Χρόνο να κερδίσει τις εκλογές δίνει η Λαγκάρντ στη Μέρκελ!

ΔΝΤ στο πρόγραμμα και χωρίς ελάφρυνση χρέους, λέει η Λαγκάρντ

 
Βοήθεια σε Σόιμπλε και Μέρκελ δίνει η Κριστίν Λαγκάρντ! Η «Σιδηρά Κυρία» του ΔΝΤ δίνει περιθώριο χρόνου στους Γερμανούς, να κατέβουν στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, χωρίς να έχουν πρώτα αποφασίσει την ελάφρυνσή του χρέους! Σε συνέντευξή της, στην γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt (αποσπάσματα της οποίας προδημοσιεύτηκαν), δήλωσε ότι «αν οι πιστωτές δεν είναι ακόμα στο στάδιο που μπορούν να συμφωνήσουν και να σεβαστούν τις εκτιμήσεις μας, αν χρειάζεται περισσότερος χρόνος γι’ αυτούς ώστε να φτάσουν εκεί, μπορούμε να το αναγνωρίσουμε και να τους δώσουμε περισσότερο χρόνο».

 

 Η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, φαίνεται έτοιμη να συμφωνήσει, στο κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης, χωρίς σαφείς δεσμεύσεις για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Με αυτόν τον τρόπο, η συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα «παγώνει», καθώς αν και παραμένει κατ όνομα, δεν πρόκειται να προχωρήσει σε χρηματοδότηση, ούτε καν συμβολική. Πρόκειται για μία νίκη Σόιμπλε, εναντίον της λογικής και του ευρωπαϊκού οικονομικού συμφέροντος, καθώς κρατά την Ελλάδα μακριά από τους στόχους της, μέχρι πρώτα να επιτύχει τους δικούς του. Η απώλειες για την ελληνική Οικονομία, είναι και ευρωπαϊκές, καθώς μία Ελλάδα που ανακάμπτει θα ήταν σπουδαία ανάσα για την ευρωπαϊκή Οικονομία, ενώ παράλληλα  θα ενίσχυε την Ε.Ε., αποδεικνύοντας ότι το πρόγραμμα δουλεύει και ότι τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, έχουν πραγματικούς εταίρους και ότι δεν είναι έρμαια των λάθος αποφάσεων που παίρνουν οι τεχνοκράτες των θεσμών.

 

 Η κυρία Λαγκάρντ, δήλωσε πως το ΔΝΤ θα μπορεί να βάλει την σφραγίδα του στο ελληνικό πρόγραμμα, στον επόμενο γύρο διάσωσης αλλά προσέθεσε ότι μια πληρωμή κεφαλαίων από το Ταμείο συνεχίζει να είναι δεμένη με την έγκριση ελάφρυνσης χρέους.

 

 Παρά την υποχώρηση Λαγκάρντ, το ΔΝΤ συνεχίζει να πιστεύει πως η Ελλάδα χρειάζεται κούρεμα χρέους. Η πρόταση των δανειστών από την άλλη πλευρά του ατλαντικού, είναι μία συμφωνία στο πλαίσιο της οποίας το ΔΝΤ θα παραμείνει στο πρόγραμμα διάσωσης, όπως θέλει το Βερολίνο, αλλά δεν θα εκταμιεύσει μέχρις ότου αποσαφηνιστούν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

 «Μπορεί ως εκ τούτου να υπάρξει πρόγραμμα στο οποίο η εκταμίευση θα γίνει μόνον όταν έχουν περιγραφεί ξεκάθαρα από τους πιστωτές τα μέτρα για το χρέος», δήλωσε. Ένας συμβιβασμός που δίνει  στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης το «πράσινο φως» για την επόμενη εκταμίευση της δόσης του δανείου στο Eurogroup του Λουξεμβούργου, στις 15 Ιουνίου, όπως αναφέρει το γερμανικό δημοσίευμα.  Όπως δήλωσε και η ίδια, «είναι μια δυνατότητα για συμφωνία».

 

Σήμερα η έκτακτη τηλεδιάσκεψη του EWG

 

 Αυτή η εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της αύξησης των πιέσεων  των ευρωπαϊκών θεσμών για συμφωνία δίχως χρέος, καθώς η διαπραγμάτευση οδεύει στο κρίσιμο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.  Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί έκτατη τηλεδιάσκεψη του EWG, με στόχο να καταγραφή η πρόοδος στα καυτά θέματα που παραμένουν ανοιχτά και να κλείσουν τα 20 προαπαιτούμενα που εκκρεμούσαν μετά την προηγούμενο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

 

 Οι πιέσεις των θεσμών, είναι προς την κατεύθυνση συμφωνίας με κλείσιμο της β’ αξιολόγησης και εκταμίευση της δόσης, στο επόμενο Eurogroup, χωρίς όμως πρόβλεψη για την ελάφρυνση του χρέους ή την διαμόρφωση των συνθηκών για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

 

Το νέο «αφήγημα» των δανειστών για χρέος και Ανάπτυξη

 

Την θέση ότι το ελληνικό χρέος μπορεί να μην χρειαστεί ελάφρυνση επαναλαμβάνει ο ESM, με τον επικεφαλής  οικονομολόγο του, Ρολφ Στράουχ να τονίζει σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα Expansión ότι όποια απόφαση για ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους δεν θα ληφθεί πριν τον Αύγουστο του 2018, ενώ οι αποφάσεις για εκταμίευση της δόσης μπορούν να ληφθούν τον Ιούνιο.

