«Χοντραίνει» το παιχνίδι με το ασφαλιστικό!

ΜΕΤΡΑ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ, ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΧΕΙ «ΚΛΕΙΣΕΙ» ΛΕΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ          

ΕΓΓΡΑΦΟ ΝΤΑΙΣΕΛΜΠΛΟΥΜ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ!

ΕΤΣΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΝ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Αποκαλυπτικές για τη διαπραγμάτευση και το μέλλον των συντάξεων, είναι οι προτάσεις του Προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, που είδαν το φως της δημοσιότητας. Στο θέμα της δεύτερης αξιολόγησης,  ο Ολλανδός, αναφέρεται σε  «ευρύ φάσμα μέτρων», τα οποία πρέπει να υλοποιηθούν!  Στο πακέτο των μέτρων, οι δανειστές περιλαμβάνουν μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, το οποίο φαίνεται να έχει αποκτήσει προτεραιότητα και για τους Ευρωπαίους!

Η αναφορά και μάλιστα σε πρώτο πλάνο,  των μέτρων στη κοινωνική ασφάλιση, γεννά καυτά ερωτήματα, όπως το τι εννοεί ο κ. Ντάισελμπλουμ; Αναφέρεται στην χρηματοδότηση του επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κάτι που συζητείται και στα δημοσιονομικά ή μπήκε και η Ευρώπη στο πλευρό του ΔΝΤ και ζητά νέες περικοπές συντάξεων; Μία τέτοια εξέλιξη θα έριχνε «σκιά» στην διαπραγμάτευση, που θα καθυστερούσε αρκετά από το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης, έως το τέλος Νοεμβρίου που έδωσε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης. Επίσης έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την τοποθέτηση του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου, που έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι το κεφάλαιο «Ασφαλιστικό» έχει κλείσει στην πρώτη αξιολόγηση και δεν ξανανοίγει.

Το Ασφαλιστικό έχει κλείσει, απαντά στους δανειστές, ο Γ. Κατρούγκαλος

Δεν υπάρχει θέμα αλλαγών στο ασφαλιστικό επανέλαβε  ο  υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά την συνάντηση του  είχε με το οικονομικό επιτελείο, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Χουλιαράκη, στο υπουργείο Οικονομικών.  Οι δανειστές, για ακόμα μία φορά προσπάθησαν να βάλουν στο τραπέζι το θέμα των συντάξεων, και η κυβέρνηση, μέσω του αρμόδιου υπουργού, το έβγαλε.

Η εκτίμηση, από κύκλους του υπουργείου, είναι ότι υπήρξε μεταφραστικό λάθος στο έγγραφο του κ. Ντάισελμπλουμ με το οποίο ενημέρωνε το ολλανδικό Κοινοβούλιο για το Eurogroup. Η πρώτη μετάφραση έδινε το νόημα ότι η νέα  μείωση των συντάξεων θα ήταν ένα από τα βασικά θέματα της διαπραγμάτευσης, αλλά στην συνέχεια, διαπιστώθηκε ότι δεν αφορά μείωση των συντάξεων αλλά στο θέμα της γενικότερης πολιτικής κοινωνικών παροχών.

«Το ασφαλιστικό έχει κλείσει με την πρώτη αξιολόγηση», ξεκαθάρισε ο υπουργός, για να ξεκαθαρίσει ότι, «στην ατζέντα ελέγχεται απλώς η πορεία εφαρμογής και κυρίως η υλοποίηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Σε αυτά τα θέματα όντως υπάρχουν milestones που σχετίζονται με την έκδοση υπουργικών αποφάσεων και την έκδοση εγκυκλίων και όχι με το ξανάνοιγμα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης».

Σχετικά με το  Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, τόνισε ότι είναι «επίδομα ειδικού σκοπού και αυτό δεν υπάρχει κανένας λόγος να παραμείνει».

Το Eurogroup, μετά τις συντάξεις, δίνει προτεραιότητα στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, που είναι και ο πιο καυτός φάκελος της διαπραγμάτευσης. Επίσης αναφορά γίνεται σε μέτρα στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, τις τράπεζες, την ενέργεια, τη δημόσια διοίκηση και τα δημοσιονομικά.

Στο τελευταίο, περιλαμβάνονται παρεμβάσεις στον προϋπολογισμό, την κατάθεση του μεσοπρόθεσμου, που περιλαμβάνει και τους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα και για τα έτη μετά το 2018. Από την κυβέρνηση φαίνεται πως η μείωση των στόχων, από το 3,5% κάθε έτος, στα επίπεδα του 2% και 2,5% αποτελεί προτεραιότητα.

Κόβουν μέρες από την αξιολόγηση!

