Χρηματιστήριο Αθηνών: Νευρικότητα στην αγορά – Ποιες μετοχές ξεχωρίζουν

Ο Γενικός Δείκτης ακολουθεί τη μεταβλητότητα των διεθνών αγορών – Μικρές διακυμάνσεις στις τράπεζες, μικτά πρόσημα στα blue chips

xrimatistirio_2

Έντονη μεταβλητότητα καταγράφεται την Τετάρτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προχωρούν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις, εν μέσω της γενικευμένης ανησυχίας για το χρηματοπιστωτικό σύστημα στις ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή, η προσοχή στρέφεται τόσο στα επιτόκια της Ευρωζώνης, όσο και στα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει πτώση κατά 0,32% και διαμορφώνεται στις 1.070,91 μονάδες, χάνοντας τρεις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.074,07 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε οκτώ μονάδες (από 1.070,08 έως 1.078,96 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 17,1 εκατ. ευρώ.

Ο τραπεζικός κλάδος δέχεται ήπιου εύρους ρευστοποιήσεις, αναδιπλούμενος στο -0,84% και τις 826 μονάδες. Παρ’ όλα αυτά, από τις αρχές του έτους εξακολουθεί να μετράει κέρδη της τάξης του 30%.

Η μετοχή της Alpha Bank, μετά τη δημοσιοποίηση των εταιρικών αποτελεσμάτων, υποχωρεί στο -2,5% και το 1,22 ευρώ. Κατά 1% μειώνεται και η μετοχή της Πειραιώς, η οποία διαπραγματεύεται στα 2,06 ευρώ. Από εκεί και πέρα, Eurobank και Εθνική Τράπεζα εμφανίζουν οριακές μεταβολές, παραμένοντας στο 1,35% και στα 4,83 ευρώ, αντίστοιχα. Πιο αναλυτικά:

Alpha Bank -2,54% 1,229 ευρώ

Eurobank 0% 1,3545 ευρώ
Εθνική Τράπεζα -0,25% 4,835 ευρώ
Πειραιώς -1% 2,069 ευρώ

Η Λεωφόρος Αθηνών, μετά την ανοδική αντίδραση της Τρίτης (+2,3%), με την οποία κάλυψε ένα μέρος της πρόσφατης διόρθωσης, παρουσιάζει σημάδια νευρικότητας και έντονης μεταβλητότητας.

Κι αυτό, φυσικά, συνδέεται με το κλίμα στις διεθνείς αγορές, οι οποίες αφενός επηρεάζονται αρνητικά από τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ, αφετέρου στρέφουν το βλέμμα στην αυριανή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Οι νομισματικές αρχές, όπως όλα δείχνουν, θα αυξήσουν τα επιτόκια κατά ακόμη 50 μονάδες βάσης, σε μια προσπάθεια αναχαίτισης του επίμονου πληθωρισμού, ο οποίος εξακολουθεί να ταλανίζει την ευρωπαϊκή οικονομία.

Ωστόσο, η τραπεζική αναστάτωση, με αφορμή την περίπτωση της Silicon Valley Bank, και ο μόνιμος «βραχνάς» της ευάλωτης Credit Suisse ενδέχεται να δημιουργήσουν δεύτερες σκέψεις στην Φρανκφούρτη ως προς το τελικό ύψος των επιτοκίων.

Έτσι, δεν αποκλείεται τους επόμενους μήνες να ακολουθήσουν ηπιότερες αυξήσεις επιτοκίων, προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο το χρηματοπιστωτικό σύστημα και να μην προκληθεί ένα ντόμινο τραπεζικών καταρρεύσεων.

Όλα τα παραπάνω, εύλογα, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις διακυμάνσεις του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το οποίο εξακολουθεί να επηρεάζεται από τις διεθνείς εξελίξεις. Εξάλλου, ένας από τους βασικούς κινδύνους της ελληνικής αγοράς -μαζί με την πολιτική αβεβαιότητα και τον σκόπελο των εκλογών- συνίσταται στη διάθεση και την πορεία των ξένων χρηματιστηρίων.

Η προσοχή των ειδικών εστιάζει και στα εταιρικά αποτελέσματα, με τις Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank να ανακοινώνουν ικανοποιητικά οικονομικά μεγέθη για το 2022 (ιδίως η πρώτη), επιβεβαιώνοντας την ανθεκτικότητα των επιδόσεών τους. Μετά το τέλος της συνεδρίασης αναμένονται και τα στοιχεία των ΟΠΑΠ – Aegean.

πηγη protothema.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...