κρατείται συμπιεσμένο με ένα νήμα. Το νήμα κόβεται και τα σώματα εκτοξεύονται δεξιά και αριστερά. Αν η ταχύτητα του σώματος M μετρήθηκε v 1 = 6 m/s, αμέσως όταν εγκαταλείπει το ελατήριο, να βρεθούν:

(αʹ) Η ταχύτητα v 2 του σώματος m.

(βʹ) Η ενέργεια που είχε αποθηκευτεί στο ελατήριο. m v 2 v 1 (γʹ) Αμέσως μετά από τη στιγμή που χάνεται η επαφή κάθε σώματος με το ελατήριο, τα σώματα εισέρχονται σε περιοχή με συντελεστή τριβής μ=0,5. Να βρεθεί πόσο διάστημα θα διανύσει κάθε σώμα στο τραχύ έδαφος

Βασιλικη Θεοφανη

  φυσικος



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...