Πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής Αθάνα στη Βιβλιοθήκη.

Πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στον περίβολο χώρο της Παπαχαραλαμπείου βιβλιοθήκης στη Ναύπακτο,εκδήλωση αποκαλυπτηρίων της προτομής του ποιητή, ακαδημαϊκού και ευεργέτη της Ναυπάκτου αειμνήστου Γ. Αθάνα.Για τη ζωή του,το έργο του αλλά και την προσφορά του μίλησαν πολλοί καταξιωμένοι άνθρωποι που παρευρέθηκαν σ’αυτή την εκδήλωση,όπως ο ίδιος ο Σεβασμιώτατος,ο πρόεδρος της εταιρείας Ναυπακτιακών μελετών κ.Ζορμπάς,ένας γνωστός άνθρωπος των γραμμάτων ο Ντ.Μακρυγιάννης,ο δήμαρχος Γ.Μπουλές,ο θετός γιός του Γ.Αθάνα κ.Σισμάνης ενώ από την ηθοποιό Ειρ.Ευαγγεάτου απαγγέλθηκαν μερικά από τα πολύ αξιόλογα έργα του ποιητή.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος ο Δήμαρχος Ναυπακτίας Ιωάννης Μπουλές αντιδήμαρχοι του Δήμου Ναυπακτίας και δημοτικοί σύμβουλοι.

 

 

...............................

Λίγα λόγια για τον Γ. Αθάνα

Γεννήθηκε στη Ναύπακτο το 1893.  Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αρχικά ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία και υπήρξε συντάκτης των εφημερίδων Ακρόπολις και Πολιτεία, και συνεκδότης (1933-1936) της εφημερίδας Νέος Κόσμος.

Σταδιοδρόμησε ως πολιτικός με το Προοδευτικό Κόμμα, το Κόμμα των Φιλελευθέρων και την Ένωση Κέντρου. Διετέλεσε πρόεδρος της Βουλής, υπουργός Εσωτερικών, Παιδείας, Βιομηχανίας, Προεδρίας της Κυβερνήσεως. Τον Ιούλιο του 1965 έγινε πρωθυπουργός, αλλά παραιτήθηκε λίγες μέρες αργότερα μετά από καταψήφιση της κυβέρνησής του από τη Βουλή.

Στο χώρο της λογοτεχνίας είναι γνωστός κυρίως ως ποιητής με το λογοτεχνικό ψευδώνυμο Γ. Αθάνας.  Έγραψε ποιήματα και πεζά. Τα περισσότερα έργα του είναι εμπνευσμένα από την επαρχία, τον τόπο καταγωγής του, τη φύση και γενικά την ελληνική παράδοση. Τιμήθηκε με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για τη συλλογή διηγημάτων του Απλοϊκές Ψυχές (1931). Το 1955 εξελέγη Ακαδημαϊκός.  Πέθανε στη Ναύπακτο το 1987.

Ο διακεκριμένος αυτός πνευματικός και πολιτικός παρεχώρησε στην πόλη το περιβόλι του στο Γρίμποβο, όπου έχει ανεγερθεί το ξενοδοχείο Ξενία – Ευδοκία και συνέστησε το «ΙΔΡΥΜΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΙ ΜΑΡΙΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ ΝΟΒΑ» που έχει ως σκοπό, μεταξύ των άλλων, την επιβράβευση αριστευόντων μαθητών και την ενίσχυση σοβαρών πνευματικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων στην πόλη μας.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...