Φωτιά στη ΝΔ βάζει το πόρισμα για το ΚΕΕΛΠΝΟ

Φωτιά στη ΝΔ βάζει το πόρισμα για το ΚΕΕΛΠΝΟ

Βαρύτατες ευθύνες σε πρώην υπουργούς και στη σύζυγο του Γ. Στουρνάρα – Με μηνύσεις και αγωγές απειλεί ο Άδωνις

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΥΣ κραδασμούς προκαλεί στη Νέα Δημοκρατία το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Η απόφαση για διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη των ευθυνών των κορυφαίων στελεχών του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Άδωνι Γεωργιάδη και Δημήτρη Αβραμόπουλου, θέτει προ των ευθυνών του τον Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ παράλληλα προκαλεί μετωπική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση.

Σε δυσμενή θέση βρίσκεται πλέον και ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας αφού σύμφωνα με το πόρισμα η Δικαιοσύνη καλείται να διερευνήσει τη σκανδαλώδη σύμβαση που υπέγραψε η σύζυγός του με το ΚΕΕΛΠΝΟ για την οργάνωση ενός συνεδρίου χωρίς κανένα διαγωνισμό το οποίο πληρώθηκε με 580.000 ευρώ.

Μετά τη διαρροή του πορίσματος ο Άδωνις Γεωργιάδης απειλεί με μηνύσεις και αγωγές καταγγέλλοντας την πλειοψηφία της Εξεταστικής Επιτροπής για δήθεν κατάχρηση εξουσίας.

Η ΝΔ επιχειρεί επίσης αντιπερισπασμό στο πόρισμα για το ΚΕΕΛΠΝΟ καταγγέλλοντας κυβερνητικά στελέχη για δήθεν εμπλοκή σε σκάνδαλα.

Στην κατεύθυνση αυτή η Πειραιώς διακινεί πέντε φακέλους που αφορούν διάφορες συμβάσεις και απειλεί κυβερνητικά στελέχη με Ειδικά Δικαστήρια όταν και αν καταφέρει να γίνει κυβέρνηση.

Προφανώς στη Νέα Δημοκρατία έχουν χάσει την ψυχραιμία τους από την εμπλοκή κορυφαίων στελεχών τους και επιχειρούν να διαχειριστούν την κατάσταση καταγγέλλοντας ανύπαρκτα κυβερνητικά σκάνδαλα.

Σε κάθε περίπτωση τον λόγο έχει η Δικαιοσύνη η οποία θα κληθεί να διερευνήσει το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ παρά το γεγονός ότι τα αδικήματα της απιστίας έχουν παραγραφεί εξαιτίας του επαίσχυντου νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Στη Δικαιοσύνη παραπέμπει το πόρισμα της Βουλής για το ΚΕΕΛΠΝΟ την υπόθεση των παράνομων προσλήψεων από τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Η πλειοψηφία της Εξεταστικής Επιτροπής ζητεί επίσης τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών του πρώην υπουργού Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου για την προμήθεια θερμικών καμερών.

Παραπέμπει επίσης στη Δικαιοσύνη τη σκανδαλώδη ανάθεση από το ΚΕΕΛΠΝΟ ενός συνεδρίου που διοργάνωσε η σύζυγος του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

Για το συνέδριο που κράτησε τρεις μέρες δόθηκαν 580.000 ευρώ χωρίς να υπολογίζεται η συμμετοχή των χορηγών.

Η Δικαιοσύνη θα αναλάβει και τη διερεύνηση της αγοράς του κτιρίου που στεγάζεται το ΚΕΕΛΠΝΟ στο Μαρούσι το οποίο ενώ είχε αντικειμενική αξία 3 εκατομμυρίων ευρώ στοίχισε 17,5 εκατομμύρια ευρώ.

Το υπέρογκο αυτό ποσό πληρώθηκε με δάνειο το οποίο εγγυήθηκε το Ελληνικό Δημόσιο.

Οι αρμόδιοι δικαστές θα ερευνήσουν και το δάνειο των 225 εκατομμυρίων ευρώ για το οποίο καταλογίζονται ευθύνες στον αρμόδιο υπουργό ανεξαρτήτως της παραγραφής του αδικήματος της απιστίας.

