Χαμός στην Ιταλία από το κόμμα του Μπερλουσκόνι

Χαμός στην Ιταλία από το κόμμα του Μπερλουσκόνι
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας, μετά την συμβολική μεν- αλλά όχι αμελητέα – απόφασης του μπερλουσκονικού κόμματος Λαός της Ελευθερίας να αποσύρει την στήριξή του από την κυβέρνηση τεχνοκρατών του Μάριο Μόντι και τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι να πλασάρεται εκ νέου στο προσκήνιο ως υποψήφιος πρωθυπουργός και σωτήρας της χώρας.

Ένα βήμα πιο κοντά στις πρόωρες εκλογές φαίνεται να έρχεται η Ιταλία, μετά την αποχώρηση του κόμματος του Μπερλουσκόνι, Λαός της Ελευθερίας (PDL), κατά την ψήφο εμπιστοσύνης στην Γερουσία για το πακέτο οικονομικών μέτρων. Το κόμμα απείχε και από χωριστή ψήφο εμπιστοσύνης στην κάτω βουλή, μετά την κριτική που ασκήθηκε στο Σίλβιο Μπερλουσκόνι από τον υπουργό Ανάπτυξης, Κ. Πασέρα, ο οποίος προειδοποίησε ότι τυχόν επιστροφή του Μπερλουσκόνι στην πολιτική θα έχει σοβαρές συνέπειες και θα πάει πίσω την χώρα.

Η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι επεβίωσε αλλά ο κίνδυνος πτώσης παραμένει καθώς αυξήθηκε η ένταση μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση τεχνοκρατών. Ο Λαός της Ελευθερίας υποστήριξε ότι η αποχώρηση του κόμματος ήταν μια ένδειξη απόρριψης προς τις οικονομικές πολιτικές που προωθούνται.

Μάλιστα ο γενικός γραμματέας του PDL και εκλεκτός του Σίλβιο, Αντζελίνο Αλφάνο, δήλωσε ότι πρόθεση του κόμματος δεν ήταν να ρίξει την κυβέρνηση και αν ήθελε να κάνει κάτι τέτοιο θα ψήφιζε κατά και στις δυο ψηφοφορίες. Ωστόσο πρόσθεσε με νόημα ότι το κόμμα θα αποφασίσει εντός των επόμενων ημερών αν κρίνεται αναγκαίο να πέσει η κυβέρνηση και να ανοίξει ο δρόμος για πρόωρες εκλογές.

Αυτή την ώρα ο Αλφάνο συναντάται με τον πρόεδρο της δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο ώστε να ξεκαθαριστεί αν η χθεσινή αποχώρηση ισούται με απόσυρση της στήριξης προς την κυβέρνηση Μόντι. Οι προθέσεις του Λαού της Ελευθερίας θα φανούν και σήμερα κατά την τελική ψηφοφορία στην βουλή.

Αν πέσει η κυβέρνηση θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, ενδεχομένως λίγες εβδομάδες πριν την προγραμματισμένη ημερομηνία, για τον Μάρτιο του 2013. Ωστόσο εφημερίδες επισημαίνουν ότι πρακτικά θα είναι δύσκολο να διεξαχθούν εντός του Φεβρουαρίου γενικές εκλογές.

Τις πρόωρες εκλογές θα πρέπει να προκηρύξει ο πρόεδρος της χώρας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει πει ότι δεν θα τις προκηρύξει αν δεν εγκριθεί το πακέτο των οικονομικών μεταρρυθμίσεων από την βουλή, ενώ δεν θεωρεί ότι η παρούσα πολιτική ένταση δικαιολογεί την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

O 76χρονος Μπερλουσκόνι άφησε να εννοηθεί ότι είναι έτοιμος να κατέβει ξανά για πρωθυπυοργός, σημειώνοντας ότι η κατάσταση στην Ιταλία ήταν πολύ χειρότερη από όταν αποχώρησε και ότι η χώρα βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου.
Η Stampa σχολιάζει πως ούτε λίγο ούτε πολύ με τις χθεσινές εξελίξεις ξεκίνησε η προεκλογική εκστρατεία και ότι από την στιγμή που ο Μπερλουσκόνι θα αποφάσιζε την επάνοδό του στον πολιτικό στίβο, αυτό θα σήμανε το τέλος για την κυβέρνηση Μόντι.

ΔΙΕΘΝΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...