Χάος από τον χιονιά σε όλη τη χώρα

ΠΟΛΙΚΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Στο έλεος της κακοκαιρίας βρίσκεται για έβδομη συνεχόμενη ημέρα η χώρα, με «χιονοστιβάδα» προβλημάτων σε ολόκληρη την επικράτεια.

Δραματική παραμένει η κατάσταση σε Εύβοια και Σποράδες ενώ ο χιονιάς προελαύνει από τη Μακεδονία μέχρι την Πελοπόννησο και από τη Λέσβο και από την Λέσβο μέχρι την Κρήτη.

Συνθήκες… Αλάσκας επικρατούν για πέμπτο 24ωρο στις παγωμένες Σποράδες, που έχουν κηρυχτεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Η Αλόννησος εξακολουθεί να βρίσκεται χωρίς νερό και ηλεκτρικό. Η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί σε όλο το οδικό δίκτυο ενώ γίνονται αγωνιώδεις προσπάθειες για τον απεγκλωβισμού δεκάδων οικογενειών από αγροικίες.

Ίδια είναι η εικόνα και στη Σκόπελο. Το νησί παραμένει θαμμένο στο χιόνι, που ξεπερνά το 1,5 μέτρο, και οι κάτοικοι έχουν αποκλειστεί στα σπίτια τους ενώ πολλά σημεία δεν έχουν ηλεκτροδότηση.

Στην Εύβοια παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται, τα προβλήματα σε κάποιες περιπτώσεις γίνονται αξεπέραστα. Συνεργεία με εκχιονιστικά μηχανήματα εργάζονται πυρετωδώς, ώστε να αποκατασταθεί μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου της Κύμης, που δοκιμάζεται περισσότερο.

Σοβαρό πρόβλημα, ωστόσο, υπάρχει στην κυκλοφορία στα ορεινά χωριά, αφού το χιόνι, μαζί με τη νέα χιονόπτωση, έχει αποκτήσει τρομακτικές διαστάσεις. Η σκεπή του κλειστού γυμναστηρίου της πόλης δεν άντεξε το βάρος του χιονιού και κατέρρευσε.

Με απόφασή του περιφερειάρχη Στερεάς, Κώστα Μπακογιάννη, σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τέθηκε και η δημοτική ενότητα Διρφύων.

Κλιμάκια της ΔΕΗ δίνουν μάχη με το χρόνο για την επαναφορά του ηλεκτρικού ρεύματος όπου υπάρχει βλάβη. Σε απόγνωση βρίσκονται πολλοί κτηνοτρόφοι αφού εξαιτίας των αποκλεισμένων δρόμων δεν έχουν πρόσβαση στους στάβλους με τα ζώα τους.

Eλικόπτερο του πολεμικού Ναυτικού μετέφερε 2 ασθενείς που είχαν αποκλεισθεί στην περιοχή της Κύμης στην Αθήνα, μετά από αίτημα του ενιαίου κέντρου συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ).

Οι ασθενείς μεταφέρθηκαν στο ελικοδρόμιο Κοτρωνίου Μαραθώνα της διοίκησης Ελικοπτέρων Ναυτικού, απ’ όπου παρελήφθησαν από το ΕΚΑΒ.

Πολικές θερμοκρασίες στη Βόρεια Ελλάδα

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι περιφέρειες του Έβρου και της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Έντονη ήταν η χιονόπτωση χθες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με το οδόστρωμα ακόμη και κεντρικών οδών, να έχει καλυφθεί από χιόνι.

Ο παγετός των τελευταίων 24ωρων είχε ως αποτέλεσμα να σπάσουν σωλήνες και να υπάρξουν προβλήματα στην υδροδότηση αλλά και στη θέρμανση νοικοκυριών που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.