——————————————–

Για τον Άδωνι

Για τον Αδ. Γεωργιάδη και τις προσλήψεις στο υπουργικό γραφείο του μέσω του ΚΚΕΛΠΝΟ η Επιτροπή καταλήγει ότι «τα περιστατικά, που είτε κατέθεσε αυτούσια είτε επιβεβαίωσε ανεπιφύλακτα και ο Αδ. Γεωργιάδης ένορκα την Επιτροπή μας, ως σύνολο που μεταξύ τους υπάρχει αλληλεξάρτηση, συνάφεια και αλληλουχία, μπορούν κατά την άποψή μας και με πιθανολόγηση να συγκροτούν την ποινικοδικονομική έννοια των ενδείξεων (άρθρ. 178, 310 και 313 ΚΠΔ) για την τέλεση του αδικήματος της ηθικής αυτουργίας σε όλα τα αδικήματα σε βάρος των διοικητικών υπαλλήλων, πλην των αδικημάτων σε βάρος της προέδρου κ. Κρεμαστινού για την οποία διατηρούμε πλείστες όσες αμφιβολίες για το αν συνδέεται με την επίδικη υπόθεση πρόσληψης και απασχόλησης των «23» εργαζομένων». Βεβαίως η πλειοψηφία της Επιτροπής διευκρινίζει ότι «την ακριβή έκταση των ενδείξεων και τον πληρέστερο νομικό χαρακτηρισμό θα προσδώσουν οι αρμόδιες Εισαγγελικές και Δικαστικές αρχές».

Οι «καυτές» θερμικές κάμερες

Για τον Δ. Αβραμόπουλο επισημαίνει ότι «εγείρονται σοβαρές υποψίες αναφορικά με το οικονομικό σκάνδαλο της αγοράς των θερμικών καμερών, υποψίες που έχουν την έννοια, τη σημασία και το εύρος των «ενδείξεων» κατά την έννοια που αυτές διαγράφονται στον Κ.Π.Δ, και γι’ αυτό πρέπει να διερευνηθούν οι ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες όλων των παραπάνω προσώπων, καθώς και του πολιτικού προϊσταμένου του ΚΕΕΛΠΝΟ την επίμαχη περίοδο, του υπουργού Υγείας Δημ. Αβραμόπουλου».

Τι θα ερευνήσει η Δικαιοσύνη

Συγκεκριμένα η πλειοψηφία της Εξεταστικής προτείνει:

1) Αγορά κτιρίου ΚΕΕΛΠΝΟ: «Για ένα κτήριο, με αντικειμενική αξία 3 εκ. να κοστίσει για το ελληνικό δημόσιο 17,5 εκ, ποσό που ελήφθη κατόπιν δανεισμού με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, και αυτό ήταν σε απόλυτη γνώση και του τότε αρμοδίου υπουργού κ. Αβραμόπουλου, όπως επανειλημμένα κατέθεσε ο ίδιος κ. Πιερουτσάκος (ανεξαρτήτως της τυχόν παραγραφής του βασικού υπουργικού αδικήματος της απιστίας). Για όλα αυτά πρέπει να «μιλήσει» και η δικαιοσύνη».

Ευθύνη του υπουργού για το δάνειο

2) Δάνειο 225 εκατ. ευρώ: «Υπάρχει λοιπόν και ευθύνη του αρμόδιου υπουργού, ανεξαρτήτως της τυχόν παραγραφής του βασικού υπουργικού αδικήματος της απιστίας σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 86 του Συντάγματος και του εφαρμοστικού του νόμου περί ευθύνης υπουργών, αλλά για την ευθύνη αυτή πρέπει να γίνει έρευνα από την τακτική δικαιοσύνη».

Μάλιστα η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι «οι πολιτικές ευθύνες για την υπέρμετρη χρέωση του Ελληνικού Δημοσίου με 225 εκατ. ευρώ είναι αυταπόδεικτη, τη στιγμή κατά την οποία θα μπορούσε η οικονομική επιβάρυνση να μην ξεπεράσει το 1/15 ή το πολύ το 1/10 του ποσού αυτού. Όμως, πρέπει να ερευνηθεί εάν οι πράξεις και οι παραλείψεις αυτές έχουν και ποινικό ενδιαφέρον, λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι εάν διαπιστωθεί ότι αυτές ήταν παράνομες, τότε θα ομιλούμε όχι για πολιτικές αλλά για ποινικές ευθύνες (π.χ. απιστία περί την υπηρεσία). Εκείνο το οποίο είναι βέβαιο είναι η τεράστια ζημία του Ελληνικού Δημοσίου, αναζητείται εάν αυτή προέκυψε με παράνομες πράξεις ή παραλείψεις των αρμοδίων, προέδρου και διοικητικών στελεχών του ΚΕΕΛΠΝΟ, και του υπουργού υγείας».

3) Προμήθεια θερμικών καμερών: συγκροτείται «η έννοια των «ενδείξεων» τέλεσης από τον Ι. Πιερουτσάκο, τα μέλη του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ και τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας που συμμετείχε ex lege στο Δ.Σ. για την τήρηση της νομιμότητας, του ποινικού αδικήματος της απιστίας στην υπηρεσία (άρθρο 256 Π.Κ.), ενώ ηθικός αυτουργός τους θα μπορούσε κατά πιθανολόγηση να είναι ο τότε υπουργός υγείας που είχε και αυτός ex lege την εποπτεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, ανεξαρτήτως της παραγραφής του».

