Χριστοδουλίδης: Το Εθνικό Συμβούλιο ευχαριστεί Αθήνα και Κοτζιά για τη στήριξη

Χριστοδουλίδης

Σύσταση Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας πρότεινε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος

Τις ευχαριστίες των μελών του Εθνικού Συμβουλίου προς την ελληνική κυβέρνηση και τον Έλληνα ΥΠΕΞ για τη στήριξη που προσέφεραν στο Κραν Μοντάνα, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, μετά το τέλος της σημερινής συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, στην παρουσία του Νίκου Κοτζιά.

Αυτό είναι το κύριο μήνυμα της σημερινής συνάντησης, είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, σε συνέχεια της ενημέρωσης του Έλληνα ΥΠΕΞ προς τα μέλη του Εθνικού για όλα όσα έγιναν στην Ελβετία. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε επίσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία 20 λεπτών με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, την οποία ενημέρωσε λεπτομερώς για όλα όσα έγιναν στο Κραν Μοντάνα και πώς βλέπουμε τη συνέχεια της προσπάθειας και, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τις διεργασίες σε σχέση με τα ευρωτουρκικά. Οι επικοινωνίες με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προέδρους των θεσμικών οργάνων θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Εκπρόσωπος είπε ότι είναι έτοιμοι για επανέναρξη των συνομιλιών όταν δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα οδηγήσουν σε ένα θετικό αποτέλεσμα. «Δεν οδηγηθήκαμε σε θετικό αποτέλεσμα στο Κραν Μοντάνα για έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο. Η στάση της Τουρκίας στο κεφάλαιο της ασφάλειας και εγγυήσεων, που δεν είχε απολύτως καμιά σχέση με το πλαίσιο που έθεσε ο ΓΓ στο συγκεκριμένο θέμα». Η Τουρκία θα πρέπει να κάνει κινήσεις στο Κυπριακό για να δοθεί ώθηση και στην ευρωπαϊκή της πορεία, συμπλήρωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, όπως αναφέρει το mignatiou.com.

Όσον αφορά την νέα NAVTEX από την Τουρκία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος έκανε λόγο για προσφιλή τακτική της Άγκυρας από το 2011, που ξεκίνησαν οι δραστηριότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της ΑΟΖ της και η κυβέρνηση έχει προβεί «σε έκδοση οδηγίας που ακυρώνει αυτό που η Τουρκία επιχείρησε να κάνει και έχουμε προβεί σε ενέργεια σε διπλωματικό επίπεδο».

“Οι ενεργειακοί σχεδιασμοί στο τεμάχιο 11 συνεχίζονται χωρίς πρόβλημα”

Οι ενεργειακοί σχεδιασμοί στο τεμάχιο 11, στην κυπριακή ΑΟΖ συνεχίζονται χωρίς κανένα πρόβλημα, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας παράλληλα ότι η προσέγγιση της Κυπριακής Δημοκρατίας συνοψίζεται στη σοβαρότητα, ψυχραιμία και λίγα λόγια. Ο κ. Χριστοδουλίδης απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά από τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο. Σε ερώτηση για τη νέα Navtex της Τουρκίας που επηρεάζει και την κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «είναι η προσφιλής τακτική της Άγκυρας όπως τη βιώνουμε εδώ και πολλά χρόνια, αν θυμάμαι καλά από το 2011 που ξεκίνησαν, αν θέλετε, πιο συγκεκριμένα οι δραστηριότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της ΑΟΖ». Πρόσθεσε ότι «αμέσως μετά την έκδοση της οδηγίας προς ναυτιλλομένους έχουμε προχωρήσει στην έκδοση οδηγίας που ακυρώνουμε αυτό που επιχείρησε η Τουρκία να κάνει, την ίδια στιγμή έχουμε ήδη προβεί σε ενέργειες σε διπλωματικό επίπεδο». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου ανέφερε ακόμη ότι «συνεχίζουμε να έχουμε την ίδια προσέγγιση. Δεν θα κάνουμε, αν θέλετε, τη χάρη στην Τουρκία να δημιουργήσουμε σε ένα δημόσιο επίπεδο μια κρίση στη Ανατολική Μεσόγειο, κάτι που δεν υφίσταται». «Μπορώ να σας πω ότι οι ενεργειακοί μας σχεδιασμοί και συγκεκριμένα στο τεμάχιο 11 συνεχίζονται χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα και η δική μας προσέγγιση συνοψίζεται στην σοβαρότητα, ψυχραιμία και λίγα λόγια», είπε.

