«Χάσμα» κυβέρνησης και δανειστών στα Εργασιακά!

6.500 ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΧΗΡΕΙΑΣ ΚΟΥΡΕΜΕΝΕΣ 50%! 250.000 ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ  ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΣΕ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΕΦΤΑ!

Άσπρο με μαύρο, οι θέσεις κυβέρνησης και δανειστών στα Εργασιακά, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εργασίας Ανδρέα Νεφελούδη. Με τα κλιμάκια, της τρόικας να επιστρέφουν στις 14 Νοεμβρίου, τα εργασιακά θα είναι το επίκεντρο της διαπραγμάτευσης, με το ΔΝΤ, να φέρνει «τρελές» απαιτήσεις, στο τραπέζι. Ο κ. Νεφελούδης, επεσήμανε ότι συλλογικές συμβάσεις δεν υπάρχουν και, όσες υπάρχουν, έχουν λήξει και δεν εφαρμόζονται. Επίσης, επεσήμανε ότι υπάρχει μία πλήρη απορρύθμιση των σχέσεων εργασίας, με ενίσχυση της ευελιξίας.                           

Στην ελληνική αγορά εργασίας, όπως έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια ταιριάζουν χαρακτηρισμοί όπως , «Γαλέρα και μεσαίωνας» καθώς όπως είπε το στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, τα «οκτάωρα γίνονται τετράωρα ή δηλώνονται σαν τετράωρα, τεράστιο ποσοστό αδήλωτης, απλήρωτης, ανασφάλιστης εργασίας, αυτή είναι η κατάσταση σήμερα στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα».

Για την μέχρι τώρα πορεία της διαπραγμάτευσης επεσήμανε ότι οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και του ΔΝΤ, είναι «άσπρο μαύρο»!

Ένα από τα προβλήματα, που αυτό το διάσημα, ταλανίζει τους συνταξιούχους, είναι οι νέες συντάξεις χηρείας, για τις οποίες δεν καταβάλλεται ούτε ένα ευρώ!  Το πρόβλημα αφορά, αιτήσεις συντάξεων που έχουν υποβληθεί εντός του 2016 και για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί ακόμη η απαραίτητη εγκύκλιος για την καταβολή τους μετά τις περικοπές που έγιναν μέσα στο 2016.

Το κλίμα που δίνουν οι ίδιοι οι συνταξιούχοι, είναι ότι η κατάσταση τους έχει «φτάσει στα όριά» τους και μετά από  τις 11 περικοπές στις συντάξεις και τα επιδόματα που επιφέρει ο νόμος Κατρούγκαλου, τώρα πια δεν τους δίνουν ούτε την σύνταξή τους.

Περίπου 6.500 συντάξεις χηρείας είναι κουρεμένες στο 50% της σύνταξης του θανόντος, με αποτέλεσμα να προκύπτουν ποσά ακόμη και των 150 ευρώ!  Το ποσό της προσωρινής σύνταξης του άρθρου 29 του Ν. 4387/2016 κυμαίνεται από 384 ευρώ έως 768 ευρώ. Το ανώτατο και το κατώτατο ποσό προσωρινής σύνταξης ισχύει μόνο όταν χορηγείται πλήρης σύνταξη λόγω γήρατος ή αναπηρίας (με ποσοστό 80% και άνω). Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος δικαιούται μειωμένη σύνταξη, το ανώτατο και κατώτατο όριο μειώνονται ανάλογα, σύμφωνα με το ισχύον κατά περίπτωση και αιτία συνταξιοδότησης ποσοστό μείωσης.

Τα δύο μεγάλα παράπονα των νέων συνταξιούχων, είναι από την μία οι μεγάλες απώλειες έως και 53% ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης. Συγκεκριμένα,  με 4.500 ημέρες ασφάλισης στην 5η ασφαλιστική κλάση προκύπτει σύνταξη 270,81 ευρώ αντί 486,84 ευρώ (-44,37%). Συντάξεις που ήδη έχει αποφασιστεί πως θα είναι μειωμένες έως 30%, κάτι που ισχύει για όλες όσες καταβάλλονται μετά την ισχύ του νέου ασφαλιστικού νόμου.

Από την άλλη, οι καθυστερήσεις στην απονομή  τους σε εκκρεμότητα βρίσκονται, συνολικά, 245.000 συντάξεις (120.000 κύριες και 125.000 επικουρικές) ελλείψει κονδυλίων τουλάχιστον 1,4 δισ. ευρώ. Η καθυστέρηση στην έκδοση συντάξεων φθάνει και τα 3 χρόνια!

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...