Χάος από εκρήξεις στη Βηρυτό – Δεκάδες νεκροί, χιλιάδες τραυματίες, ζημιές στη μισή πόλη (video&φωτο)

Χάος από εκρήξεις στη Βηρυτό – Δεκάδες νεκροί, χιλιάδες τραυματίες, ζημιές στη μισή πόλη (video&φωτο)
Χάος από εκρήξεις στη Βηρυτό – Δεκάδες νεκροί, χιλιάδες τραυματίες, ζημιές στη μισή πόλη (video&φωτο)

Μεγάλη έκρηξη σημειώθηκε στο λιμάνι της Βηρυτού. Οι καπνοί έγιναν ορατοί από μεγάλη απόσταση ενώ ταρακουνήθηκε ολόκληρη πόλη.

«Έμοιαζε με Χιροσίμα», είπε κλαίγοντας ο κυβερνήτης

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ολόκληρος ο πλανήτης τις δραματικές εξελίξεις στον Λίβανο, μετά τις δύο τεράστιες εκρήξεις που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον δέκα ανθρώπους και άφησαν πίσω τους εκατοντάδες τραυματίες. Το μέγεθος της τραγωδίας είναι ανυπολόγιστο, με τον κυβερνήτη της Βηρυτού, Μαρουάν Αμπούντ, να μην μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά του, μιλώντας ενώπιον των δημοσιογράφων, ενώ αξιοσημείωτη είναι η δήλωσή του σύμφωνα με την οποία «αυτό που συνέβη είναι παρόμοιο με αυτό που έγινε στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι».

Ο Αμπούντ δήλωσε ότι έχει χαθεί η επικοινωνία με μια ομάδα πυροσβεστών που είχε σπεύσει στο σημείο της καταστροφής. «Μια ομάδα 10 ανθρώπων έφτασε στο σημείο. Αυτό που συνέβη είναι παρόμοιο με αυτό που έγινε στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Έφτασαν εκεί και εξαφανίστηκαν. Είναι εθνική καταστροφή για τον Λίβανο. Δεν ξέρουμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε αυτό», πρόσθεσε και κατέληξε: «Ευχόμαστε να βρεθεί ο υπεύθυνος».

Σοκάρουν τα βίντεο και οι εικόνες που έχουν κατακλύσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε στο λιμάνι της Βηρυτού στον Λίβανο από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, και σύμφωνα με μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας, υπάρχουν «δεκάδες τραυματίες». Λίγο νωρίτερα, το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι ακούστηκαν δύο εκρήξεις και πάνω από την πρωτεύουσα του Λιβάνου υψώνεται ένα πυκνό νέφος καπνού.

Οι ισχυρές εκρήξεις που συγκλόνισαν σήμερα το λιμάνι της Βηρυτού ενδέχεται να οφείλονται σε «εκρηκτικές ύλες» που είχαν κατασχεθεί και φυλάσσονταν «εδώ και χρόνια» σε μια αποθήκη, εκτιμά υψηλόβαθμο στέλεχος των υπηρεσιών ασφαλείας του Λιβάνου.

Οι καπνοί έγιναν ορατοί από μεγάλη απόσταση ενώ ταρακουνήθηκε ολόκληρη η πόλη. Η έκρηξη συντάραξε πολλές περιοχές της πρωτεύουσας, θρυμματίζοντας παράθυρα και πόρτες και τραυματίζοντας ανθρώπους, ενώ αυτοκίνητα εκτοξεύτηκαν σε ακτίνα 10χλμ.  Το υπουργείο Υγείας επιβεβαίωσε ότι υπάρχει «πολύ μεγάλος αριθμός τραυματιών» και εκτεταμένες υλικές ζημιές, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι LBC TV.

Σύμφωνα με το λιβανέζικο πρακτορείο ειδήσεων, όπως μεταδίδει το CNN, η έκρηξη έγινε σε αποθήκη με βαρελότα κοντά στο λιμάνι. Η ανταποκρίτρια του France 24 Leila Molana-Allen ανέφερε χαρακτηριστικά ότι όλα είναι «καλυμμένα με αίμα και σπασμένα γυαλιά».

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, υπάρχουν πολλοί τραυματίες και έχουν διαπιστωθεί εκτεταμένες ζημιές στο κέντρο της πρωτεύουσας του Λιβάνου, ενώ οι πληροφορίες κάνουν λόγο για δύο εκρήξεις με διαφορά 15 λεπτών. Τζάμια έσπασαν και έπεσαν ψευδοροφές σε πολλά κτίρια σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων από το σημείο της έκρηξης.

Η ισχυρή έκρηξη στην Βηρυτό έγινε αισθητή σε μεγάλο μέρος της πόλης, ενώ σύμφωνα με το sigmalive ακούστηκε μέχρι και την Κύπρο και προκάλεσε αναστάτωση.  Ορισμένοι τοπικοί τηλεοπτικοί σταθμοί ανέφεραν ότι η έκρηξη έγινε στο λιμάνι της Βηρυτού, ενώ μια πηγή ασφαλείας δήλωσε στο τοπικό κανάλι LBC ότι η έκρηξη οφείλεται σε πυρκαγιά σε αποθήκη που περιείχε πυροτεχνήματα.

Σύμφωνα με την Daily Mail, που επικαλείται λιβανέζικα μέσα, άνθρωποι βρίσκονται παγιδευμένοι κάτω από τα συντρίμμια και πολλοί έχουν τραυματιστεί.

