Χρειάζεστε το ΔΝΤ για να κλείσει η αξιολόγηση, λένε οι Ευρωπαίοι!

 Οι εκλογές του 2017 στην Ευρώπη, κάνουν δύσκολη την αποχώρηση του Ταμείου από το πρόγραμμα.

Απαραίτητο το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, για το κλείσει η β’ αξιολόγηση προειδοποιούν  από την Ευρώπη! Στην τελευταία στροφή, πριν από το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, οι Βρυξέλλες  θέλουν έναν συμβιβασμό ανάμεσα στα δύο άκρα της διαπραγμάτευσης, το Βερολίνο και το Ταμείο.

Αλλιώς θα είναι δύσκολο να επιστρέψουν τα κλιμάκια των δανειστών στην Αθήνα.

  Στο βασικό σενάριο που ακολουθεί η Ευρώπη, μετά το Eurogroup του Ιανουαρίου, η τρόικα επιστρέφει, η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και η αξιολόγηση κλείνει (με τη συμμετοχή του ΔΝΤ), ως το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

 Το ορόσημο δεν είναι τυχαίο, καθώς είναι το τελευταίο προγραμματισμένο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης,  πριν τις ολλανδικές εκλογές (15 Μαρτίου). Όπως τόνισαν πηγές της ευρωζώνης στο ΑΠΕ,  αυτός είναι ο πιο σύντομος τρόπος για να κλείσει η αξιολόγηση.

 Οι ίδια πηγές, τόνισαν ότι η μη συμμετοχή του ΔΝΤ, προϋποθέτει ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα νέο πρόγραμμα, κάτι το οποίο είναι δύσκολο και η διαπραγμάτευση, μπορεί να φτάσει μέχρι και τα τέλη του 2017!

 Αυτό γιατί ακόμα και αν ήταν πρόθυμοι οι δανειστές για κάτι τέτοιο, θα έπρεπε να εγκριθεί από τα εθνικά Κοινοβούλια της ευρωζώνης και το 2017, είναι χρονιά εκλογών σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία, με την τελευταία να εκλογική διαδικασία να ξεκινά προς το τέλος Σεπτεμβρίου. Οπότε μία νέα συμφωνία θα χρειαζόταν να καθυστερήσει μέχρι τότε.

 Δεδομένου ότι όσο καθυστερούν τα μέτρα, τόσο αυξάνονται οι ανάγκες και απαιτούνται ακόμα μεγαλύτερες θυσίες, οι ίδιες πηγές σημείωναν πως αυτά που ακούγονται πως αν φύγει το ΔΝΤ από το πρόγραμμα η αλλαγή θα ήταν μία απλή τροποποίηση του υπάρχοντος προγράμματος, αυτό «δεν είναι ρεαλιστικό», τόνισαν.

 Σε αυτή την γραμμή ήταν και η δήλωση του εκπροσώπου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), ο οποίος  δήλωσε ότι «ο ESM συνεχίζει να εργάζεται σκληρά ούτως ώστε το ΔΝΤ να παραμείνει δεσμευμένο στο ελληνικό πρόγραμμα και να συνεχίσει να εργάζεται με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...