Χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια για 10.000 νέους: Από τη Δευτέρα οι αιτήσεις – Προϋποθέσεις και δικαιολογητικά

Aπό τη Δευτέρα οι ενδιαφερόμενοι σε νέους 25 έως 39 ετών με μπορούν να απευθυνθούν στις τράπεζες και να υποβάλλουν αιτήσεις για στεγαστικό δάνειο με επιτόκιο στο 1/4 του κανονικού επιτοκίου για αγορά πρώτης κατοικίας.

Από το πρόγραμμα «Σπίτι μου» προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ θα ωφεληθούν σε πρώτη φάση 10.000 πολίτες. Αν εξαντληθεί ο προϋπολογισμός και υπάρχει ανταπόκριση σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών το πρόγραμμα θα επανέλθει καλύπτοντας περισσότερους ενδιαφερόμενους. Επίσης δρομολογείται πρόγραμμα Εξοικονομώ – ανακαινίζω για νέους με χρηματοδότηση έως 35.000 ευρώ προκειμένου να αξιοποιηθούν τα κλειστά λόγω παλαιότητας σπίτια.

Το πρόγραμμα αφορά σπίτια μέχρι 150 τ.μ. παλαιότητας 15 ετών, σημείωσε ο υπουργός εργασίας Κωστής Χατζηδάκης κατά την παρουσίαση του προγράμματος το πρωί προσθέτοντας «Το επιτόκιο θα είναι μηδενικό για πολύτεκνους και τρίτεκνους . Τα επιτόκια των τραπεζών έχουν κάποιες διαφορές αλλά δεν είναι μεγάλες.»

Επίσης θα πρέπει να έχουν άδεια κατασκευής ως το 2007. Το δάνειο καλύπτει το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου σε σχέση με τα στεγαστικά δάνεια των τραπεζών, που καλύπτουν συνήθως έως το 80%. Συνεπώς, η ιδιωτική συμμετοχή που πρέπει να συνεισφέρουν οι νέοι, μειώνεται στο 10% της αξίας του σπιτιού, αντί για 20%, που προβλέπεται στις συμβάσεις των τραπεζικών στεγαστικών δανείων.

Το ανώτατο ποσό δανειοδότησης ανέρχεται στις 150.000 ευρώ. Αν δηλαδή ένα σπίτι έχει εμπορική αξία 200.000 ευρώ το δάνειο θα είναι 150.000 ευρώ.

Όπως έχει ήδη αποσαφηνίσει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το όφελος για όσους ενταχθούν στο πρόγραμμα αυτό είναι ότι θα πληρώνουν δόση στεγαστικού δανείου η οποία θα είναι πολύ χαμηλότερη από το ενοίκιο που αντιστοιχεί στο σπίτι το οποίο επέλεξαν, καθώς το επιτόκιο θα αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο των εμπορικών επιτοκίων.

Υπενθυμίζεται ότι το δάνειο χρηματοδοτείται κατά 75% από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) και για το ποσοστό του δανείου που χρηματοδοτείται από τη ΔΥΠΑ δεν οφείλεται τόκος, ενώ το υπόλοιπο 25% χορηγείται από τις τράπεζες. Αυτό σημαίνει ότι τα 3/4 του δανείου χορηγούνται άτοκα, με αποτέλεσμα το τελικό επιτόκιο, που πληρώνει ο δανειολήπτης για το σύνολο του ποσού, να διαμορφώνεται στο ένα τέταρτο του κόστους που θα είχε ένα κανονικό στεγαστικό δάνειο.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν όλες οι συστημικές τράπεζες Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς. Συμμετέχουν και η Παγκρήτια, οι συνεταιριστικές τράπεζες Ηπείρου, Θεσσαλίας, Καρδίτσας, Χανίων και η Attica Bank.

Για να δείξει το όφελος που θα έχουν οι νέοι ο κ. Χατζηδάκης, έδωσε δύο παραδείγματα.

1.Για δάνειο 100.000 με αποπληρωμή 30 χρόνια

Εάν πάρω εμπορικό δάνειο ύψους 100.000 ευρώ για 30 χρόνια η μηνιαία δόση θα είναι 587 ευρώ διότι το επιτόκιο σε σχέση με το επιδοτούμενο πρόγραμμα είναι μεγαλύτερο. Με το πρόγραμμα Σπίτι μου η δόση πέφτει στα 342 ευρώ και αν μιλάμε για τρίτεκνους-πολύτεκνους τότε η δόση πέφτει στα 277 ευρώ. Όφελος 245 ευρώ τον μήνα και 2.935 ευρώ τον χρόνο. Εάν κάποιος είναι πολύτεκνος-τρίτεκνος έχει κέρδη 310 ευρώ τον μήνα και 3.717 ευρώ τον χρόνο

2.Για δάνεια 100.000 με αποπληρωμή για 20 χρόνια

Για 20 χρόνια με το κανονικό επιτόκιο της αγοράς η μηνιαία δόση είναι 705 ευρώ. Από αυτά πάμε στα 480 ευρώ με το πρόγραμμα Σπίτι μου και στα 416 ευρώ για τρίτεκνο-πολύτεκνο. Το όφελος είναι 225 ευρώ τον μήνα και 2.700 ευρώ τον χρόνο ενώ για τρίτεκνους-πολύτεκνους τα οφέλη είναι 289 ευρώ τον μήνα και 3.468 ευρώ τον χρόνο

«Δεν το λες και λίγο» σχολίασε ο υπουργός Εργασίας.

Ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνεται για τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους . Δηλαδή το τελικό επιτόκιο είναι euribor (τριμήνου) +1%, ενώ για τρίτεκνους και πολύτεκνους, καθώς και όσα ζευγάρια αποκτήσουν 3+ παιδιά κατά τη διάρκεια αποπληρωμής, το δάνειο θα μετατρέπεται σε άτοκο.

Τα διαθέσιμα σπίτια

πηγη tempo24



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...