4) Αντικαρκινικός έρανος: «Πρέπει να γίνει περαιτέρω διερεύνηση από την ποινική δικαιοσύνη».

5) Σύμβαση ΚΕΕΛΠΝΟ – ΟΚΑΝΑ: «Πιθανολογείται ότι έχουν τελεστεί τέτοια αδικήματα, και η εξειδίκευση αδικήματος και ενοχής, καθώς η εξατομίκευσή τους αποτελεί έργο Δικαιοσύνης».

6) «Μαύρη τρύπα» ΚΕΕΛΠΝΟ ύψους 89 εκατ. ευρώ: «Οι αρμόδιοι και του ΚΕΕΛΠΝΟ και του Υπουργού Υγείας, που είχε από το νόμο την εποπτεία του και είχαν πλήρη εικόνα των Απολογισμών αυτών, δεν έκαναν ούτε το ελάχιστο, δηλαδή να ζητήσουν είτε πλήρη και σε βάθος έρευνα, είτε εξηγήσεις από τους αρμόδιους του ΚΕΕΛΠΝΟ που είχαν την ευθύνη της διαχείρισης και της σύνταξης των Απολογισμών. Εν πάση περιπτώσει το λόγο θα έχει και γι’ αυτό το ζήτημα η τακτική δικαιοσύνη».

7) Διαφημιστική δαπάνη ΚΕΕΛΠΝΟ: «Εγείρονται ΥΠΟΨΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΝΤΟΛΗΣ Η ΑΝΟΧΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΧΗΣ για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν ως προς την κατανομή της διαφημιστικής δαπάνης του ΚΕΕΛΠΝΟ», και γι’ αυτό «πρέπει να υπάρξει Εισαγγελική έρευνα, που διαθέτει και τις αναγκαίες μεθόδους, μέσα και εργαλεία ελέγχου, αλλά και την ειδική γνώση και εμπειρία για να διαπιστώσει εάν έχουν τελεστεί και ποιες αξιόποινες πράξεις και παραλείψεις».

8) Συμβάσεις σίτισης και συντήρησης κτιρίου: «για τις Συμβάσεις αυτές ζητούμε τη διερεύνησή τους από τη δικαιοσύνη».

Η Επιτροπή ζητά ακόμη «να τύχουν δικαστικής διερεύνησης» και

-η υπόθεση των Εικονικών Τιμολογίων που διαπίστωσε ο ΣΔΟΕ και βρίσκεται στο στάδιο κρίσης της υπόθεσης από Διοικητικά Δικαστήρια και αφορά υπόθεση 1,4 εκατομμυρίων ευρώ

-η υπόθεση της Κατάτμησης Συμβάσεων

-η υπόθεση «χορηγίας» προς την Μητρόπολη Καισαριανής με ποσό που προσέγγιζε το 1 εκατ. ευρώ, ενώ ο Μητροπολίτης Καισαριανής ήταν μέλος του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Τέσσερα ερωτήματα για την σύζυγο του Γ. Στουρνάρα

9) e-Health Forum 2014: «Παρατηρούμε ότι ένα τριήμερο συνέδριο κόστισε 582.864,19, χωρίς να γίνει ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός», αναφέρει το πόρισμα, επισημαίνοντας ότι η εταιρεία Mindwork της Λίνας Νικολοπούλου Στουρνάρα πήρε με απευθείας ανάθεση 315.609 ευρώ. Η Εξεταστική θέτει 4 ερωτήματα για τα οποία «τις απαντήσεις θα τις δώσει η δικαιοσύνη».

α) Ποιος είναι ο λόγος που προτιμήθηκε η σύναψη απευθείας σύμβασης με την εταιρεία Mindwork από το ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ και όχι η διενέργεια ανοιχτής διαγωνιστικής διαδικασίας;

β) Συγκεντρώθηκαν ποσά και από ποιες εταιρείες από τις χορηγίες του συνεδρίου και πως κατανεμήθηκαν;

γ) Το ότι ο τότε υπουργός Υγείας μεταβίβασε στο ΚΕΕΛΠΝΟ την διοργάνωση του συνεδρίου «e-health week» αποτέλεσε ή όχι λόγο απαλλαγής από την υποχρέωση προκήρυξης διεθνούς διαγωνισμού;

δ) Τηρήθηκαν οι διαδικασίες διαφάνειας ,δημοσιότητας και ίσης αντιμετώπισης στις προαναφερόμενες απ’ ευθείας αναθέσεις;

ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ 7

Πηγή: https://www.kontranews.gr/POLITIKE/348201-PHotia-ste-ND-bazei-to-porisma-gia-to-KEELPNO ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...