Χαρδαλιάς: Σαρωτικοί οι έλεγχοι από το Σάββατο– Διπλασιάζονται τα πρόστιμα.

Οι έλεγχοι για τις μη προβλεπόμενες μετακινήσεις πολιτών από αύριο, Σάββατο, και για τις επόμενες τρεις εβομάδες θα είναι σαρωτικοί σε όλη τη χώρα και τα πρόστιμα διπλάσια, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

Από αύριο αλλάζει ξανά η καθημερινότητά μας για τρεις βδομάδες, είπε, τονίζοντας πως είναι απαραίτητο να συγκρατήσουμε αυτό το σφοδρότερο δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε εκ νέου έκκληση για «λελογισμένη χρήση τής κατ’ εξαίρεση μετακίνησης» κι επισήμανε πως ειδικά τις βραδινές ώρες επιτρέπονται μόνον οι απολύτως απαραίτητες μετακινήσεις.

Όπως σημείωσε, καθ’ όλο το 24ωρο θα ισχύει περιορισμός της κυκλοφορίας, η οποία θα επιτρέπεται μόνο κατ’ εξαίρεση, κι αυτό για λόγους υγείας, εργασίας, μετάβασης σε σχολείο, μετάβασης σε εν λειτουργία κατάστημα, δημόσια Υπηρεσία ή Τράπεζα, για συνοδεία μαθητή, μετάβαση σε κηδεία, μετάβαση διαζευγμένων γονέων για επικοινωνία με τα παιδιά τους, σωματική άσκηση και συνοδεία κατοικιδίου. «Όσοι μετακινηθούν, θα πρέπει να φερθούν υπεύθυνα» ανέφερε ο υφυπουργός.

Για τη λειτουργία των Δημοτικών σχολείων, υπογράμμισε πως η Πολιτεία βρίσκεται σε εγρήγορση, παρακολουθεί στενά την κατάσταση. «Τα πρωτόκολλα στα σχολεία είναι πολύ αυστηρά, το ποσοστό των μονάδων και τάξεων που έκλεισαν είναι σταθερά κάτω από το 1%» επανέλαβε.

Ο υφυπουργός διευκρίνισε πως για τις μετακινήσεις εργαζομένων, απαραίτητο είναι το σχετικό έντυπο από το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ». Αν αυτό δεν μπορεί να εξασφαλιστεί, ισχύει και η βεβαίωση κυκλοφορίας εργαζομένου, που είναι διαθέσιμη στο forma.gov.gr

Για τους νεοσύλλεκτους, εξήγησε πως μπορούν να καταταγούν έχοντας το φύλλο πορείας τους, συνοδευόμενοι και απο τους δύο γονείς τους, οι οποίοι για την επιστροφή τους θα πρέει να προμηθευτούν σχετική βεβαίωση από τα Κέντρα Κατάταξης των νεοσυλλέκτων.

Ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε πως το κυνήγι και το ψάρεμα δεν εμπίπτουν στην κατ’ εξαίρεση μετακίνηση, άρα δεν επιτρέπονται πουθενά στη χώρα στο διάστημα των τριών αυτών εβδομάδων.

Σε άλλες αναφορές του, ο υφυπουργός προανήγγειλε εκτεταμένους ελέγχους με rapid tests σε όλες τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Όπως εξήγησε, θα γίνονται 25.000 έλεγχοι κάθε μήνα στις δομές αυτές.

Σχετικά με την επέτειο του Πολυτεχνείου, σημείωσε πως «το 2020 δεν γιορτάσαμε την 25η Μαρτίου, το Πάσχα, την 28η Οκτωβρίου, λόγω των ιδιαιτέρων συνθηκών της πανδημίας. Το ίδιο θα γίνει και με την επέτειο του Πολυτεχνείου. Οφείλουμε να σεβαστούμε όλοι την υγειονομική κατάσταση» τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Για τη σειμσόπληκτη Σάμο, τέλος, ανέφερε πως οι κάτοικοι εξαιρούνται από την υποχρέωση αποστολής SMS στον αριθμό 13033 ή συμπλήρωση της φόρμας μετακίνησης. Επιπλέον, λόγω των ειδικών συνθηκών, στο νησί θα λειτουργεί κανονικά το λιανεμπόριο και το χονδρεμπόριο, ωστόσο μόνο για τις επιχειρήσεις που σχετίζονται με τις επισκευές κατοικιών, επιχειρήσεων κι αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Πηγή: nafteboriki.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...