Φόρους 1 δισ. ευρώ ζητούν οι Γάλλοι από την Google

Φόρους 1 δισ. ευρώ ζητούν οι Γάλλοι από την Google
Οι Αρχές της Γαλλίας που έχουν βάλει στο μικροσκόπιο τα οικονομικά δεδομένα της Google στη χώρα τους ζητούν τώρα από την αμερικανική εταιρεία να καταβάλει επιπλέον φόρο 1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το γαλλικό περιοδικό «Λε Πουάν».
Οι γαλλικές φορολογικές Αρχές τον Ιούνιο του 2011 είχαν πραγματοποιήσει έρευνα στα γραφεία της Google στο Παρίσι. Η έρευνα είχε γίνει στα πλαίσια διερεύνησης της πρακτικής πολυεθνικών να μεταφέρουν τιμολογήσεις (προϊόντων ή και υπηρεσιών) σε θυγατρικές τους σε άλλες χώρες οι οποίες συνήθως έχουν χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές.

Η Google είχε καταφέρει να μειώσει το ύψος των φόρων που πληρώνει στη Γαλλία διοχετεύοντας το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της στην Ιρλανδία διαμέσου θυγατρικών στην Ολλανδία και στις Βερμούδες σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Γαλλία έχει από τους υψηλότερους συντελεστές φορολόγησης στον κόσμο (έως 75%).

Σύμφωνα με έγγραφα των γαλλικών Αρχών που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο, η Google Γαλλίας το 2012 είχε δηλώσει 192,9 εκατ. ευρώ έσοδα και πλήρωσε φόρο 6,5 εκατ. από καθαρά κέρδη 8,3 εκατ. ευρώ. Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι η Google το 2011είχε  στη Γαλλία πραγματικά έσοδα που κυμαίνονταν από 1,25 έως 1,4 δισ. ευρώ. Τα περισσότερα προέρχονταν από  πωλήσεις διαφημίσεων στο Διαδίκτυο. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και η Google δεν θέλησαν να σχολιάσουν τα σχετικά δημοσιεύματα.

Η Γαλλία αυτό το διάστημα επιδιώκει να αυξήσει τα δημόσια έσοδα στο πλαίσιο μείωσης χρεών και ελλειμμάτων κι έχει βάλει στο μικροσκόπιο πολυεθνικές που χρησιμοποιούν νόμιμες μεν αλλά αμφιλεγόμενες λογιστικές μεθόδους στην προσπάθεια να καταβάλουν λιγότερους φόρους.

Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Για το ύψος των φόρων που πληρώνει η Google έχουν δημιουργηθεί μεγάλες αντιδράσεις και στη Βρετανία.

Η αμερικανική εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη ρεκόρ 4,3 δισ. ευρώ το 2013, αυξημένα κατά 720 εκατ. σε σύγκριση με το 2012. Η Google δεν έχει ανακοινώσει ακόμη το ύψος του φόρου που θα πληρώσει για τα κέρδη αυτά, αλλά πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν να καταβάλει μεγαλύτερο ποσό αναλογικά από ό,τι πλήρωσε το 2012. Εκείνη τη χρονιά η Google είχε καταβάλει φόρους μόλις 14 εκατ. ευρώ για κέρδη 3,6 δισ. Αναλυτές της αγοράς προειδοποιούν πάντως ότι η αμερικανική εταιρεία θα καταβάλει και αυτή τη φορά χαμηλούς αναλογικά φόρους, επειδή η θυγατρική της που δραστηριοποιείται στη Βρετανία δηλώνει και αυτή ως έδρα την Ιρλανδία.

Οπως είπε στη βρετανική εφημερίδα ο λογιστής Ρίτσαρντ Μέρφι ο οποίος συνέβαλε στην αποκάλυψη των φορολογικών πρακτικών που χρησιμοποιούσε η Starbucks για να πληρώνει λιγότερους φόρους, «με βάση τις παγκόσμιες επιδόσεις της Google και το μερίδιο των κερδών της στη Βρετανία θα περιμέναμε από την εταιρεία να καταβάλλει στη χώρα ετήσιους φόρους 240 εκατ. ευρώ».

Εκπρόσωπος της Google ανέφερε ότι η εταιρεία καταβάλλει τους φόρους που της αναλογούν στις ΗΠΑ όπου εδρεύει. Προσέθεσε επίσης ότι η εταιρεία έχει δημιουργήσει στη Βρετανία 2.000 θέσεις εργασίας και ότι το 2013 επένδυσε στην αγορά ακινήτων της χώρας 360 εκατ. ευρώ.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...