Χριστόφιας: Οι στόχοι επίλυσης Κυπριακού πρέπει να είναι ξεκάθαροι

Χριστόφιας: Οι στόχοι επίλυσης Κυπριακού πρέπει να είναι ξεκάθαροι
Οι στόχοι μας για επίλυση του Κυπριακού θα πρέπει να είναι ξεκάθαροι και να μην επιδέχονται διάφορες ερμηνείες.
Όπως είναι για παράδειγμα η εγκατάλειψη της διαδικασίας που ακολουθείται μέσω των Ηνωμένων Εθνών, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι αν επικρατήσει η προσέγγιση αυτών “που εναντιώνονται στο διαχρονικό πλαίσιο επίλυσης του Κυπριακού, τη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας θα απελευθερωθεί η Τουρκία να προωθήσει ανεπηρέαστα τη θέση της για δύο κράτη και νομιμοποίηση της διχοτόμησης”.

Σε χαιρετισμό του στα αποκαλυπτήρια μνημείου πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή του αθλητικού συλλόγου ΑΠΟΠ Παλαικύθρου, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι “από τη άλλη ακούμε φωνές που επιδιώκουν δήθεν διεύρυνση των συνομιλιών, κάτι που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε επιδιαιτησία και ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα” και πρόσθεσε ότι “ακούμε για «χαλαρή ομοσπονδία» που ουσιαστικά σημαίνει αποδοχή των βασικών τουρκικών θέσεων”.

Ανέφερε ότι “δεν πρέπει να επιτρέψουμε να περάσει ξανά η Κύπρος στην απομόνωση” γιατί “κάτι τέτοιο είναι παραπάνω από σίγουρο ότι θα ρίξουν την πλευρά μας σε φουρτούνες με την προβλεπτή εξέλιξη της οριστικής διχοτόμησης της Κύπρου”.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι “ανεξαρτήτως των δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε λόγω της άτεγκτης στάσης της Τουρκίας που απειλεί τόσο τις γειτονικές της χώρες όσο και αυτή την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα με σταθερότητα και στοχοπροσήλωση”.

“Πρέπει να παραμένουμε σταθεροί στις επιδιώξεις μας για να μπορούμε να δίνουμε προοπτική στο λαό μας και νόημα στη θυσία των ανθρώπων μας. Το μέλλον της Κύπρου δεν μπορεί να είναι η διχοτόμηση”, πρόσθεσε.

Για αυτό, συνέχισε, “εμείς θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, από όλους τους προμαχώνες της ζωής, έτσι ώστε στο μέλλον να μην υπάρξουν ξανά αδικοχαμένοι συμπατριώτες μας και για να μην πάει η θυσία των ηρώων μας χαμένη”.

Τέλος, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απέτισε φόρο τιμής στους ανθρώπους του Παλαίκυθρου που έπεσαν, όπως είπε, “θύματα της μεγάλης προδοσίας και της βάρβαρης τουρκικής εισβολής του 1974.

“Με το μνημείο αυτό δηλώνουμε την επιμονή μας για διατήρηση της ιστορικής μνήμης του λαού μας για τα όσα δεινά επέφερε η μεγάλη προδοσία και η τουρκική εισβολή”, πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι “η διαφύλαξη της ιστορική αλήθειας αποτελεί πρώτιστα πατριωτικό καθήκον”, προσθέτοντας ότι “όσες προσπάθειες και εάν καταβληθούν να παραχαραχτεί και να αλλοιωθεί η ιστορία, αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να αφήσουμε να καταστεί εφικτό”.

ΚΥΠΡΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...