Στενεύουντ α περιθώρια για ολοκλήρωση της αξιολόγησης, πριν από το τελευταίο Eurogroup  του έτους την 5η Δεκεμβρίου. Στο έγγραφο του Γερούν Ντάισελμπλουμ, σχετικά με την  ατζέντα του Eurogroup στις 7 Νοεμβρίου, αναφέρεται ότι η δεύτερη αποστολή των κλιμακίων των δανειστών, στην Αθήνα, θα διαρκέσει μόνο μία εβδομάδα.

Οι δανειστές, επιστρέφουν στις 14 Νοεμβρίου, για να φύγουν και πάλι στις 21 του ίδιου μήνα! Αυτό σημαίνει ότι τα περιθώρια για συμφωνία πριν αποχωρήσουν και πάλι οι δανειστές  για τις χώρες τους, είναι ασφυκτικά. Για παράδειγμα, στις 24 Νοεμβρίου είναι αργία για το ΔΝΤ, αφού στις ΗΠΑ γιορτάζουν την ημέρα των Ευχαριστιών. 

Όμως με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, αυτή η αξιολόγηση θα κλείσει, καθώς η ελληνική πλευρά, έχει να κερδίσει πολλά από την επιτυχή ολοκλήρωσή της, όπως ότι έρχεται πιο κοντά στην συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ότι συντηρεί την εικόνα σταθερότητας, προς τις αγορές και φυσικά, αποτελεί και προυπόθεση για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Για το τελευταίο, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ήδη το έχει βάλει στην ατζέντα συζητήσεων στο Eurogroup, που φαίνεται έτοιμο να κάνει πράξη τη συμφωνία του Μαΐου και να ανακοινώσει επιτέλους, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Στο έγγραφο γίνεται αναφορά στην επέκταση των ωριμάνσεων, των ελληνικών πληρωμών και τη μείωση του κινδύνου επιτοκίου. Αν και δεν ακούγονται τόσο «καθαρά και ξάστερα», όσο ένα «κούρεμα», μπορούν να σημαίνουν μεγάλη μείωση στην υποχρέωση πληρωμής δόσεων από την Ελλάδα για το χρέος. Χρήματα τα οποία απελευθερώνονται και μπορεί να πέσουν στην αγορά.

Στο κείμενο αναφέρεται ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίηση της ελάφρυνσης χρέους με βραχυπρόθεσμα μέτρα, όπως η αναδιαμόρφωση των λήξεων του υπολοίπου των δανείων του EFSF και τον περιορισμό του κινδύνου επιτοκίου κ.τ.λ. Τα μέτρα αυτά, επεξεργάζεται από το καλοκαίρι, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM).

Πως θα μειωθεί το χρέος: Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα

Οι Ευρωπαίοι, έχουν βάλει «φρένο» σε κάθε προσπάθεια άμεσης μείωση του χρέους με «κούρεμα», αλλά στο παιχνίδι έχουν μπει οι έμμεσοι τρόποι, που αν αξιοποιηθούν σωστά, μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικοί.

Στα μέτρα που σχεδιάζουν να παρουσιάσουν οι Ευρωπαίοι, περιλαμβάνονται,  η εξομάλυνση του προφίλ των αποπληρωμών. Τώρα, η μέση διάρκεια αποπληρωμής είναι σήμερα τα 28 χρόνια. «Μπορούμε να την αυξήσουμε στα 32,5 χρόνια, για να προσαρμόσουμε τις αποπληρωμές και να αποφύγουμε κάποιες μεγάλες αυξήσεις στο προφίλ των αποπληρωμών», τονίζεται.

Ήδη έχει γίνει γνωστό, ότι υπάρχουν προχωρημένες συζητήσεις των ελληνικών τραπεζών, με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) και τον  ESM για την ανταλλαγή παλαιών τίτλων, με νέο που θα εκδώσει o Μηχανισμός με ευνοϊκότερο επιτόκιο. Αυτή η αλλαγή, μπορεί να φτάσει στα επίπεδα των 25 δις ευρώ.

Η άλλη μεγάλη παρέμβαση, είναι προστασία των επιτοκίων, από μία απότομη άνοδο, που θα αύξανε το χρέος! Σε αυτό το πλαίσιο, οι Ευρωπαίοι, έχουν κάνει γνωστό, ότι  εξετάζουν μέτρα για να μειωθεί σημαντικά ο κίνδυνος από τα επιτόκια, με «κλείδωμα» τους.

Τέλος, στο τραπέζι μπαίνει το «χάρισμα» των προστίμων στα επιτόκια. Συγκεκριμένα, της  αύξησης των επιτοκίων το 2017, για ένα μέρος του ελληνικού χρέους όπου θα είχε πέναλτι επιτοκίου που θα έπρεπε να πληρώσουμε, για τα ομόλογα του 2013.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...