Πηγή: Οι ενεργειακοί σχεδιασμοί στο τεμάχιο 11 συνεχίζονται χωρίς πρόβλημα, είπε ο Χριστοδουλίδης

Οι ενεργειακοί σχεδιασμοί στο τεμάχιο 11, στην κυπριακή ΑΟΖ συνεχίζονται χωρίς κανένα πρόβλημα, δήλωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας παράλληλα ότι η προσέγγιση της Κυπριακής Δημοκρατίας συνοψίζεται στη σοβαρότητα, ψυχραιμία και λίγα λόγια. Ο κ. Χριστοδουλίδης απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά από τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο. Σε ερώτηση για τη νέα Navtex της Τουρκίας που επηρεάζει και την κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «είναι η προσφιλής τακτική της Άγκυρας όπως τη βιώνουμε εδώ και πολλά χρόνια, αν θυμάμαι καλά από το 2011 που ξεκίνησαν, αν θέλετε, πιο συγκεκριμένα οι δραστηριότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της ΑΟΖ». Πρόσθεσε ότι «αμέσως μετά την έκδοση της οδηγίας προς ναυτιλλομένους έχουμε προχωρήσει στην έκδοση οδηγίας που ακυρώνουμε αυτό που επιχείρησε η Τουρκία να κάνει, την ίδια στιγμή έχουμε ήδη προβεί σε ενέργειες σε διπλωματικό επίπεδο».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου ανέφερε ακόμη ότι «συνεχίζουμε να έχουμε την ίδια προσέγγιση. Δεν θα κάνουμε, αν θέλετε, τη χάρη στην Τουρκία να δημιουργήσουμε σε ένα δημόσιο επίπεδο μια κρίση στη Ανατολική Μεσόγειο, κάτι που δεν υφίσταται». «Μπορώ να σας πω ότι οι ενεργειακοί μας σχεδιασμοί και συγκεκριμένα στο τεμάχιο 11 συνεχίζονται χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα και η δική μας προσέγγιση συνοψίζεται στην σοβαρότητα, ψυχραιμία και λίγα λόγια», είπε.

Σύσταση Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, κατά τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, παρουσία του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά εισηγήθηκε τη σύσταση ενός Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας πάνω στα σημαντικά ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, της άμυνας και της ενέργειας. Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Παπαδόπουλος ευχαρίστησε αρχικά την ελληνική Κυβέρνηση και κυρίως για τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά για τη στήριξη στις προσπάθειες λύσης, αλλά ιδιαίτερα για τη στάση αρχών που τήρησαν στις διαπραγματεύσεις στον Κραν Μοντάνα. Όπως σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος, κατά τις διαπραγματεύσεις η ελληνική πλευρά για ακόμα μια φορά επανέλαβε τη θέση για μηδέν εγγυήσεις και μηδέν στρατό, η οποία αποτελεί πλέον εθνική γραμμή τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, εξέλιξη που οφείλεται στην ελληνική κυβέρνηση και κυρίως στον Νίκο Κοτζιά. «Η δική μας προσέγγιση σήμερα ήταν πως πρέπει να επικεντρωθούμε στη διαχείριση της επόμενης μέρας, καθώς είναι πλέον βέβαιο ότι η Τουρκία θα κλιμακώσει την ένταση, θα προχωρήσει με τις δικές της μεθοδεύσεις σε μια προσπάθεια αναβάθμισης του ψευδοκράτους αλλά και υποβάθμισης της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε.

Παράλληλα, τόνισε πως οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να προχωρήσουν και πως η συνεργασία με την Ελλάδα πρέπει να συνεχιστεί και να αναβαθμιστεί έτσι ώστε να μπορέσουμε να διαφυλάξουμε τα εθνικά μας συμφέροντα. «Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εμείς σήμερα έχουμε εισηγηθεί τη σύσταση ενός Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας, το οποίο θα έχει ως καθήκον τη συνεργασία σε σημαντικά θέματα και ζητήματα που αφορούν τις δύο χώρες έτσι ώστε να θεσμοθετηθεί μια συνεργασία στα κεφάλαια της εξωτερικής πολιτικής, της άμυνας και ιδιαίτερα της ενέργειας, με ειδικές ομάδες εργασίας που θα συναντιόνται σε τακτά χρονικά διαστήματα, θα ανταλλάσσουν απόψεις και θα παίρνουν αποφάσεις», είπε, σημειώνοντας πως αυτή η πρακτική συνηθίζεται στην ΕΕ. Όπως διευκρίνισε, τέτοια συμβούλια υπάρχουν μεταξύ των Κυβερνήσεων της Ελλάδας, του Ισραήλ, της Σερβίας και της Βουλγαρίας. «Ήρθε η στιγμή να δημιουργηθεί ένα τέτοιο συμβούλιο που θα έχει ως στόχο τη συνέχιση της αγαστής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας», πρόσθεσε, σύμφωνα με το mignatiou.com.