 

Στόχος του μνημονίου και η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές

 

Παράλληλα, ο ίδιος τονίζει την σημασία που έχει για το πρόγραμμα, η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές. «Αν η Ελλάδα αποκαταστήσει την αξιοπιστία μέσω μεταρρυθμίσεων, τότε θα έχει πολλές ευκαιρίες να επιστρέψει στην αγορά» δήλωσε.

 

Σύμφωνα με τον κ. Στράουχ, «Δεν θα αποφασίσουμε εμείς πότε θα επιστρέψουν στην αγορά, αλλά η Ελληνική κυβέρνηση. Όταν είναι ξεκάθαροι πως η κατάσταση είναι αρκετά καλή, τότε θα αρχίσουν να κάνουν βήματα προς την κατεύθυνση αυτή. Η προσεκτική προετοιμασία πάντα χρειάζεται, όμως ιδιαίτερα στην περίπτωση της Ελλάδας, αφού η επενδυτική βάση θα πρέπει να είναι οργανωμένη».

 

Δύο EWG, ένα Eurogroup και μία Σύνοδος Κορυφής φέρνουν την συμφωνία

 

Η κυβέρνηση φαίνεται  έτοιμη να βάλει το χρέος στην ατζέντα της Συνόδου κορυφής στις 22 Ιουνίου, αν δεν βρεθεί ικανοποιητική λύση από τους υπουργούς Οικονομικών, αλλά η Ευρώπη και περισσότερο από όλους η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγγέλα Μέρκελ φαίνεται πως θέλει η σύνοδος να επικεντρωθεί στις επιπτώσεις από το ρήγμα που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

 

 Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί θα προσπαθήσουν να κλείσουν την συμφωνία αγοράζοντας την ελληνική συγκατάθεση, με το να αυξήσουν το ύψος της δόσης από τα 7,4 δις ευρώ κοντά στα 10 δις. Όμως παρά την ένεση ρευστότητας που τάζουν, δεν δίνουν λύση στο πραγματικό αίτημα της ελληνικής πλευράς, την απόφαση για έναν καθαρό διάδρομο εξόδου από την επιτροπεία των μνημονίων.

 

 Σενάρια επί σεναρίων και από ελάφρυνση… μηδέν. Αυτές είναι οι προτάσεις του ESM, που σύμφωνα με τα σχέδια του για το χρέος, τα οποία είδαν την δημοσιότητα, επιμένει ότι μπορεί και να είναι τελικά βιώσιμο! Στο Λουξεμβούργο (έδρα ESM) φαίνονται αισιόδοξοι για την πορεία της ελληνικής Οικονομίας και θεωρούν ότι υπάρχου δυνατότητες σημαντικής Ανάπτυξης.  Συγκεκριμένα, προβλέπει τη σταδιακή μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος, υποθέτοντας μέσο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ κατά 1,8%. Ο επικεφαλής του Μηχανισμού, Κλάους Ρέγκλινγκ φαίνεται πεπεισμένος ότι χωρίς μέτρα, το χρέος θα ανερχόταν με το σενάριο αυτό στο 136% του ΑΕΠ το 2060 και οι ακαθάριστες δανειακές ανάγκες της στο 31% του ΑΕΠ.

 

Στο «plan B», η Ευρώπη δείχνει την πόρτα στο ΔΝΤ!

 

Όμως το βασικό ερώτημα, είναι το «τί είναι πιο πιθανό;».  Η Ευρώπη να κάνει μία σημαντική μείωση του ελληνικού χρέους για να κρατήσει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα ή μόλις περάσουν οι γερμανικές εκλογές, όταν η νέα κυβέρνηση θα έχει σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο, θα «κουνήσει μαντίλι» στην κυρία Λαγκάρντ;  Εδώ μπαίνουμε στο εναλλακτικό σχέδιο που φέρονται να επεξεργάζονται οι Βρυξέλλες, που προβλέπει την αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα.

 

 Μία τέτοια εξέλιξη, θα μπορούσε να έρθει το Φθινόπωρο, μετά τις εκλογές. Έχει θετικά και αρνητικά για την Ελλάδα, ενώ φαίνεται να έχει μόνο θετικά για τον κ. Σόιμπλε. Το ΔΝΤ κερδίζει άμεσα, καθώς αποδεσμεύεται από το ελληνικό πρόγραμμα, διασώζοντας την αξιοπιστία του. Δεν θα χρειαστεί να κάνει άλλες εκπτώσεις στους κανόνες του, για να μην στεναχωρήσει την Γερμανία.

 

 Οι Γερμανοί, παίρνουν όλα όσα θέλουν, ενώ η Ελλάδα από την μία πλευρά, χάνει μία σημαντική ελάφρυνση του χρέους, αλλά επίσης, αποδεσμεύεται από την υποχρέωση να  υλοποιήσει τα τρομαχτικά μέτρα μείωσης των συντάξεων και του αφορολόγητου, που θα κόστιζαν 4,1 δις στον ελληνικό λαό.  Στο ίδιο πλαίσιο, μπορεί να κερδίσει μικρές παρεμβάσεις στο χρέος αλλά μόνο με ένα νέο μνημόνιο (χωρίς ΔΝΤ ) με ελαφρύτερα μέτρα  για την διετία  2019-2020.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/287136-CHrono-na-kerdisei-tis-ekloges-dinei-e-Lagkarnt-ste-Merkel ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...