Πολλά οχήματα του ΟΑΣΘ έμειναν ακινητοποιημένα λόγω προβλημάτων που δημιούργησε ο πάγος στους δρόμους. Σε ορισμένες γραμμές ήταν αδύνατη η πρόσβαση των λεωφορείων, ενώ αλλού παρατηρούνταν σημαντικές καθυστερήσεις. Τα λεωφορεία κινούνται στη συντριπτική τους πλειοψηφία με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» προβλήματα παρουσιάστηκαν στις πτήσεις από τις 11 το πρωί μέχρι τις 7 το βράδυ. Εξαιτίας της περιορισμένης ορατότητας από τη χιονόπτωση, ματαιώθηκαν όλες οι προγραμματισμένες προσγειώσεις αεροσκαφών.

Να κρατήσουν κλειστά τα εμπορικά καταστήματά τους σήμερα λόγω του χιονιά, πρότεινε στα μέλη του ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Νιφάδες χιονιού έπεφταν στην Ημαθία και στην Πιερία με τον υδράργυρο να «κολλάει» στους -6 και -7 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα.

Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες καταγράφηκαν στη δυτική Μακεδονία με -12 στη Φλώρινα, και -10 στην Καστοριά ενώ οι Σέρρες κηρύχθηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Στο Δήμο Σιντικής η θερμοκρασία κατρακύλησε στους -18 βαθμούς.

Στο καταφύγιο της οργάνωσης Αρκτούρος, στο Νυμφαίο Φλώρινας τα χιονιά και οι δριμύ ψύχος είχαν σαν αποτέλεσμα να χτυπήσει το βιολογικό ρολόι των αρκούδων που αποσύρθηκαν για ύπνο!

Πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού στη Λέσβο

Σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και σε δωμάτια ξενοδοχείων μεταφέρθηκαν 75 πρόσφυγες από τον θαμμένο στις λάσπες και τα χιόνια καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο.

Παράλληλα, το αρματαγωγό «Λέσβος» του Πολεμικού Ναυτικού απέπλευσε από το ναύσταθμο της Σαλαμίνας με προορισμό το νησί προκειμένου να φιλοξενήσει περίπου 500 πρόσφυγες, σε υλοποίηση της απόφασης του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα μετά την επικοινωνία του με τους υπουργούς Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα και Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο.

Στο αρματαγωγό φορτώθηκαν κρεβάτια, σόμπες και στρώματα για την υποδοχή και φιλοξενία των προσφύγων.

Στόχος είναι τις επόμενες ημέρες κανένας πρόσφυγας ή μετανάστης που καταγράφηκε και υπέβαλλε αίτημα ασύλου και περιμένει τη διεκπεραίωση του να μην μένει σε σκηνή.

Με τη βοήθεια της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ περίπου 130 ευπαθή άτομα, κυρίως οικογένειες με παιδιά, έγκυες γυναίκες, βρέφη κάτω των έξι μηνών, ασθενείς και ηλικιωμένοι, μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, θέλησε να μεταβεί αεροπορικώς στο νησί προκειμένου να κάνει αυτοψία στους προσφυγικούς καταυλισμούς αλλά δεν τα κατάφερε λόγω των κακών καιρικών συνθηκών στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης και επέστρεψε στην Αθήνα.

Πολλά είναι τα αποκλεισμένα χωριά στο νησί, ιδιαίτερα στο δυτικό και το βόρειο κομμάτι όπου το χιόνι πέφτει ασταμάτητα ξεπερνώντας το ένα μέτρο. Πολλές περιοχές ηλεκτροδοτούνται εκ περιτροπής προκειμένου να αποφευχθεί γενικό μπλακ άουτ.

Απαράδεκτη μεταχείριση αστέγων

Στο μεταξύ, αίσθηση προκαλεί η απαράδεκτη κίνηση δημοτικού υπαλλήλου στο χώρο φιλοξενίας αστέγων στην Πανόρμου, ο οποίος σύμφωνα με καταγγελίες έκλεισε τη δομή διώχνοντας όλους τους αστέγους.