Συγκαλείται το Ανώτατο Συμβούλιο Άμυνας

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν συγκάλεσε εκτάκτως το Ανώτατο Συμβούλιο Άμυνας, μετά τις βίαιες εκρήξεις που συγκλόνισαν το απόγευμα το λιμάνι της Βηρυτού.

Ο πρωθυπουργός Χασάν Ντιάμπ κήρυξε εθνικό πένθος για αύριο, στη μνήμη των θυμάτων της έκρηξης.

Μεταξύ των τραυματιών είναι και ο Ναζάρ Ναζαριάν, ο γενικός γραμματέας του κόμματος Καταέμπ, μετέδωσε το Al Arabiya. Σύμφωνα με άλλο, τοπικό μέσο ενημέρωσης, το Lebanon24, Ο Ναζαριάν έχει πέσει σε κώμα.

Χαρδαλιάς: Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνδράμει με όλα τα διαθέσιμα μέσα 

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνδράμει με όλα τα διαθέσιμα μέσα τις Αρχές του Λιβάνου για την αντιμετώπιση των συνεπειών της φονικής έκρηξης στη Βυρητό, τονίζει με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Στην ίδια ανάρτηση, ο κ. Χαρδαλιάς επισημαίνει πως «παρακολουθούμε την εξέλιξη και έχουμε ήδη επικοινωνήσει με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας εκφράζοντας την ετοιμότητά μας».

Κύπρος: Ετοιμότητα για όποια συνδρομή κριθεί απαραίτητη

Την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας για όποια συνδρομή κριθεί απαραίτητη, εξέφρασε η Κύπρος στην κυβέρνηση του Λιβάνου.

«Επικοινωνήσαμε ήδη με την Κυβέρνηση του Λιβάνου εκφράζοντας την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας για όποια συνδρομή κριθεί απαραίτητη» γράφει σε νεώτερη ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό, στο Twitter, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σημειώνεται ότι εκκωφαντικός θόρυβος αναστάτωσε πολλές περιοχές της Κύπρου, ο οποίος φέρεται να προήλθε από το ωστικό κύμα που προκάλεσε η ισχυρότατη έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού.

Σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, στα αγγλικά, ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης εύχεται ταχεία ανάρρωση των τραυματιών, ενώ εκφράζει την ετοιμότητα της κυπριακής κυβέρνησης να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια κριθεί απαραίτητη.

«Τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου προς την κυβέρνηση και τον λαό του Λιβάνου, ιδιαίτερα προς τις οικογένειες όλων αυτών που πέθαναν στις τραγικές εκρήξεις της Βηρυτού», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος και προσθέτει: «Ευχόμαστε και προσευχόμαστε για την ταχεία ανάρρωση των τραυματιών. Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε οποιαδήποτε βοήθεια κριθεί απαραίτητη».

Έτοιμο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να προσφέρει βοήθεια

Η διοίκηση Τραμπ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις μετά τις φονικές εκρήξεις που σημειώθηκαν στη Βηρυτό, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Κεϊλέι ΜακΕνάνι κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με τα αίτια της έκρηξης.

Την ίδια ώρα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ γνωστοποίησε ότι παρακολουθεί στενά τις αναφορές σχετικά με τις εκρήξεις στη Βηρυτό και βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα να προσφέρει «κάθε πιθανή βοήθεια», είπε ένας εκπρόσωπος τύπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχει πληροφορίες σχετικά με τα αίτια της έκρηξης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου που πρόσθεσε πως το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εργάζεται στενά με τις τοπικές αρχές για να καθορίσει εάν Αμερικανοί πολίτες έχουν επηρεαστεί από το περιστατικό.

Σαρλ Μισέλ: Η ΕΕ είναι έτοιμη να παρέχει βοήθεια και στήριξη στο Λίβανο

Τη συμπαράσταση της ΕΕ στους πολίτες του Λιβάνου εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Σε μήνυμά του στο Twitter, ο Σαρλ Μισέλ έγραψε: «Οι σκέψεις μου είναι στους πολίτες του Λιβάνου και στις οικογένειες των θυμάτων της τραγικής έκρηξης στη Βηρυτό» και τόνισε ότι «η ΕΕ είναι έτοιμη να παρέχει βοήθεια και στήριξη. Να είστε δυνατοί».

Η έκρηξη στη Βηρυτό σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης και οι μέχρι στιγμής οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 70 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες. Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που καταστράφηκαν κτίρια, ενώ ένα σύννεφο μαύρου και λευκού καπνού σκέπασε την πόλη.

Το Ισραήλ διαβεβαιώνει ότι δεν έχει καμία σχέση με τις εκρήξεις

Το Ισραήλ δεν έχει καμία σχέση με τις εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα στον Λίβανο, μετέδωσε η τηλεόραση του ισραηλινού κοινοβουλίου (Κνεσέτ).

Λίγο νωρίτερα, κυκλοφόρησαν φήμες περί πυραυλικής επίθεσης στο λιμάνι της Βηρυτού.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γκάμπι Ασκενάζι, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι N12, είπε ότι η έκρηξη πιθανότατα οφείλεται σε κάποιο ατύχημα που ξεκίνησε με την εκδήλωση κάποιας πυρκαγιάς.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...