Φ. Ζαΐμης: Άστοχη η δήλωσή σας κ. Κατσιφάρα για την «ανάσα» ζωής που έδωσε η Περιφερειακή αρχή Φαρμάκη στους φορείς«ΚΑΛΟ»

Ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας Φωκίων Ζαΐμης απάντησε στην ανακοίνωση του επικεφαλής της παράταξης Δυτική Ελλάδα- Δικαίωμα στην Πρόοδο Απόστολου Κατσιφάρα σχετικά με την ένταξη των φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας ( ΚΑΛΟ ) στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020 τα εξής:

«Οφείλουμε να ενημερώσουμε τον κ. Κατσιφάρα, ο οποίος μας κατηγορεί για αυτοθαυμασμό αναφορικά με την πραγματικά στοχευμένη και ουσιαστική απόφαση και υλοποίηση της όλης διαδικασίας για τους φορείς ΚΑΛΟ με αποκορύφωμα την αύξηση του αρχικού προϋπολογισμού της δράσης, από 2.000.000 ευρώ σε 3.400.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να εντάσσεται το σύνολο των εγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων που υπέβαλλαν αίτηση χρηματοδότησης στη δράση, ότι αγνοεί σημαντικά στοιχεία και προφανώς η άστοχη δήλωσή του έγινε βεβιασμένα και χωρίς να λάβει την παρακάτω πληροφόρηση από τους συμβούλους του:

Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» είχε ενεργοποιηθεί και έκανε προκηρύξεις δράσεων από το 2015-16, επι Περιφερειακής Αρχής Κατσιφάρα. Η δράση για την επιχορήγηση φορέων ΚΑΛΟ υπήρχε στον αρχικό προγραμματισμό του προγράμματος χωρίς ωστόσο να εξειδικευθεί η δράση και να δημοσιευθεί σχετική πρόσκληση μέχρι και το 2019 τουναντίον ήταν στο απόλυτο διοικητικό και πολιτικό ψύχος.
Από τις πρώτες ενέργειες της Διοίκησης Φαρμάκη, από το φθινόπωρο του 2019, ήταν το κατά προτεραιότητα ενδιαφέρον μας στο θέμα με ταυτόχρονη άμεση και στενή συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες και στελέχη του Υπ. Εργασίας, του Υπ. Ανάπτυξης και του Ε.Π. Προγράμματος Δυτική Ελλάδα, για να ξεπεραστούν οι θεσμικές, πολιτικές αλλά και διοικητικές δυσκολίες προκειμένου να προβεί στην έκδοση της σχετικής πρόσκλησης το συντομότερο δυνατό.
Υπενθυμίζουμε δε ότι οι υφιστάμενοι φορείς ΚΑΛΟ δεν έχουν αποκλειστεί από επιχορηγήσεις, καθώς το ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας έχει εκδώσει πλήθος δράσεων κρατικών ενισχύσεων, στις οποίες μπορούσαν να ενταχθούν.
Η όποια καθυστέρηση δεν αφορά την υφιστάμενη περιφερειακή αρχή αλλά αποκλειστικά την προηγούμενη περιφερειακή αρχή και εν συνόλω την θεσμική διαδικασία έγκρισης και έκδοσης προσκλήσεων στο ΠΕΠ που συμφωνούμε ότι θα πρέπει να απλοποιηθεί ριζικά . Οφείλουμε όμως να τονίσουμε την προσπάθεια της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας να διορθώσει τα λάθη, τις ατολμίες και ασυνεννοησίες του παρελθόντος και να προχωρήσει σε πρόσκληση που να αφορά τόσο υφιστάμενες, όσο και υπό σύσταση φορείς, καθώς αρχικά είχε τεθεί περιορισμός από την κεντρική διοίκηση ως προς την κατηγορία επιχειρήσεων που θα μπορούσε να απευθυνθεί ένα περιφερειακό πρόγραμμα.
Ανάλογες προσκλήσεις που έχουν εκδοθεί από άλλες περιφέρειες αφορούν σε φορείς ΚΑΛΟ που έπρεπε να διαθέτουν ήδη πριν την υποβολή επενδυτικού σχεδίου έναρξη στην εφορία, αποκλείοντας έτσι τους υπό σύσταση φορείς.
Η ΠΔΕ προχώρησε σε πρόσκληση με τον μεγαλύτερο τελικά προϋπολογισμό από κάθε άλλη περιφέρεια στην χώρα και είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι και υπερήφανοι για αυτό. (ενδεικτικά ΠΔΕ3,3 εκ ευρώ, Β. Αιγαίο, 2,2 εκ ευρώ, Ν. Αιγαίο, 1,5, εκ ευρώ και Ήπειρος 1εκ ευρώ).
Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι τον Ιούλιο 2020 λάβαμε την σύμφωνη γνώμη από το Υπ. Εργασίας για να προχωρήσει η πρόσκληση που να μπορεί να περιλαμβάνει και υφιστάμενους και υπό σύσταση φορείς κατόπιν αποκλειστικής πίεσης και ενασχόληση της ΠΔΕ. Υπενθυμίζουμε ότι ήμασταν από τις λίγες ή ίσως η μοναδική περιφέρεια που όλο το προηγούμενο διάστημα είχαμε στενή συνεργασία με τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας κα Στρατινάκη, την Δ/νση Φορέων ΚΑΛΟ του υπ. Εργασίας, καθώς και τις κεντρικές υπηρεσίες ΕΣΠΑ πιέζοντας ταυτόχρονα για να προχωρήσει το πρόγραμμα για όλους τους φορείς ΚΑΛΟ και όχι όπως είχε αρχικά σχεδιασθεί αποκλείοντας υφιστάμενους φορεις ΚΑΛΟ. Στις 6/5/2021 έγινε προδημοσίευση για τη διαβούλευση της δράσης με τους αρμόδιους φορείς και στις 28/6/2021 εκδόθηκε η πρόσκληση προς τους ενδιαφερόμενους.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι η πρόσκληση που ολοκλήρωσε με επιτυχία η ΠΔΕ έχει μοναδικά και καινοτόμα χαρακτηριστικά εφαρμόζοντας για πρώτη φορά σε δράσεις κρατικών ενισχύσεων επιλογές απλοποιημένου κόστους με έξτρα ενίσχυση με τόσο υψηλό ποσοστό (40%) χωρίς προσκόμιση παραστατικών επιταχύνοντας παράλληλα και τη διαδικασία πιστοποίησης. Περαιτέρω δε συνεκτιμήθηκε στην αξιολόγηση ο βαθμός καινοτομίας του σχεδίου ώστε να ενισχύεται η βιωσιμότητα και εξωστρέφεια της επιχείρησης.

Συνεπώς, η Περιφερειακή αρχή Φαρμάκη δίνει «νέα πνοή» στους φορείς ΚΑΛΟ και την κοινωνική οικονομία μετά από μια σειρά ενδελεχών και καινοτόμων ρυθμίσεων και διαδικασιών που έγιναν για πρώτη φορά και πανελλαδικά. Βέβαια δεν σταματάμε εκεί διότι η κοινωνική οικονομία έχει ακόμα πολλά να δώσει και απαιτούνται πολλές ακόμα ενέργειες της Πολιτείας προκειμένου να μπορέσει να ξεδιπλώσει την δυναμική της.

Κατανοούμε την ανάγκη για αντιπολίτευση αλλά θα πρέπει αυτή να γίνεται αφού έχει μελετηθεί σε βάθος το θέμα άλως γίνεται αντιπολίτευση άνευ σημασίας και μη εποικοδομητική που δεν βοηθά το έργο της ΠΔΕ ούτε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της περιοχής μας.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...