ΦΥΣΙΚΗ Α ΛΥΚΕΙΟΥ-ΚΙΝΗΣΕΙΣ

1)Ένας εργάτης έχει δέσει δύο κιβώτια K1 και K2 με μη εκτατό νήμα, αμελητέας μάζας. Στη συνέχεια για να τα μετακινήσει, ασκεί στο κιβώτιο K1 οριζόντια σταθερή δύναμη 𝐹  προς τα δεξια. Τα κιβώτια μετακινούνται σε λείο οριζόντιο δάπεδο με το νήμα να είναι πάντα οριζόντιο και τεντωμένο. Οι μάζες των κιβωτίων K1 και K2 είναι 15 kg και 25 kg αντίστοιχα, ενώ το μέτρο της δύναμης 𝛵⃗ που ασκεί το νήμα στο κιβώτιο K2 είναι ίσο με 100 Ν. Να υπολογίσετε:

 (α) Την επιτάχυνση με την οποία κινείται το κιβώτιο K2.

(β) Το μέτρο της δύναμης 𝐹 που ασκείται στο κιβώτιο K1.

2) Δύο αυτοκίνητα βρίσκονται στα σημεία Α και Β ενός ευθύγραμμου δρόμου. Το αυτοκίνητο Α ξεκινάει πρώτο να κινείται προς το Β με σταθερή ταχύτητα μέτρου v1 = 40 m/s και μετά από δύο δευτερόλεπτα ξεκινάει και το αυτοκίνητο Β, κινούμενο προς το Α με σταθερή ταχύτητα μέτρου v2 = 25 m/s. Η αρχική απόσταση ΑΒ είναι d = 1, 5 Km.

(αʹ) Να βρείτε πότε και που θα συναντηθούν τα δύο αυτοκίνητα.

(βʹ) Να γίνουν τα διαγράμματα θέσης-χρόνου (x = f(t)) και ταχύτητας-χρόνου (v = g(t)) για τα δύο αυτοκίνητα.

(γʹ) Να λυθεί η ίδια άσκηση με το αυτοκίνητο Β να κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση

3) Δύο αυτοκίνητα βρίσκονται στα σημεία Α και Β μίας ευθείας. Η απόσταση ΑΒ έχει μήκος 300 m. Ξεκινούν να κινούνται με σταθερές ταχύτητες μέτρων v1 = 10 m/s και v2 = 20 m/s. Να βρεθεί πότε και που θα συναντηθούν τα αυτοκίνητα όταν:

(αʹ) Ξεκινούν την ίδια στιγμή και κινείται το ένα προς το άλλο. (βʹ) Ξεκινούν την ίδια στιγμή και κινούνται με την ίδια φορά. (γʹ) Το αυτοκίνητο Α ξεκινάει 1 sec αργότερα από το Β και κινείται το ένα ως προς το άλλο. (δʹ) Το αυτοκίνητο Α ξεκινάει 1 sec νωρίτερα από το Β και κινούνται με την ίδια φορά.

Βασιλικη Θεοφανη

φυσικος



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...