1) Σώμα Σ1 μάζας m που κινείται προς τα δεξιά στη θετική κατεύθυνση με ταχύτητα μέτρου υ συγκρούεται κεντρικά και πλαστικά με ακίνητο σώμα Σ2 διπλάσιας μάζας. Η μεταβολή της ορμής του σώματος Σ1 κατά την κρούση έχει αλγεβρική τιμή:
α) m υ/3 − .
β) 2m /3 υ − . γ) 0. Να επιλέξετε το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή Λύση. Να δικαιολογήσετε την επιλογή σας.
2) Ένα σώμα Α που έχει μάζα m και ταχύτητα υ1 συγκρούεται με άλλο σώμα Β που έχει διπλάσια μάζα και ταχύτητα υ2 , αντίρροπη της υ1 . Από τη κρούση δημιουργείται συσσωμάτωμα που παραμένει ακίνητο στο σημείο της σύγκρουσης. Ο λόγος 1 2 υ υ των μέτρων των ταχυτήτων των δύο σωμάτων πριν από την κρούση, είναι:
α) 1/2.
β) 1.
γ) 2. Να επιλέξετε το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή Λύση. Να δικαιολογήσετε την επιλογή σας

3) Σώμα μάζας m1=1 kg κινείται προς τη θετική κατεύθυνση και προσπίπτει με ταχύτητα μέτρου υ1=10 m/s σε ακίνητη σφαίρα (2) μάζας m2 και συγκρούεται ελαστικά και κεντρικά με αυτή. Μετά την κρούση η (1) κινείται με ταχύτητα μέτρου υ1΄=6 m/s αλλά αντίθετης φοράς από την υ1. Η μάζα του σώματος m2 είναι:
α) m2=1 kg.
β) m2=1/4 kg.
γ) m2=4 kg. Να δικαιολογήσετε την επιλογή σας.

4) Σώμα Σ1 μάζας m1 κινούμενο προς τη θετική φορά σε λείο οριζόντιο επίπεδο συγκρούεται με ταχύτητα μέτρου 1 υ = 8m / s κεντρικά και ελαστικά με ακίνητο σώμα μάζας m2. Η χρονική διάρκεια της κρούσης θεωρείται αμελητέα. Αμέσως μετά την κρούση, το σώμα μάζας m1 κινείται αντίρροπα με ταχύτητα μέτρου 1 υ =’ 4m / s . Να υπολογίσετε:
α) το λόγο των μαζών m1/m2 .
β) το μέτρο της ταχύτητας του σώματος μάζας m2 αμέσως μετά την κρούση. γ) το ποσοστό της αρχικής κινητικής ενέργειας του σώματος μάζας m1 που μεταβιβάστηκε στο σώμα μάζας m2 λόγω της κρούσης. δ) την αλγεβρική τιμή της μεταβολής της ορμής των δύο σωμάτων, αν m 2kg 2 = . Τι παρατηρείτε;

Βασιλικη Θεοφανη
Φυσικος
[email protected]



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...