Χειροτονία Διακόνου στον Ι.Ν.Αγ.Δημητρίου Ναυπάκτου.

Λέξη μοναδική,βγαλμένη μέσα από την ψυχή : ΑΞΙΟΣ !!!!

 

Με την πρέπουσα Εκκλησιαστική τάξη και ευλάβεια,τελέστηκε το πρωί της Κυριακής 27.11.2016 στον Ι.Ν.Αγ.Δημητρίου Ναυπάκτου,ανήμερα της εορτής του Αγ.Δαμασκηνού του Στουδίτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Άρτης,η χειροτονία ενός νέου διακόνου της Μητροπόλεως μας του π.Νικοδήμου

Την χειροτονία τέλεσε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγ.Βλασίου κ.κ.Ιερόθεος,συμπαραστατούμενος από κληρικούς της Ιεράς μας Μητροπολιτικής περιφέρειας,συγγενών του νέου διακόνου και πλήθους ευλαβών πιστών της πόλης.

Ο νέος διάκονος π.Νικόδημος κατάγεται από την περιοχή του Αγ.Βλασίου,ζωντανό κομμάτι της Μητροπολιτικής μας περιφέρειας,πτυχιούχος της Γεωπονικής σχολής και ανήκει στο δυναμικό της Ι.Μ.Κοιμήσεως Θεοτόκου Αμπελακιωτίσσης.

“Τα όσα χρήσιμα έμαθε στην Γεωπονική σχολή” θα κληθεί να εφαρμόσει στην Ιερά Μονή όπου διακονεύει, ανέφερε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος,καλλιεργώντας τα χωράφια,αλλά να γίνει και ο ίδιος υπό του Θεού “Γεώργιο χωράφι”. μέσα στην καρδιά του οποίου ο Ουράνιος γεωργός θα σπέρνει τον σπόρο της Αληθείας,έτσι ώστε όταν έλθει ο κατάλληλος καιρός να σπέρνει και ο ίδιος στις καρδιές των ανθρώπων την Αλήθεια και τον ζήλο για τον Θεό.

Ο κ. Ιερόθεος στον Λόγον του επί της χειροτονίας του Νέου Διακόνου ανέφερε 

Έχεις δύο ιδιότητες.Μία ότι είσαι μοναχός της Ι.Μ.Αμπελακιωτίσσης και η άλλη αυτήν που θα λάβεις σήμερα με  την χειροτονία σου τον πρώτο βαθμό της Ιεροσύνης και θα γίνεις διάκονος του Θεού του Υψίστου.Υπάρχει σχέση μεταξύ των δύο αυτών ιδιοτήτων και χαρισμάτων.Και θα πρέπει να τα δούμε περισσότερο ως χαρίσματα.

Το πρώτον,ότι η μοναχική πολιτεία,είναι Αγγελική πολιτεία.Δηλαδή ο Μοναχός ζει ως Άγγελος Κυρίου και θα πρέπει να ζει αυτή την Αγγελική ζωή,προσευχόμενος διαρκώς και υμνώντας τον Τριαδικό Θεό και προσευχόμενος για όλο τον κόσμο.Και ο διάκονος είναι και εκείνος ένας Άγγελος Κυρίου που διακονεί και όπως λέει ο Απ.Παύλος,είναι λειτουργικά πνεύματα που αποστέλλονται για την διακονία των ανθρώπων.Είναι πνεύματα λειτουργικά που παρίστανται κάθε φορά στην Θεία Λειτουργία,διακονούν τον Ιερέα,τον Επίσκοπο όταν λειτουργούν.Δύο χαρίσματα τα οποία δίδονται από την Εκκλησία.

Μπορούμε να πούμε ότι είναι δύο Ιεροσύνες.Η πρώτη είναι η Βασιλική Ιεροσύνη,αυτό που ο Απ.Πέτρος λέγει “Βασίλειον Ιεράτευμα” και κάθε Χριστιανός με το Βάπτισμά του και το Χρίσμα συμμετέχει σ’αυτή την Βασιλική Ιεροσύνη,το Βασιλικό Ιεράτευμα και είναι και η Μυστηριακή Ιεροσύνη που δίνεται πάλι από το Άγιο Πνεύμα με τη χάρη του Αγ.Τριαδικού Θεού και ο άνθρωπος γίνεται διάκονος και Ιερεύς του Θεού του Υψίστου και Επίσκοπος.

Οπότε έχουμε δύο Ιεροσύνες,Την πνευματική και Μυστηριακή Ιεροσύνη.Η πρώτη Ιεροσύνη είναι η ιεροσύνη του Μελχισεδέκ,του Μωυσή που ανέβηκε πάνω στο όρος Σινά και είδε τη δόξα του Θεού και προσευχόταν για όλο τον λαό,Είναι η πνευματική ιεροσύνη των προφητών.