Ο συνάδελφός του, που επρόκειτο να τον αντικαταστήσει,  αρρώστησε αλλά ο ίδιος αρνήθηκε να παραμείνει πέραν του ωραρίου του και κατέβασε ρολά χωρίς να ενημερώσει κανέναν. Μιάμιση ώρα αργότερα βρέθηκε αντικαταστάτης και η Λέσχη Φιλίας ξανάνοιξε ενώ ο δήμος Αθηναίων ανακοίνωσε έχει ξεκινήσει πειθαρχική έρευνα για το περιστατικό.

Την ίδια ώρα, γροθιά στο στομάχι αποτελεί η περίπτωση άστεγου συμπολίτη μας ο οποίος έβγαλε όλη τη νύχτα ξαπλωμένος πάνω στο χιόνι σε παραλία του Παλαιού Φαλήρου. Μοναδικά του εφόδια απέναντι στο τσουχτερό κρύο ήταν μια κουβέρτα, ένα κασκόλ, κι ένας σκούφος.

Η τραγική ειρωνεία είναι ότι πάνω στην κουβέρτα απεικονιζόταν σχέδιο από μια νύχτα ξαστεριάς με μισοφέγγαρο…

Λόγω του προβλέψεων της ΕΜΥ για συνέχιση των ακραίων φαινομένων, οι σταθμοί του μετρό Ομόνοια, Μοναστηράκι και Μεταξουργείο, θα παραμείνουν ανοικτοί για την φιλοξενία αστέγων όλο το 24ωρο, τουλάχιστον μέχρι και το βράδυ της Παρασκευής. Ανοικτές όλο το 24ωρο είναι και οι πέντε θερμαινόμενες αίθουσες του Δήμου της Αθήνας:

• Λέσχη Φιλίας Κολοκυνθούς, Αίμονος 9 και Άστρους , τηλ. 2105140877

• Λέσχη Φιλίας Κουκακίου (Δράκου 26-28) τηλ. 210 9232044

• Αίθουσα γυμναστηρίου ΟΠΑΝΔΑ, Παγκράτι (Φορμίωνος 12), τηλ. 210 7222590, 210 7216707

• Λέσχη Φιλίας (Πανόρμου και Βαθέoς) τηλ. 210- 6459890, 210 6451870

• Λέσχη Φιλίας πλ. Αμερικής (Τελέστου 4) τηλ. 210-8646481

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Έβρος και Ανατολική Μακεδονία

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχτεί με απόφαση του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Χρήστου Μέτιου οι δήμοι Καβάλας και Παγγαίου και ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, μετά το σχετικό αίτημα που υπέβαλαν οι κατά τόπους δήμαρχοι των περιοχών.

Η μεγάλης έντασης χιονόπτωση που επικρατεί τις τελευταίες ώρες στις περισσότερες περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ψυχρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή, έχουν ως αποτέλεσμα να είναι απροσπέλαστο το μεγαλύτερο μέρος του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου της ανατολικής Μακεδονίας.

Οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες ακόμα και στο κέντρο της Καβάλας, ενώ λόγω της μορφολογίας της πόλης περισσότεροι από το μισό πληθυσμό είναι αποκλεισμένοι από το μεσημέρι. Η έλλειψη αλατιού καθήλωσε όλα τα συνεργεία του δήμου Καβάλας και μόλις πριν μια ώρα μετά την προμήθεια αλατιού από την αντιπεριφέρεια ξεκίνησαν οι προσπάθειες διάνοιξης των βασικών οδικών αρτηριών και ρίψης αλατιού, ώστε να κρατηθεί ανοιχτός ο δρόμος που οδηγεί προς το Γενικό Νοσοκομείο και το ΕΚΑΒ.

Στην Περιφερική Ενότητα Δράμας υπήρχε επάρκεια αλατιού, αλλά η ισχυρή χιονόπτωση κατέστησε σχεδόν αδύνατη κάθε προσπάθεια να διατηρηθεί συνεχώς ανοιχτό εθνικό οδικό δίκτυο. Σε πολλές περιτπώσεις το χιόνι μέσα στο κέντρο της πόλης έχει ξεπεράσει τους τριάντα πόντους.

