Χαρίτσης: Έρχονται 2,5 δις ευρώ προσκλήσεις, για το 55% του ΕΣΠΑ

Αλέξης Χαρίτσης

Το προσφυγικό χρειάζεται αλληλεγγύη και ανθρωπισμό, τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης – «Ενισχύουμε θεσμικά και χρηματοδοτικά τους παραγωγικούς και ερευνητικούς φορείς»

Πάνω από 2,5 δις ευρώ, αντιστοιχούν στο 55% των δράσεων του ΕΣΠΑ που έχουν εξειδικευτεί και οι σχετικές προσκλήσεις θα εκδοθούν το επόμενο διάστημα, ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής στην «Πρώτη Συνάντηση των Fora των Επιμελητηρίων, των Πόλεων και των Πανεπιστημίων της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής-Ιονίου», μία διημερίδα που διεξάγεται στην Αρχαία Ολυμπία και διοργανώνεται από τα Επιμελητήρια Ηλείας, Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας. 

Αναφερόμενος στο αναπτυξιακό πλαίσιο και το νέο ΕΣΠΑ, παρουσίασε τη στρατηγική της κυβέρνησης για τη συντονισμένη ενεργοποίηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων  όπως:

-το νέο ΕΣΠΑ,

-ο Αναπτυξιακός Νόμος,

-το σχέδιο Γιούνκερ,

-τα νέα εργαλεία που σχεδιάζονται σε συνεργασία με διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.

Εργαλεία που έχουν σχεδιαστεί για να δώσουν μία σημαντική ώθηση στην ελληνική αγορά και να συμβάλουν στην δημιουργία της βάσης για την επανεκκίνηση της ελληνικής Οικονομίας και να αξιοποιηθεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο το θετικό «momentum» που διαμορφώνεται.

Παρουσιάζοντας τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για υφιστάμενες και νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα ενεργοποιηθούν εντός του 2016 περιέγραψε τις πηγές χρηματοδότησης για την ελληνική επιχειρηματικότητα. Αυτές είναι:

-το αναπτυξιακό Ταμείο Συμμετοχών (2016),

-το νέο Ταμείο Επιχειρηματικότητας (2016),

-το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» (2016),

-το νέο Ταμείο Υποδομών, διάδοχο σχήμα του JESSICA (2017) και

-το νέο Ταμείο Μικροπιστώσεων (2017).

Κατά την εισήγησή του, στο Συνέδριο, υπογράμμισε τη σημασία της πολιτικής συνοχής ως καταστατικής αρχής της  Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ανάγκη να προωθηθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο πολιτικές ανάπτυξης αντί της αδιέξοδης λιτότητας.

Η χώρα μας, έχει αναλάβει την προεδρία της EUSAIR από τον Ιούνιο του 2016 και αξιοποιεί τους πόρους που έχει στη διάθεσή της για την υλοποίηση της Στρατηγικής ΕUSAIR με στόχο τη συνεκτική ανάπτυξη στη Μακροπεριφέρεια.

Οι τέσσερις πυλώνες της Στρατηγικής

-καινοτόμος θαλάσσια ανάπτυξη (Blue Growth),

-συνδεσιμότητα των μεταφορικών και ενεργειακών υποδομών,

-εναλλακτικές και βιώσιμες μορφές τουρισμού και

-περιβάλλον – αντιστοιχούν σε προτεραιότητες και της ελληνικής κυβέρνησης.

 «Ενισχύουμε τόσο θεσμικά όσο και χρηματοδοτικά το ρόλο των επιμελητηρίων, της αυτοδιοίκησης, καθώς και των ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων, προκειμένου να ανταποκριθούν  σε πιο σύνθετους και απαιτητικούς ρόλους», επισήμανε ο  κ. Χαρίτσης. Αναφερόμενος στο μεγάλο θέμα του προσφυγικού, τόνισε ότι «παράλληλα με τις αναπτυξιακές προκλήσεις, οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε το προσφυγικό ζήτημα με όρους αλληλεγγύης και ανθρωπισμού, όπως άλλωστε επιτάσσουν οι ιδρυτικές αρχές της Ένωσης. Ειδάλλως, η ίδια η συνοχή της Ευρώπης τίθεται σε κίνδυνο».

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...