Η μυστηριακή ιεροσύνη,είναι αυτή που έδωσε ο Θεός στον Ααρών ο οποίος ήταν Ιερέας και τελούσε όλες της λειτουργικές ακολουθίες,σε αντίθεση με τον Μωυσή ο οποίος διεύθυνε το λαό.Επομένως,το “Βασίλειον ιεράτευμα” -η πνευματική ιεροσύνη- στην πραγματικότητα είναι η προσευχή υπέρ του εαυτού του και όλου του κόσμου.Και αυτό κρύβεται μέσα στον 50 ο ψαλμό του Δαυίδ “Θυσία του Θεού,πνεύμα συντετριμμένον,καρδίαν δε συντετριμμένη και τεταπεινομένην,ο Θεός ουκ εξουθενώσιν”.Αυτή είναι η πνευματική Ιεροσύνη.Προσφέρει κανείς θυσία στον Θεό,το πνεύμα το συντετριμμένο,το πνεύμα της μετανοίας,το πνεύμα της συντριβής με τη χάρη του Θεού,να αισθάνεται ο άνθρωπος ότι είναι αμαρτωλός και προσφέρει την μετάνοιά του στο Θεό.Και όταν η καρδιά είναι συντετριμμένη και τεταπεινομένη στο Θεό.τότε αυτή η θυσία προσφέρεται στο Θεό και λαμβάνει τη χάρη και την ευλογία του Θεού.

Η μυστηριακή Ιεροσύνη,είναι αυτή που δίδεται από την Εκκλησία και τελεί κανείς,το μυστήριον της Θείας Ευχαριστίας και όλα τ’ άλλα μυστήρια που συνδέονται με το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.Και τις δύο αυτές Ιεροσύνες προσέλαβε ο Χριστός και τα δίδει πλουσιοπάροχα μέσα στην Εκκλησία.Και οι μεν κληρικοί και λαϊκοί μετέχουν σ’ άυτή την πνευματική ιεροσύνη,προσεύχονται και μετανοούν υπέρ όλων,οι δε κληρικοί είναι αυτοί που τελούν τα Άγια μυστήρια.Και  μπορεί κανείς να πει μετά βεβαιότητος,ότι η βάση της Χριστιανικής Ιεροσύνης είναι η πνευματική Ιεροσύνη,”Το Βασίλειον Ιεράτευμα”.Δηλαδή,πρώτα κανείς προσφέρει την μετάνοιά του στο Θεό και αγιάζεται,.Πρώτα κανείς προσεύχεται για τον εαυτό του και για όλον τον κόσμο,Πρώτα κανείς τελεί το Θέλημα του Θεού και τις εντολές του και καθώς προετοιμάζεται εσωτερικά και ωριμάζει πνευματικά,τότε γίνεται και διάκονος ή Ιερέας ή Επίσκοπος του Θεού του Υψίστου.Λαμβάνει δηλαδή την μυστηριακή Ιεροσύνη που έχει έναν ορισμένο σκοπό.Ενώ η πνευματική ιεροσύνη ανάγεται στην αιωνιότητα.

Απευθυνόμενος ο κ. Ιερόθεος στον νέο διάκονο συνέχισε:Φέρεις το όνομα του Αγ.Νικοδήμου του Αγιορείτου,ο οποίος δεν ήταν διάκονος,δεν ήταν ιερεύς,ούτε Επίσκοπος.Ήταν ένας απλός μοναχός στο Άγιο Όρος.Και όμως,προσέφερε τόσα πολλά στην Εκκλησία κατά τον 18ο αιώνα,με την προσευχή του,τη διακονία του,με τις συμβουλές του.

Τα βιβλία τα οποία έγραψε,ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης,είναι μια ολόκληρη Θεολογική σχολή.Ασχολήθηκε με όλα τα θέματα που απασχολούν την Εκκλησία.

Και επιπλεόν σήμερα η Εκκλησία,εορτάζει την μνήμη του Αγ.Δαμασκηνού του Στουδίτου,ο οποίος διετέλεσε και εκοιμήθη ως Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Άρτης. Εργάστηκε περίπου για τρία χρόνια,ήρθε ως Μητροπολίτης στην  Ναύπακτο 3 χρόνια μετά την ναυμαχία της Ναυπάκτου,το 1574 και παρέμεινε μέχρι το 1577,οδηγώντας τον λαό αυτόν του Θεού.

Ένας περίφημος διδάσκαλος του γένους κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας,ένας λόγιος Ιεράρχης που ως υποδιάκονος στην Κωνσταντινούπολη έκανε κηρύγματα τα οποία αποτέλεσαν το υπέροχο βιβλίο με τίτλο “Οι Θησαυροί του Δαμασκηνού” που διάβαζαν οι περισσότεροι Χριστιανοί κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας και μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες20161127_090946

o
o

20161127_095052 20161127_095100 20161127_095215 20161127_095721 20161127_095809 20161127_100317 20161127_101831 20161127_102006 20161127_103603

 



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...