-Υποψήφιος με τον Συνδυασμό Αλλάζουμε Πλεύση

Η τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί την πιο άμεση, προς τον πολίτη, έκφραση του κράτους. Αποτελεί το θεμέλιο της δημοκρατίας γιατί απευθύνεται στα άμεσα προβλήματα καθημερινότητας, τα οποία αντιμετωπίζουν οι πολίτες και η ύπαρξη των οποίων κλονίζει τη σχέση τους με το κράτος.


Η συντηρητική παράταξη της ΝΔ, θεωρούσε ανέκαθεν την τοπική αυτοδιοίκηση ως έναν χώρο ο οποίος πρέπει να είναι άμεσα ελεγχόμενος από την κεντρική εξουσία.
Στον αντίποδα το ΠΑΣΟΚ τόσο με τον Ν.2539/1997 “Νομός Καποδίστρια” όσο και μετέπειτα με τον Ν. 3852/2010 “Νόμος Καλλικράτη” προσπάθησε να μεταμορφώσει τους Δήμους σε αυθύπαρκτες, βιώσιμες οντότητες με σκοπό την εμβάθυνση της δημοκρατίας από κάτω προς τα πάνω.
Δυστυχώς τα δύσκολα χρόνια των μνημονίων, παράλληλα με τη χρεοκοπία της χώρας, χρεοκόπησε και η τοπική αυτοδιοίκηση. Οι δήμοι πλέον με ελάχιστη χρηματοδότηση και ένα τεράστιο εύρος υποχρεώσεων καλούνται να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες προκλήσεις των καιρών.
Για ακόμα μια φορά η συντηρητική παράταξη της ΝΔ, προσπαθεί να ελέγξει τους Δήμους ώστε το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη να συνεχίσει να διαχέει τους πόρους σε ημέτερους και να συντηρείται ο κομματικός στρατός της ΝΔ.

Ο πρόσφατος Ν.4084/21 ή αλλιώς “Νόμο Βορίδη” δεν επιλύει κανένα ουσιαστικό πρόβλημα της τοπικής αυτοδιοίκησης και το μόνο που έχουμε είναι οπισθοδρόμηση σε κοινωνικά μειοψηφούντες Δημάρχους με ποσοστό 43%, πρακτική που πλέον έχει εξαληφθεί από τις περισσότερες σύγχρονες δημοκρατίες. Σε αντίθεση με την κεντρική πολιτική σκηνή όπου η πλειοψηφία εξασφαλίζεται με ποσοστό πέριξ του 43%, στην τοπική αυτοδιοίκηση εφαρμόζεται η πρακτική του 50% + 1 με σκοπό την εκλογή των τοπικών αρχών με λογική δημοψηφισματικού χαρακτήρα, καθώς οι αποφάσεις τους επηρεάζουν άμεσα τη ζωή των πολιτών.
Στόχος της κυβέρνησης της Ν.Δ μέσω του νόμου αυτού, και των ιδιαίτερα γνωστών για τις δημοκρατικές ευαισθησίες τους εμπνευστών του κ.κ Πέτσα και Βορίδη, είναι η περιθωριοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης, της ΦΙΜΩΣΗΣ των διαφορετικών απόψεων και εν τέλει της εκλογής κομματικά ελεγχόμενων Δημάρχων από το κόμμα της Ν.Δ.

Ως νέοι άνθρωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, θα πρέπει να αντιταχθούμε στις προσπάθειες της κεντρικής εξουσίας να εργαλειοποιήσει τους Δήμους και τις Κοινότητες για να επιτύχει εκλογικά οφέλη και την επόμενη ημέρα να διοικούμαστε από ανίκανους κομματάρχες. Είναι ανάγκη να προβούμε σε συνεργασίες για ευρύτερα δημοκρατικά ψηφοδέλτια. Είναι ανάγκη να συγκροτήσουμε δυναμικά και υπερκομματικά ψηφοδέλτια.

Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να πορευτεί ξεπερνώντας τα όρια των κομμάτων γιατί μόνο έτσι αφήνει ένα αποτύπωμα εξαιρετικά θετικό στην πόλη χωρίς να διακρίνει χρωματισμούς, χωρίς να διακρίνει συμπολίτες και βάζοντας ως πλαίσιο μόνο τη δουλειά για την πόλη και τίποτα παραπάνω.

*Ο Χρήστος Ζωιτάκης εργάζεται ως τοπογράφος πεδίου. Είναι υπεύθυνος του Τομέα Ανάπτυξης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ Αιτωλοακαρνανίας, Τοπικός Σύμβουλος Μαμουλάδας & Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Μαμουλαδιωτών.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...