Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου

Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου
Νέα συνάντηση θα έχουν την Τετάρτη στις 19.30 οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση, καθώς στην αποψινή σύσκεψη τα μέτρα ύψους 11,5 δισ ευρώ δεν εξειδικεύτηκαν.

«Δεν έχουμε κλείσει γιατί η τρόικα δεν έχει αποδεχθεί το συνολο των προτάσεων του οικονομικού επιτελείου» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος αμέσως μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου. Πρόσθεσε όμως πως «υπάρχουν κάποια απαράβατα όρια», διευκρινίζοντας πως δεν μπορούν να θιγούν τα αναπηρικά επιδόματα, δεν μπορούν να γίνουν οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως η εξειδίκευση των μέτρων πρέπει να γίνει με δικαιοσύνη γιατί υπάρχουν όρια αντοχής των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων, υπογράμμισε πως πρέπει ταυτόχρονα να υπάρξουν αντίρροπα μέτρα κοινωνικής προτασίας και ενίσχυσης της αναπτυξης, όπως και το πακέτο από την πλευρά των εταίρων μας, δηλαδή η αποδοχή του αιτήματος της παράτασης και η εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συμπλήρωσε πως θεωρει αυτονόητο ότι αφού υπάρξει οριστική κατάληξη στα μέτρα και συμφωνία με την τρόικα θα δοθεί η παράταση για την εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος και ότι θα εκταμιευθεί η επόμενη δόση.

Ερωτηθείς σχετικά επισήμανε πως δεν υπάρχει κανένα θέμα συνοχής της κυβέρνησης, συμπλήρωσε όμως πως υπάρχει θέμα συνοχής της κοινωνίας. Σημείωσε μάλιστα μετά από σχετική ερώτηση ότι η σχέση του με τον κ. Σαμαρά είναι «εξαιρετική».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης σημείωσε πως διεκδικεί τα μέτρα να είναι δίκαια, να μην είναι άνισα, να προστατευθούν οι οικονομικά αδύναμοι και όλα αυτά να ενταχθουν σε ένα συνολικό πλαίσιο που υπερβαίνει αυτό το πακέτο και θα εντάσσεται σε μια διαδικασία ανάπτυξης, δηλαδή να υπάρξουν άμεσα μέτρα ανάπτυξης. Αλλιώς, όπως είπε, τα μέτρα των περικοπών δεν θα έχουν αποτέλεσμα.

Ο κ. Κουβέλης τόνισε πως «οι Ευρωπαίοι εταίροι μας πρέπει να αντιληφθούν ότι ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλο» και μάλιστα πρόσθεσε πως «για μένα, για τη Δημοκρατική Αριστερά, τίποτα δεν είναι δεδομένο».

Ερωτηθείς σχετικά με τις ενστάσεις της τρόικας, πρόσθεσε πως «η τρόικα πρέπει να καταλάβει πως οι αξιώσεις της απευθύνονται σε μία κοινωνία που είναι τεμαχισμένη».

Λίγο αργότερα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου διαβεβαίωσε πως η συνοχή της κυβέρνησης είναι αδιαμφισβήτητη. «Ολοι προσπαθούμε για το καλύτερο, δεν υπάρχει καλός και κακός» ανέφερε και έκανε λόγο για αγωνία που υπήρχε κατα τη διάρκεια της σύσκεψης για το καλυτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ο κ. Κεδικογλου παραδέχτηκε οτι υπάρχει θέμα για ορισμένα απο τα μέτρα και τόνισε πως πρέπει να πείσουμε για την αποτελεσματικότητα και την κοστολόγηση τους.

«Και εμείς δεν θέλουμε οριζόντιες περικοπές των συντάξεων» συμπλήρωσε σημειώνοντας πως το ζήτημα είναι να βρεθούν μέτρα που να είναι αποδεκτά με στόχο τη διατήρηση της συνοχής της κοινωνίας. Επιπλέον πρόσθεσε οτι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, όμως εξέφρασε την εκτίμηση οτι θα επιτευχθεί συμφωνία την Τετάρτη στη νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...