Το Τμήμα Τροχαίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας εξέδωσε απόφαση με την οποία απαγορεύει την κυκλοφορία των οχημάτων σε ένα μεγάλο μέρος του επαρχιακού οδικού δικτύου, ενώ απαγορεύεται και η κυκλοφορία όλων των φορτηγών αυτοκίνητων.

Από το μεσημέρι δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των υπεραστικών ΚΤΕΛ Καβάλας και Δράμας, ενώ κλειστό παραμένει και το αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος», καθώς δεν ήταν δυνατόν ολοκληρωθεί ο αποχιονισμός της πίστας.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ο Έβρος

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε απόψε ο Έβρος, εξαιρουμένων των δημοτικών ενοτήτων Αλεξανδρούπολης και Τραϊανούπολης, μετά την υποβολή σχετικού αιτήματος από την Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.).

Νυχθημερόν τα μηχανήματα των δήμων και της Π.Ε. καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να παραμείνει ανοιχτό το οδικό δίκτυο (επαρχιακό και εθνικό), ενώ στη διάρκεια της ημέρας στις προσπάθειες συνδράμει και ο στρατός. Η χιονοθύελλα που επικρατεί σε Ορεστιάδα και Διδυμότειχο και οι συνεχιζόμενες έντονες χιονοπτώσεις στη Σαμοθράκη, καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολο το έργο του αποχιονισμού, για τον οποίο η τοπική αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού έχει προχωρήσει στη μίσθωση σημαντικού αριθμού μηχανημάτων μετά των χειριστών τους.

Λόγω της έντασης και της διάρκειας των καιρικών φαινομένων και παρά τον έγκαιρο σχεδιασμό αντιμετώπισής τους, σε ένα νομό που οι χιονοπτώσεις και οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο, οι προϋπολογισμένες ποσότητες αλατιού έχουν εξαντληθεί, με τις ανάγκες νέου ανεφοδιασμού σε συνδυασμό και με την ενοικίαση των μηχανημάτων να προβληματίζουν ιδιαίτερα τις δημοτικές αρχές, δεδομένου ότι το κόστος τείνει να γίνει δυσβάσταχτο για τις οικονομικές τους δυνατότητες.

Στα όριά του βρίσκεται ο δημοτικός μηχανισμός πολιτικής προστασίας της Σαμοθράκης, σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού Θανάση Βίτσα. «Οι άνθρωποι αλλά και ο εξοπλισμός έχουν φτάσει στα όριά τους, οι προκαλούμενες δαπάνες από την κίνηση των μηχανημάτων ξεπερνούν κατά πολύ τις οικονομικές δυνατότητες του δήμου, η παροχή έκτακτης βοήθειας είναι επιτακτική.

Αν δεν μας δοθεί οικονομική βοήθεια για τη δυνατότητα έκτακτης πρόσληψης εργατών, χειριστών και την προμήθεια καυσίμων, ο μηχανισμός και το σχέδιό μας θα καταρρεύσει, καθώς η πρόβλεψη της μετεωρολογικής υπηρεσίας δίνει συνέχιση των καιρικών φαινομένων» εκτιμά ο δήμαρχος του ακριτικού νησιού.

Διαβάστε επίσης: Παγετός και πυκνές χιονοπτώσεις - Στα

Διαβάστε επίσης: Παγετός και πυκνές χιονοπτώσεις - Στα

Διαβάστε επίσης: Παγετός και πυκνές χιονοπτώσεις - Στα

 Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Έβρος και Ανατολική Μακεδονία

 Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Έβρος και Ανατολική Μακεδονία

 Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Έβρος και Ανατολική Μακεδονία

 Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Έβρος και Ανατολική Μακεδονία

 Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Έβρος και Ανατολική Μακεδονία

 

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...