Κληθείς να εκτιμήσει κατά πόσον μια ενδεχόμενη ελληνική παρουσία στην κυπριακή ΑΟΖ θα μπορούσε να θωρακίσει περισσότερο την Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι υπάρχει περιθώριο συνεργασίας και στον ενεργειακό τομέα με την Ελλάδα, ενώ επεσήμανε πως ο αγωγός EastMed είναι έργο που προωθείται από την ίδια την Ε.Ε. και αν υλοποιηθεί θα καταστήσει τόσο την Κύπρο όσο και την Ελλάδα σε ενεργειακά κέντρα αναβαθμίζοντας το ρόλο των χωρών μας στην ανατολική Μεσόγειο. Όπως τόνισε, πρόκειται για ένα έργο που θα πρέπει να προωθήσουμε σε αντιδιαστολή με την προώθηση του αγωγού προς την Τουρκία. Απαντώντας σε ερώτηση είπε πως δεν υπήρξαν αποφάσεις για συγκεκριμένα βήματα μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας, αλλά έγινε μια ανταλλαγή απόψεων μέσα σε ένα εποικοδομητικό κλίμα.

 

 

Τη σύσταση ενός Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας πάνω στα σημαντικά ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, της άμυνας και της ενέργειας, εισηγήθηκε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, κατά τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, παρουσία του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά. Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Παπαδόπουλος ευχαρίστησε αρχικά την ελληνική Κυβέρνηση και κυρίως για τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά για τη στήριξη στις προσπάθειες λύσης, αλλά ιδιαίτερα για τη στάση αρχών που τήρησαν στις διαπραγματεύσεις στον Κραν Μοντάνα. Όπως σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος, κατά τις διαπραγματεύσεις η ελληνική πλευρά για ακόμα μια φορά επανέλαβε τη θέση για μηδέν εγγυήσεις και μηδέν στρατό, η οποία αποτελεί πλέον εθνική γραμμή τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, εξέλιξη που οφείλεται στην ελληνική κυβέρνηση και κυρίως στον Νίκο Κοτζιά. «Η δική μας προσέγγιση σήμερα ήταν πως πρέπει να επικεντρωθούμε στη διαχείριση της επόμενης μέρας, καθώς είναι πλέον βέβαιο ότι η Τουρκία θα κλιμακώσει την ένταση, θα προχωρήσει με τις δικές της μεθοδεύσεις σε μια προσπάθεια αναβάθμισης του ψευδοκράτους αλλά και υποβάθμισης της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε. Παράλληλα, τόνισε πως οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να προχωρήσουν και πως η συνεργασία με την Ελλάδα πρέπει να συνεχιστεί και να αναβαθμιστεί έτσι ώστε να μπορέσουμε να διαφυλάξουμε τα εθνικά μας συμφέροντα. «Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εμείς σήμερα έχουμε εισηγηθεί τη σύσταση ενός Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας, το οποίο θα έχει ως καθήκον τη συνεργασία σε σημαντικά θέματα και ζητήματα που αφορούν τις δύο χώρες έτσι ώστε να θεσμοθετηθεί μια συνεργασία στα κεφάλαια της εξωτερικής πολιτικής, της άμυνας και ιδιαίτερα της ενέργειας, με ειδικές ομάδες εργασίας που θα συναντιόνται σε τακτά χρονικά διαστήματα, θα ανταλλάσσουν απόψεις και θα παίρνουν αποφάσεις», είπε, σημειώνοντας πως αυτή η πρακτική συνηθίζεται στην ΕΕ. Όπως διευκρίνισε, τέτοια συμβούλια υπάρχουν μεταξύ των Κυβερνήσεων της Ελλάδας, του Ισραήλ, της Σερβίας και της Βουλγαρίας. «Ήρθε η στιγμή να δημιουργηθεί ένα τέτοιο συμβούλιο που θα έχει ως στόχο τη συνέχιση της αγαστής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας», πρόσθεσε. Κληθείς να εκτιμήσει κατά πόσον μια ενδεχόμενη ελληνική παρουσία στην κυπριακή ΑΟΖ θα μπορούσε να θωρακίσει περισσότερο την Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι υπάρχει περιθώριο συνεργασίας και στον ενεργειακό τομέα με την Ελλάδα, ενώ επεσήμανε πως ο αγωγός EastMed είναι έργο που προωθείται από την ίδια την Ε.Ε. και αν υλοποιηθεί θα καταστήσει τόσο την Κύπρο όσο και την Ελλάδα σε ενεργειακά κέντρα αναβαθμίζοντας το ρόλο των χωρών μας στην ανατολική Μεσόγειο. Όπως τόνισε, πρόκειται για ένα έργο που θα πρέπει να προωθήσουμε σε αντιδιαστολή με την προώθηση του αγωγού προς την Τουρκία. Απαντώντας σε ερώτηση είπε πως δεν υπήρξαν αποφάσεις για συγκεκριμένα βήματα μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας, αλλά έγινε μια ανταλλαγή απόψεων μέσα σε ένα εποικοδομητικό κλίμα.

Πηγή: Τη σύσταση Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Κύπρου και Ελλάδας εισηγήθηκε o Νικόλας

Διαβάστε επίσης:

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/293213-CHristodoylides-To-Ethniko-Symboylio-eycharistei-Athena-kai-Kotzia-gia-te-sterixe ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...